Έκθεση Βελκουλέσκου: “Σε καλό δρόμο το κυπριακό πρόγραμμα”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η έκθεση εγκρίθηκε ως γνωστόν τη Δευτέρα από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, μαζί με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ.


Διαβάστε επίσης

Κομισιόν:”Επιτεύχθηκαν με άνεση οι δημοσιονομικοί στόχοι της Κύπρου”


Αναφερόμενη στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, η έκθεση γράφει  πως «αν και η ύφεση παραμένει ακόμη βαθιά, συνέχισε να υποχωρεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο ήπιος αποπληθωρισμός επιμένει. Οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα ομαλοποιούνται, αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν δάνεια στην οικονομία. Οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες, αν και μία κάπως ηπιότερη συρρίκνωση της παραγωγής αναμένεται φέτος, που θα ακολουθείται από μια πιο σταδιακή ανάκαμψη. Συνολικά, η οικονομία εξακολουθεί να επιβαρύνεται από μεγάλες ανάγκες απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα».

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει πως το κυπριακό πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο, επισημαίνοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρώτο τρίμηνο εκπληρώθηκαν με σημαντική άνεση, οι εθνικοί περιορισμοί πληρωμών ήρθησαν πλήρως και οι συνεργατικές εξυγιάνθηκαν. Προσθέτει πως οι αρχές ενέτειναν τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων.

Αναφερόμενη στις βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, η έκθεση καταγράφει, «πρώτον, την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεύτερον τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τρίτον την ενίσχυση των θεσμών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν σημαντικοί, ιδίως εκείνοι που σχετίζονται με τις ακόμη ισχυρές μακροοικονομικές» διασυνδέσεις.

Αναλυτικότερα:

Εκτενείς αναφορές υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Γράφει πως αν και έχουν πρόσφατα ανακεφαλαιοποιηθεί, οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν ευάλωτες, δεδομένης της πολύ μεγάλης επιβάρυνσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που είναι τώρα κοντά στο 140% του ΑΕΠ.

«Τα υψηλά NPLs περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν, η οποία, σε συνδυασμό με ένα πολύ υψηλό βαθμό χρέωσης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κοντά στο 300 τοις εκατό του ΑΕΠ) συμβάλλει στην αδυναμία της κατανάλωσης και της εγχώριας ζήτησης Αυτό μειώνει την ικανότητα του κράτους να παράγει φορολογικά έσοδα, βάζοντας εμπόδια στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το οποίο με τη σειρά του, επηρεάζει την ικανότητα των τραπεζών να αποκτήσουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε λογικό κόστος. Πράγματι, το κόστος δανεισμού για τις κυπριακές τράπεζες είναι σχετικά υψηλό (κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων). Εξάλλου, η εξάρτηση της στήριξης της ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η επιβάρυνση από το μεγάλο ποσοστό Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων και τον ELA αποτελούν επίσης μια έμμεση επιβάρυνση στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Αυτό αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε σφιχτές συνθήκες προσφοράς και υποτονικές προοπτικές απασχόλησης, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τα νοικοκυριά και τις ΜΜΕ να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες ανατροφοδοτούν σε χαμηλότερες αξίες εξασφάλισης για τις τράπεζες, χαμηλότερη καθαρή θέση (καθαρή αξία) για τα νοικοκυριά, συμπίεση της δραστηριότητας στις κατασκευαστικές και τη μείωση των δημοσιονομικών εσόδων για το κράτος, μεγεθύνοντας αρνητικούς κύκλους».

Η έκθεση θεωρεί στην περίπτωση της Κύπρου περιορισμένες τις επιλογές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το περιορισμένο περιβάλλον χρηματοδότησης, τα σφιχτά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και την οξύτατη έλλειψη δημοσιονομικών περιθωρίων, η στρατηγική επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων και στοχευμένων πολιτικών εντός των εσωτερικών μονάδων των τραπεζών».

Επιπρόσθετα επισημαίνει την προωθούμενη μεταρρύθμιση από τις κυπριακές αρχές του νομικού πλαισίου για τις κατασχέσεις, με αναδιαρθρώσεις χρεών μέσω των δικαστηρίων και εξωδικαστικά (όπως έγινε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, Ισλανδία, Λετονία, Σλοβενία).

«Παρόλα αυτά, ακόμη και με καλά σχεδιασμένο πλαίσιο, η εμπειρία διαφόρων χωρών δείχνει ότι χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθεί η επίτευξη προόδου».

Σχετικά με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αναφέρει ότι οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας τον Ιούλιο.

«Σύμφωνα με την πρακτική σε άλλες χώρες της ΕΕ, η μεταρρύθμιση εισάγει ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα (ΕΕΕ) που καλύπτει όλες τις ευπαθείς ομάδες, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την κάλυψη και να μειώσει τη φτώχεια, με παράλληλη διατήρηση της ουδετερότητας του προϋπολογισμού». 

Προσθέτει πως η χρηματοδότηση που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2014 αναμένεται να είναι επαρκής για να καλύψει το κόστος της μεταρρύθμισης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (περίπου 0,2 τοις εκατό του ΑΕΠ). Οι αρχές αναμένουν να επιτύχουν με καθυστέρηση το προαπαιτούμενο για την έγκριση της κυβέρνησης στη μεταρρύθμιση, τη στιγμή που ο κοινωνικός διάλογος έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουνίου. Το πέρασμα του νέου νόμου και η έναρξη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αναμένονται λίγο αργότερα.

«Ωστόσο, για να προετοιμαστούν για πιθανά επιπλέον έξοδα, αν οι αιτήσεις υπερβούν τις προσδοκίες και για να εξασφαλιστεί ότι η μεταρρύθμιση θα διατηρηθεί συνεπής με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, η αποστολή του ΔΝΤ ζήτησε να εντοπιστούν οι επιπρόσθετες παροχές που θα μπορούσαν να εξορθολογιστούν και να προετοιμαστούν για άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Προέτρεψε επίσης τη δημιουργία μιας μονάδας παρακολούθησης για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα (δηλ. αριθμό των αιτήσεων και κόστος, την ακρίβεια της στόχευσης, την κάλυψη, τις επιπτώσεις στην φτώχεια) για να επιτρέψει την βελτίωση των παραμέτρων στις μεταρρυθμίσεις, αν απαιτηθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ