Έκθεση της αποστολής της Επιτροπής LIBE για τους αγνοούμενους στην Κύπρο, παρουσιάζεται στο ΕΚ

Τα μέλη της αποστολής στην Κύπρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, ζητούν από την Κομισιόν να “συνεχίσει να διαθέτει επαρκείς πόρους” στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.

Παράλληλα καλούν “τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Κύπρου να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της ΔΕΑ, να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση των ατόμων εκείνων που εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στους καταλόγους των αγνοουμένων και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διάθεση στη ΔΕΑ όλων των πληροφοριών που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αποστολή της” και υπογραμμίζουν ότι “το δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την τύχη αγνοούμενων συγγενών είναι θεμελιώδες δικαίωμα των ενδιαφερόμενων οικογενειών και πρέπει να διασφαλιστεί“.

Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε έκθεση της αποστολής της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε από τις 3-5 Απριλίου, και αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, στην ίδια Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Ισπανία) – μόνιμος εισηγητής επί του θέματος των αγνοουμένων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης των συμπερασμάτων της αποστολής, η αντιπροσωπεία της LIBE, “αναγνωρίζει ότι το ζήτημα των αγνοουμένων σε μετασυγκρουσιακές καταστάσεις αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας πολιτικής, νομικής και κοινωνικής μετάβασης από την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διέλθουν“.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, “οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται σχετικά με την τύχη των οικείων τους“. Επιπλέον καταγράφεται ότι “οι οικογένειες των αγνοουμένων και των θυμάτων βίαιων εξαφανίσεων και οι ανάγκες τους πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο όλων των δράσεων που αφορούν τα θέματα αυτά προκειμένου να προαχθεί η συμφιλίωση εντός των κοινωνιών“.

Τα μέλη της αποστολής σημειώνουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση στην Κύπρο και μετά την αποστολή, οι ευρωβουλευτές:

1.”στηρίζουν το έργο της ΔΕΑ και αναγνωρίζουν τον μετά τη σύρραξη ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση της αλήθειας, της μνήμης και της συμφιλίωσης στην Κύπρο“,

2. “καλούν την Κομισιόν να συνεχίσει να διαθέτει επαρκείς πόρους στη ΔΕΑ ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει τη σημαντική αποστολή της“,

3. “καλούν τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Κύπρου να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της ΔΕΑ, να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση των ατόμων εκείνων που εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στους καταλόγους των αγνοουμένων και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διάθεση στη ΔΕΑ όλων των πληροφοριών που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αποστολή της“,

4. “καλούν την τουρκική και την ελληνική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ να παράσχουν πρόσβαση στη ΔΕΑ σε πληροφορίες καταχωρισμένες στα αρχεία τους“. Επιπλέον η αντιπροσωπεία υπογραμμίζει επίσης ότι “το δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την τύχη αγνοούμενων συγγενών είναι θεμελιώδες δικαίωμα των ενδιαφερόμενων οικογενειών και πρέπει να διασφαλιστεί“.

5. Τέλος τα μέλη της αποστολής “επαναλαμβάνουν ότι το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο είναι ένα αυτοτελές ζήτημα και δεν πρέπει να συνδέεται ή να επηρεάζεται από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες“.

Σημειώνεται ότι το 2016, ο Juan Fernando López Aguilar ορίστηκε μόνιμος εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της αποστολής του Απριλίου ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, “που είναι ένας δικοινοτικός οργανισμός διερεύνησης που συστάθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να διερευνήσει τις υποθέσεις ατόμων τα οποία αγνοούνται από τα γεγονότα του 1963-64 και του 1974“.

Στόχος επίσης της αντιπροσωπείας ήταν “να αξιολογήσει την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά το έργο της ταυτοποίησης και να εξετάσει τις μελλοντικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου για την ανεύρεση της πλειονότητας ή όλων των αγνοουμένων, του επιπέδου συνεργασίας των εμπλεκόμενων αρχών και της χρηματοδότησης του έργου“.

Μέλη της αποστολής ήταν οι Juan Fernando Lopez Aguilar, S&D – ES (επικεφαλής της αποστολής και μόνιμος εισηγητής επί του θέματος των αγνοουμένων στην Κύπρο) Asim Ademov (EPP – BG), Tomáš Zdechovsky (EPP – CZ) και τα μέλη συνόδευαν οι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου (EPP – CY), Κώστας Μαυρίδης (S&D – CY), Δημήτρης Παπαδάκης (S&D – CY), Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE/NGL – CY).

Πηγή: ΚΥΠΕ