Nοθευμένο ξύδι στην κυπριακή αγορά- Έκθεση Κρατικού Χημείου

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το Κρατικό Χημείο έκανε ελέγχους το 2012 σε 14 δείγματα ξυδιού βάσει τα όσα αναγραφόταν στην ετικέτα τους  προέρχονταν από κρασί και ανακάλυψε πράματα και θάματα. Σε πέντε περιπτώσεις αποκαλύφθηκε ότι ήταν νοθευμένα. Συγκεκριμένα οι αναλύσεις έδειξαν ότι προέρχονταν από αραίωση οξικού οξέος και περιείχαν εξωγενή σάκχαρα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν συνυπολογίσουμε ότι το ξύδι ανήκει μέσα στα προϊόντα της καθημερινής διατροφής των Κυπριών

Αναλύσεις όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα έγιναν και για την ταυτότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχέση με το περιβόητο θέμα της ποσόστωσης αγελαδινού με αιγοπρόβειου γάλακτος. Όπως αναφέρει η έκθεση σκοπός των αναλύσεων αυτών ήταν η συμμόρφωση των παρασκευαστών ως προς τις απαιτήσεις του κυπριακού προτύπου για το χαλούμι. 

Οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι οι Κύπριοι συνεχίζουν να παρανομούν και μάλιστα το ποσοστό των παρεκκλίσεων παρουσίασε αύξηση από 20% που ήταν την προηγούμενη χρονιά στο 24%. Όσων αφορά την σύσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων (υγρασία, λίπος, χλωριούχο νάτριο κ.α.) δεν παρουσιάστηκε καμιά απόκλιση 

Μικροβιολογικός έλεγχος των τροφίμων

Στην έκθεση του το Κρατικό Χημείο κρίνει ικανοποιητική την ποιότητα των τροφίμων μετά από τις αναλύσεις που έγιναν στους χώρους πώλησης των τροφίμων στον καταναλωτή. Οι χώροι αυτοί είναι καντίνες σχολεία, κουζίνες νοσοκομείων , εστιατόρια, αίθουσες δεξιώσεων, καφετέριες, αρτοποιεία ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια και αεροπλάνα. 

Αναφορά γίνεται και στην διερεύνηση που έγινε από το χημείο σε 2 περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων όπου διαφάνηκε παρουσία σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών σε γαλακτοκομικό προϊόν. 

Ακατάλληλα κρίθηκαν και 29 δείγματα εισαγωγής από το Σουδάν την Συρία και την Ταϊλάνδη. Στα δείγματα αυτά παρουσιάστηκε σαλμονέλα ενώ σε περίπτωση εισαγόμενου προϊόν από το Ισραήλ ανακαλύφθηκε εντεροβακτύριο (Cronobacter spp). 

Θέμα που χρίζει περισσότερης προσοχής από το Κύπριο καταναλωτή αλλά και περισσότερων ελέγχων από το Κρατικό Χημείο σύμφωνα με την έκθεση είναι και το παγωτό αφού 17 παρτίδες ανιχνεύτηκαν με εντεροβακτιρίδια. Σημειώνεται ότι το Κρατικό Χημείο θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων στους χώρους παραγωγής των παγωτών αλλά και στις παγωταρίες.