Έκθεση διαδραστικών έργων τέχνης στο Αεροδρόμιο Λάρνακας

 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας σε συνεργασία με την Hermes Airports.

Τα έργα της έκθεσης, που φιλοξενούνται σε διάφορα σημεία του χώρου αναχωρήσεων, θα παραμείνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Δεκέμβριο του 2012.

Έξι καλλιτέχνες από τρεις Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησαν διαδραστικά έργα χώρου ειδικά για το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, με το σκεπτικό ότι η αρχή ενός ταξιδιού σε σχεδόν οποιονδήποτε προορισμό, για εργασία ή για αναψυχή, για σύντομη επίσκεψη ή μόνιμη διαμονή, απαιτεί τη διέλευση από τους χώρους ενός αεροδρομίου.

Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζουν έργα τους είναι οι Θεόδουλος Γρηγορίου και Κλίτσα Αντωνίου (από Κύπρο), Δημήτρης Αληθεινός και Ελένη Πανουκλιά (από Ελλάδα), Βινς Μπρίφα και Λιλιάνα Φλερί Σολέρ (από Μάλτα).

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του επίτιμου προέδρου της Hermes Airport Νίκου Σιακόλα, των ίδιων των καλλιτεχνών και στελεχών του αεροδρομίου Λάρνακας και της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε σύντομη ομιλία του ο Α Εκτελεστικός Διευθυντής της Hermes Airports Αλφρεντ Βαν Ντερ Μιρ ανέφερε ότι «η έκθεση δείχνει ακριβώς αυτό που είναι ένα αεροδρόμιο, δηλαδή αφίξεις και αναχωρήσεις. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι αναχωρήσεις έχουν ένα θλιβερό τέλος, ενώ οι αφίξεις έχουν κάτι χαρούμενο».

Πρόσθεσε ότι «ο συνδυασμός αυτών των δύο, του χαρούμενου και του θλιβερού, είναι αυτό που κάνει και δίνει ζωή σε ένα αεροδρόμιο. Οι Έλληνες έχουν μια όμορφη λέξη γι’ αυτό και δεν είναι άλλη από την «χαρμολύπη». Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί και την ουσία της ζωής, αφού δεν μπορεί κανένας να έχει το ένα χωρίς το άλλο. Η ζωή δεν έχει να κάνει με την άφιξη και την αναχώρηση αλλά με το ταξίδι και τι κάνουμε από την στιγμή της άφιξης μέχρι τη στιγμή της αναχώρησης» σημείωσε.  

 Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι «η διοργάνωση της έκθεσης από τη Λαϊκή Τράπεζα είναι μια συμβολική πράξη ευθύνης έναντι του πολιτισμού και των διαχρονικών αξιών που εκπροσωπεί. Η Τράπεζα μας συνεχίζει με συνέπεια την πολύχρονη παράδοση της πολιτιστικής προσφοράς της, ένα έργο κοινωνικής ευθύνης αλλά και κοινωνικής καταξίωσης».

Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Προεδρία είναι ένα σπουδαίο γεγονός και ένας σταθμός στην ιστορία της χώρας μας που εκφράζει τη δυνατότητα της να διαδραματίζει ρόλο, ως ισότιμος εταίρος, στο μεγάλο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει εντελώς ιδιαίτερες προκλήσεις».

Ανέφερε ακόμα πως «η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη ενός νέου πολιτισμού, αντίθετου με τη βία και τους εθνικούς ανταγωνισμούς. Ενός πολιτισμού που εδράζεται στο σεβασμό του πλουραλισμού και της διαφορετικότητας. Η Ευρώπη δικαίως είναι περήφανη για την πολιτιστική της πολυμορφία, τη κοινή μας κληρονομιά, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το διαφωτισμό, μια κληρονομιά που θέλει να προστατεύσει και να την κάνει πιο προσβάσιμη από τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο κ. Σαρρής ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης, «πρωτίστως τους ίδιους τους καλλιτέχνες και την Hermes Airports για τη διάθεση του χώρου».