Εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για επιστροφή Σύρου υπηκόου στην οικογένειά του στην Κύπρο

Την υπόθεση του Σύρου υπηκόου Ahmed H. που αναμένει την άδεια των κυπριακών αρχών ώστε να επιστρέψει στην Κύπρο όπου ζούσε έως το 2015 και να επανενωθεί με την οικογένειά του, αναδεικνύει η Διεθνής Αμνηστία με τη νέα εκστρατεία #BringAhmedHome.

Όπως ενημερώνει η Διεθνής Αμνηστία, μετά από εννέα χρόνια διαμονής στην Κύπρο ο Αχμέντ ταξίδεψε στη Συρία το 2015 για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και άλλους έξι συγγενείς να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη περιοχή τους ώστε να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

Στην πορεία τους στο ευρωπαϊκό έδαφος έφτασαν στα ουγγρικά σύνορα, όπου κάποιοι πρόσφυγες συγκρούστηκαν με τους Ούγγρους συνοριοφύλακες πετώντας πέτρες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Αχμέντ, που συνελήφθη μαζί με άλλους.

Υπό το αυστηρό ουγγρικό δίκαιο δικάστηκε και καταδικάστηκε ως «συνένοχος σε πράξη τρομοκρατίας», ο μόνος που αντιμετώπισε αυτή την κατηγορία από τους συνολικά 11 δικασθέντες. Αρχικά του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα ετών, η οποία μειώθηκε σε επτά έτη και στη συνέχεια, μετά από δευτεροβάθμια δίκη, σε πέντε έτη με δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «άδικη φυλάκιση» και για «εξόφθαλμη έλλειψη αποδείξεων που θα στοιχειοθετούσαν τη δρακόντεια κατηγορία τρομοκρατίας». Η οργάνωση σημειώνει επίσης ότι η φυλάκισή του προκάλεσε διεθνή εκστρατεία αντίδρασης, με περισσότερες από 100.000 υπογραφές υπέρ της αποφυλάκισής του.

Ο Αχμέντ αποφυλακίστηκε τελικά υπό όρους τον περασμένο Ιανουάριο και όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία αναμένει έκτοτε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για το κατά πόσο θα του επιτραπεί να επιστρέψει στη σύζυγο και τα παιδιά του. Για την ώρα παραμένει σε ουγγρικό κέντρο κράτησης μεταναστών.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει σε συναφές δελτίο Τύπου πως αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Κύπρο έχουν πει στην οργάνωση πως η υπόθεση του Αχμέντ τελεί υπό εξέταση, αλλά δεν έχουν πει ποτέ θα ληφθεί η απόφαση.

Ο ίδιος δήλωσε μέσω του διεθνούς οργανισμού αρωγής: «Μιλώντας με την κόρη μου στο Skype, με ρώτησε ‘μπαμπά, ποτέ θα έρθεις σπίτι;’ και μου ράγισε την καρδιά. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια μακριά από τη σύζυγό μου και τις δύο νεαρές κόρες μου δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να πάω σπίτι. Έχω καθαρό ιστορικό στην Κύπρο, μια επιχείρηση και μια οικογένεια».

Η Τζούλια Χολ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας επί θεμάτων Αντιτρομοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε: «Ο Αχμέντ δε θα έπρεπε ποτέ να έχει διωχθεί, πολύ δε περισσότερο να καταδικαστεί για ένα τρομοκρατικό αδίκημα. Η μεταχείρισή του είναι μέρος της συστηματικής αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων μεταξύ προσφύγων και μεταναστών από την Ουγγαρία. Η τύχη του Αχμέντ τώρα βρίσκεται στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης, όπως και η μελλοντική ευτυχία της συζύγου του και των νεαρών παιδιών του. Οι αρχές προσφέρουν ελπίδα ότι η αδικία που έχει ήδη υποστεί ο Αχμέντ δε θα παραταθεί περισσότερο με σκληρό τρόπο και ότι θα του επιτραπεί επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του για να επανενωθεί με την οικογένειά του».

Ο Αχμέντ δεν κατέχει αυτή τη στιγμή έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα και η άδεια διαμονής του στην Κύπρο, που αποκτήθηκε μετά από γάμο με Κύπρια υπήκοο, έληξε ενόσω κρατείτο στην Ουγγαρία.

Οι ουγγρικές αρχές έχουν υποβάλει αίτημα επιστροφής του στην Κύπρο, αλλά τον έχουν επίσης προσεγγίσει για την πιθανότητα επιστροφής στη Συρία, όπου, όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, θα διατρέχει κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Πηγή: ΚΥΠΕ