Έκθεση ΕΕ: «Βουλιάζει» κι άλλο στη διαφθορά η Κύπρος – Έρχονται καμπάνες

Εξάψαλμος ξανά για τα «χρυσά» διαβατήρια και το σύστημα δικαιοσύνης

Επιδείνωση της διαφθοράς στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αιτία και πάλι είναι κυρίως τα «χρυσά» διαβατήρια και το σύστημα δικαιοσύνης.

Η έκθεση της ΕΕ, η οποία συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και η οποία δείχνει επίσης επιδείνωση της διαφθοράς για όγδοο συνεχόμενο έτος (από το 2013 και εντεύθεν).

Στην έκθεση της ΕΕ επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Το 2020 η Κύπρος κατατάχθηκε στη 12η θέση στην ΕΕ όσον αφορά τη διαφθορά, αφού η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά την τελευταία πενταετία. Σημειώνεται μάλιστα ότι «η αντίληψη των εμπειρογνωμόνων και των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων είναι ότι το επίπεδο διαφθοράς στον δημόσιο τομέα παραμένει σχετικά υψηλό».

• Η ΕΕ έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για τα «χρυσά» διαβατήρια. Σημειώνεται μάλιστα ότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε «πώληση της ενωσιακής ιθαγένειας». Αναφέρεται ακόμη ότι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής, τα οποία δημοσιεύτηκαν από τον Απρίλιο, κατέδειξαν ότι το 53% των πολιτογραφήσεων έγιναν «κατά παράβαση του νόμου».

• Το επίπεδο της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης είναι μέτριο, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

• Ορισμένες έρευνες για οικονομικά εγκλήματα καθυστερούν λόγω της βραδείας ανταπόκρισης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις δικαστικές διαταγές κοινοποίησης και, σε ορισμένες διεθνείς υποθέσεις, λόγω της εικαζόμενης καθυστερημένης ανταπόκρισης των αλλοδαπών Αρχών στα αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.

Χειραγώγηση αγώνων

Στην έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο περιλαμβάνεται αναφορά και στη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:

• Έγιναν αρκετές έρευνες σχετικά με τη διαφθορά (12 υποθέσεις το 2020 και τρεις το 2021) και τις συγκρούσεις συμφερόντων (δύο υποθέσεις το 2020 και μία το 2021), «αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις».

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση για την έκθεση της ΕΕ, αλλά και το ευρύτερο θέμα της διαφθοράς, σε επόμενη συνεδρία.

Έρχονται καμπάνες

Στην ΕΕ εξετάζεται το ενδεχόμενο η επόμενη έκθεσή της για την κατάσταση του κράτους δικαίου να συνοδεύεται από συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, στις χώρες στις οποίες παρατηρούνται σοβαρές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις, θα επιβάλλονται κυρώσεις όπως αποκοπές από ευρωπαϊκά κονδύλια.

πηγή: διάλογος