Ε.ΚΥ.ΣΥ. : Άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ

{loadposition ba_textlink}

“Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το ΓεΣΥ με ένα κόστος αποδεκτό από όλους τους κοινωνικούς φορείς και με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τέλος του 2015. Αντί αυτού, τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζει και μια νέα πρόταση κάθε χρόνο. Το 2013 πάγωσε το ΓεΣΥ και άρχισε συζήτηση για πολύ-ασφαλιστικό, το 2014 ετοίμασε δύο νομοσχέδια για ΓεΣΥ και αυτονόμηση που άλλαζαν πλήρως το όλο σχεδιασμό και τώρα κάνει πρόταση για ένα μίνι-ΓεΣΥ, όπως το αποκαλεί.”

“Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός για τους συνταξιούχους είναι λέξεις που έχουν χαθεί στον Γολγοθά που βιώνουν ανάμεσα στην απραξία και την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και τις λίστες αναμονής για να τους δει ένας γιατρός. Και αν χρειάζεται άμεσα να υποβληθούν σε εγχείρηση είναι αδύνατο να γίνει αυτό και πρέπει να περιμένουν χρόνια…. “, αναφέρει μεταξύ άλλων, η Ε.ΚΥ.ΣΥ.

Σε σημερινή ανακοίνωση της καταπέλτη, την οποία παραθέτουμε αυτούσια, η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων, αναφέρει :

“Η υγεία πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για τους λίγους.

Η ΕΚΥΣΥ ζητά άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ

Το σημερινό σύστημα υγείας, νοσεί, βρίσκεται ήδη στον αναπνευστήρα και δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται, να μην εξυπηρετούνται και να περιμένουν στη σειρά μήνες ή χρόνια για μια εξέταση ή για χειρουργική επέμβαση.
Όπως καταγγέλθηκε στην τελευταία Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων, τα ραντεβού για εγχειρήσεις καθορίζονται με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το τραγικό γεγονός άνθρωποι να φεύγουν από τη ζωή πριν φτάσει η ημερομηνία που προγραμματίστηκε η εξέταση ή η εγχείρηση.

Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός έχουν χαθεί

Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός για τους συνταξιούχους είναι λέξεις που έχουν χαθεί στον Γολγοθά που βιώνουν ανάμεσα στην απραξία και την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και τις λίστες αναμονής για να τους δει ένας γιατρός. Και αν χρειάζεται άμεσα να υποβληθούν σε εγχείρηση είναι αδύνατο να γίνει αυτό και πρέπει να περιμένουν χρόνια….

Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) εκφράζει την μεγάλη της ανησυχία για τις παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).

Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ άλλαξαν τρεις Υπουργοί Υγείας με διαφοροποιήσεις ο καθένας σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο σημερινός Υπουργός φάνηκε στην αρχή πολύ αποφασιστικός στο να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ το 2016. Ακολούθησαν όμως μετά οι δηλώσεις του ΥπουργούΟικονομικών ο οποίος ουσιαστικά πάτησε φρένο στις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε καν για εφαρμογή του το 2018 και εξαγγέλλει το λεγόμενο μίνι ΓΕΣΥ.

Το μίνι ΓΕΣΥ όμως δεν επιλύει άμεσα τα σοβαρά αυτά προβλήματα που παρατηρούνται. Σημειώνουμε δε ότι η εφαρμογή του παραπέμπεται για το καλοκαίρι του 2017 και με φορολογία 1% με στόχο να εισπράξει η κυβέρνηση 200 εκατομμύρια ευρώ. Όπως φαίνεται σχεδόν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και ενδιαφερόμενοι διαφωνούν αφού εκτιμούν ότι ο κόσμος θα μείνει και πάλι ακάλυπτος στο τομέα της υγείας.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία δύο χρόνια είναι κουτσουρεμένος κατά 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα τα κρατικά νοσηλευτήρια να έχουν γονατίσει και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα να κινδυνεύουν να κλείσουν.

Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κοινωνικής αναλγησίας και της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης, η οποία «κατάφερε» να συμφωνήσει με την Τρόικα για νέα παράταση μέχρι το 2018 είναι ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί και γενικά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η υγεία του κόσμου δεν είναι παίξε γέλασε

Η ΕΚΥΣΥ καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει τους ερασιτεχνισμούς και να αναλογιστεί τις ευθύνες της και χωρίς άλλη καθυστέρηση να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί από όλους τους εταίρους και εμπλεκόμενους φορείς. Ζητούμε επιτακτικά την εφαρμογή ενός καθολικού ΓΕΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών.

Η υγεία του κόσμου δεν είναι παίξε γέλασε. Πρέπει να σταματήσουν τα πυροτεχνήματα.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ενίσχυση του τομέα της υγείας και να υπάρχει το δικαίωμα για δωρεάν υγεία, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανάπηρους, τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Γενικά είναι αναγκαία η ύπαρξη δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνες οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Η υγεία πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για τους λίγους.”