Εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας εφαρμόζει η Κυβέρνηση, είπε ο ΥΠΔΙΚ

 

{loadposition ba_textlink}

Ο στόχος που θέσαμε ως κυβέρνηση, για εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, σε έναν πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα πιο ανθρωποκεντρικό οργανισμό, μετουσιώνεται σε καθημερινή πραγματικότητα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος ανέφερε πως ο επιχειρησιακός ρόλος της Αστυνομίας έχει ενισχυθεί, το έργο της απαγκιστρώνεται από γραφειακής φύσεως καθήκοντα και κατά συνέπεια καθίσταται πλέον πιο αποτελεσματικό, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και στην απαιτούμενη ασφάλεια του πολίτη.

Σε χαιρετισμό του, στην παρουσίαση έρευνας για την Κοινοτική Αστυνόμευση, ο κ. Νικολάου είπε ότι σήμερα 75 Αστυνομικοί της Γειτονιάς, οι οποίοι καλύπτουν 27 Δήμους, 94 Κοινότητες και συνολικά πέραν των 706.000 κατοίκων παγκυπρίως, έχουν καθημερινή επαφή με τους πολίτες όλων των ηλικιών, με στόχο να είναι κοντά στον πολίτη, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, στηρίζοντας τον στον χειρισμό απλών ανθρωπιστικών θεμάτων και βοηθώντας τον, μέσα από τη συνεχή συνεργασίας και αλληλοστήριξη να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας της περιουσίας του αλλά και του ιδίου, για να μην είναι εύκολη η θυματοποίηση του.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης “η ασφάλεια των πολιτών δεν αφορά μόνο την Αστυνομία, αλλά ολόκληρη την Πολιτεία, τόσο τις Τοπικές Αρχές όσο και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά”, για να προσθέσει πως “η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία είναι μια σημαντική επένδυση στην επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας και με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης, όπως αυτό είχε προταθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αποδίδει καρπούς”.

“Η Αστυνομία”, είπε, “πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αντιμετώπιση του εγκλήματος στον τόπο μας, και γι’ αυτό ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έθεσα εξ αρχής ως βασικούς στόχους τη βελτίωση των σχέσεων της Αστυνομίας με τον πολίτη, την προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης, αυξάνοντας την παρουσία της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη, την αύξηση της επιχειρησιακής δραστηριότητας της Αστυνομίας και την αναθεώρηση του τρόπου επικοινωνίας και ανταπόκρισης της προς εξυπηρέτηση του πολίτη”.

Πρόσθεσε πως “η απαίτηση για επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού από την Αστυνομία προέρχεται από την ίδια την κοινωνία, την οποία είναι εντεταλμένη να υπηρετεί”, σημειώνοντας ότι “σε αυτό το πλαίσιο, προωθήθηκε η αλλαγή του μοντέλου αστυνόμευσης, ώστε μέσα από συνεργατικές προσεγγίσεις με την κοινωνία, να καταστεί εφικτός ο στόχος της συμφιλίωσης”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “σε αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε να επενδύουμε στο νέο μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης και στην αλλαγή νοοτροπίας”, συμπληρώνοντας ότι “προσεγγίζουμε την μικροεγκληματικότητα και τα καθημερινά προβλήματα στις γειτονιές, με μια νέα θεώρηση, περισσότερο φιλική, περισσότερο ανθρωποκεντρική”.

“Παρά τους περιορισμούς σε πόρους, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την παρουσία της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη. Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, του Εθελοντή Πυροσβέστη, του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής και η πρακτική συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, σφυρηλατούν καθημερινά το αίσθημα κοινής εμπιστοσύνης και τα αποτελέσματα αντανακλούνται ήδη, στην αποτελεσματικότητα του έργου”, είπε ο κ. Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, είπε πως κατά τα τελευταία χρόνια και σε ακόμη πιο έντονο βαθμό κατά τις ημέρες που διανύουμε, η Αστυνομία Κύπρου καλείται να αντιμετωπίσει νέες μορφές εγκληματικότητας, νέες προκλήσεις και δοκιμασίες, σημειώνοντας πως το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το ηλεκτρονικό έγκλημα, η λαθρομετανάστευση, το οικονομικό έγκλημα, η εμπορία προσώπων και η τρομοκρατία αποτελούν δείγματα της εξέλιξης του εγκλήματος διαμέσου των χρόνων.

“Ως εκ τούτου, θεωρήσαμε άκρως αναγκαίο όπως εκσυγχρονιστούν και αναβαθμιστούν οι δομές και μηχανισμοί του αστυνομικού μας Οργανισμού όπως αναδείξουμε και προάγουμε ένα νέο, ακόμα πιο βελτιωμένο, αξιόπιστο, παραγωγικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο αστυνόμευσης, το οποίο δύναται να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και δεδομένα των χαλεπών καιρών μας. Ένα μοντέλο που θα αντιδιαστέλλεται στα κοινωνικά στεγανά που, πολλές φορές, τυποποιούν την Αστυνομία ως απρόσωπο φορέα, ως απόλυτο δέσμιο του ποινικού συστήματος, χωρίς οποιαδήποτε επινοητικότητα ή πρωτοβουλία”, είπε.

Αναφερόμενος στο θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς, είπε ότι “από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού, ο Αστυνομικός της Γειτονιάς έχει καταφέρει να οικοδομήσει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες, προσφέροντας σημαντικό αστυνομικό και ευρύτερο κοινωνικό έργο”, για να προσθέσει πως “ως Αστυνομία, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί το ευρύ κοινό έχει πιστέψει στο θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς και τον έχει αγκαλιάσει θερμά”.

“Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστό που αγγίζει το 70%, είναι πεπεισμένη ότι ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς είναι αναγκαίος και αποτελεσματικός, ενώ το 55%, συμφωνεί με το γεγονός ότι οι κάτοικοι νιώθουν πιο ασφαλείς με την παρουσία του Αστυνομικού της Γειτονιάς στην περιοχή τους”, ανέφερε.

Κάλεσε, τέλος, τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς να συνεχίσουν να επιτελούν με το ίδιο ενδιαφέρον και ζήλο το πολύπλοκο και πολυσύνθετο έργο τους, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της αστυνομίας θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη, καθότι είναι πεπεισμένοι ότι ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, αλλά και ευρύτερα η νέα προσέγγιση αστυνόμευσης που έχουν αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή, θα αποβεί ιδιαίτερα ευεργετική για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τον κάθε Κύπριο πολίτη.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας για την Κοινοτική Αστυνόμευση, η γνώση για το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς είναι πολύ μεγάλη και έχει προσδιοριστεί στο 83%, ωστόσο, ο βαθμός ενημέρωσης για το ρόλο και τα καθήκοντα του Αστυνομικού της γειτονιάς κυμαίνεται σε σχετικά μέτρια επίπεδα.

Στο μεταξύ, ο θεσμός γενικότερα αξιολογείται θετικά με τους ερωτηθέντες να παρουσιάζονται πολύ έως πολύ ικανοποιημένοι, ενώ όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας ένας στους δύο πολίτες γνωρίζουν για το θεσμό.

Επίσης, οι αξιολογήσεις που δόθηκαν στα επιμέρους χαρακτηριστικά (φιλικός, ευγενικός, πρόθυμος κλπ) ήταν θετικές έως πολύ θετικές, ενώ ένας στους δύο συμφωνεί με το γεγονός ότι οι κάτοικοι νιώθουν πιο ασφαλείς με την παρουσία του Αστυνομικού της γειτονιάς στους δρόμους της περιοχής, όπου διαμένουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το θετικότερο σημείο του θεσμού του Αστυνομικού της γειτονιάς είναι η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που εμπνέει η παρουσία του, όπως επίσης και η αποτροπή εγκληματικών ενεργειών, ενώ μεταξύ των αρνητικών ο μη ικανοποιητικός αριθμός αστυνομικών και η μη συχνές περιπολίες συγκέντρωσαν τα ψηλότερα ποσοστά αναφοράς.

Επιπλέον, τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι θα πρέπει να διεκπεραιώνουν περισσότερες περιπολίες ειδικά τις βραδινές ώρες, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός τους για καλύτερη αστυνόμευση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ