ΕΚΤ: Ανακοινώνει νέα αύξηση επιτοκίων – Εκτιμήσεις για έως 0,75%

Δεν θα είναι η μοναδική αύξηση επιτοκίων, σύμφωνα με τον Ι. Τελώνη – Οι εκτιμήσεις του Οικονομικού Αναλυτή στην Brief

 

Στραμμένα είναι σήμερα Πέμπτη (8/9) όλα τα βλέμματα στη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ευρωζώνη στη σκιά της αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 9,1% ενώ λόγω του ράλι στις τιμές ενέργειας είναι πιθανό να φτάσει σε νέα υψηλά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται πως θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει (περίπου στις 15:15 ώρα Κύπρου) νέα αύξηση επιτοκίων η οποία έρχεται μετά την αύξηση 0,50% που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Μιλώντας στην Brief ο Οικονομολόγος και Οικονομικός ΑναλυτήςΙωάννης Τελώνης, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που θέλουν την ΕΚΤ να ανακοινώνει αύξηση επιτοκίων είτε κατά 50, είτε κατά 75 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει με αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσης, καθώς όπως τονίζει η ΕΚΤ θέλει να συγκρατήσει ως ένα σημείο την πτώση του ευρώ, αλλά και για να περάσει το μήνυμα ότι είναι σοβαρή στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο η ΕΚΤ θα ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 1,25%, από 0,50% και θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα ο κ. Τελώνης εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει, πέραν από τις σημερινές ανακοινώσεις, και με νέα αύξηση επιτοκίων το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Τελώνης υπογράμμισε ωστόσο πως δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο, καθώς ενώπιον της ΕΚΤ τίθενται σημαντικά ζητήματα τα οποία όπως υπογραμμίζει είναι και αντικρουόμενα μεταξύ τους.

Τα 3 ζητήματα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη υπάρχουν στόχοι αντικρουόμενοι σχετικά με τον πληθωρισμό και την ύφεση, αφού όπως σημειώνει η ΕΚΤ πρέπει να κρατά οικονομική σταθερότητα και να εξισορροπεί το ένα με το άλλο.

Το δεύτερο ζήτημα – σύμφωνα πάντα με τον κ. Τελώνη – είναι η ισοτιμία του ευρώ, καθώς παρατηρείται μια επικίνδυνη πτώση έναντι του δολαρίου. Όπως επεξήγησε ο κ. Τελώνης με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη εισάγει πληθωρισμό και με κάθε πτώση του ευρώ εισάγεται όλο και περισσότερος.

Το τρίτο ζήτημα αφορά τις υπερχρεωμένες χώρες και το κατά πόσον θα αντέξουν την αύξηση του επιτοκίου, συμπληρώνοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ακόμη και κερδοσκόποι οι οποίοι θα προσπαθήσουν να έχουν κέρδος από αυτές τις χώρες.

Πόσο πρέπει να ανησυχεί η Κύπρος από την αύξηση των επιτοκίων 

Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη η η Κύπρος συγκαταλέγεται μαζί με Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία στις χώρες οι οποίες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σχετικά με την αύξηση επιτοκίων.

Να σημειώσουμε πως η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια θα γίνει σήμερα Πέμπτη (8/9) στις 15:15 ώρα Κύπρου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

πηγή: Brief