Fitch: Υφεση, ύφεση, ύφεση – O κίνδυνος παραμένει

”Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών πρέπει να βελτιώσει την εμπιστοσύνη και να συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας του συστήματος”, αναφέρει σε έκθεσή του ο Οίκος αξιολόγησης Fitch. 

Ωστόσο, οι τράπεζες θα παραμείνουν ευάλωτες και εκτεθειμένες σε κινδύνους που σχετίζονται με την ρευστότητα, καθώς και την ποιότητα των κεφαλαίων, αλά και τις πιέσεις της κερδοφορίας, οπότε η αξιολόγηση θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμη. Την σχετική έκθεση φέρνει στο φως το ειδησεογραφικό πρακτορείο reuters.  

Οπως τονίζουν οι Fitch, ‘‘αναμένουμε πως το ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 8,9 % το 2013 και περαιτέρω 4,9 % το 2014. Μια πολύ βαθύτερη και παρατεταμένη ύφεση θα επιδεινώσει την ήδη κακή ποιότητα του ενεργητικού και της κερδοφορίας και θα ασκήσει νέες πιέσεις στην κεφαλαιοποίηση. Ολα αυτά μπορεί να ασκήσουν περαιτέρω και ακόμη μεγαλύτερη πίεση για τη χρηματοδότηση και το προφίλ της ρευστότητας . Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις κυπριακές τράπεζες”.

”Οι ανακεφαλαιοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις των τραπεζών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013”, συνεχίζει η έκθεση, ”αποτελούν ορόσημα για τον χάρτη πορείας για την πλήρη άρση των περιορισμών στα κεφάλαια και στις καταθέσεις που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2013. Η ολοκλήρωση θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις ροές κεφαλαίων και να συμβάλλει στην άμβλυνση των κινδύνων ρευστότητας, ιδίως στην Τράπεζα της Κύπρου, την μεγαλύτερη τράπεζα, η οποία εκτέθηκε και σε μεγαλύτερες απώλειες.

Αν και η διαδικασία έχει ξεκινήσει , μεμονωμένες τράπεζες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες – Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα – είχαν Long – Term iDRS σε « RD » από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αντιστοίχως. Περιμένουμε να αναβαθμίσουν τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία υποβλήθηκε σε ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος Ιουλίου, οι αξιολογήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν όταν δοθούν στην δημοσιότητα οι δεσμεύσεις αναδιάρθρωσης του ομίλου και των χρηματοοικονομικών και του πιστωτικού προφίλ , ώστε να μπορούμε να ολοκληρώσουμε την ανάλυσή μας.

Οι έλεγχοι στην διακίνηση των κεφαλαίων ενδέχεται να ισχύσουν για λίγο διάστημα ακόμη, ούτως ώστε να βοηθηθεί η σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα. Αλλά αυτό δεν θα μας αποτρέψει από το να αναβαθμίσουμε σε κάποια αξιολόγηση τις τράπεζες. Η Ελληνική Τράπεζα έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για την κάλυψη του ρυθμιστικού, ελάχιστο 9 % του δείκτη βασικού ιδίου κεφαλαίου με ιδιωτικά μέσα. Αν αποτύχει, η τράπεζα θα λάβει κρατικές ενισχύσεις χωρίς να αναγκάζει ανώτερους πιστωτές της σε απώλειες. Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα έτσι μπορεί να είναι πιο ανθεκτική. Παρά την κρίση, τα δάνεια και οι καταθέσεις ήταν κοντά στο 80% στο τέλος – H113 , στηριζόμενα εν μέρει από τους ελέγχους κεφαλαίων και η τράπεζα δεν στηρίζεται σε χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τέλος, τα συνεργαστικά πιστωτικά ιδρύματα, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου του συστήματος , θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με εισφορά κεφαλαίου 1.5 δις απευθείας από το κυπριακό κράτος στο πλαίσιο της ΕΕ / ΔΝΤ – πακέτο στήριξης. Επίσης, αυτό θα είναι σημαντική αναδιάρθρωση”.