Ελευθέριος Mukuka: Το διαμάντι από την Ζάμπια με την ελληνική καρδιά

{loadposition ba_textlink}

Η πρώτη επαφή με τον Ελευθέριο ήταν στις αρχές του φθινοπώρου πέρυσι, λίγο μετά από το λανσάρισμα του πρώτου single, του Heart, που για χάρη του άφησε στην μπάντα τις σπουδές στο κορυφαίο μουσικό κολέγιο Berklee στην Βοστόνη και επέστρεψε στην Ζάμπια. Αν και το ορμητήριο δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για να το προσέξει η διεθνή μουσική σκηνή, το τραγούδι (“Heart” feat. Alan Thompson) κυκλοφόρησε σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, έγινε χορευτική και ραδιοφωνική επιτυχία – και στην Ελλάδα- και σκαρφάλωσε έως το Νο5 του Δανέζικου Top 100.

Πλέον έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη του συλλογή (σ.σ. θα κυκλοφορήσει σε μερικές εβδομάδες και στην χώρα μας από την Minos EMI) επέστρεψε στο Berklee για να συνεχίσει τις σπουδές του. Τι εστί Berklee; To μεγαλύτερο ανεξάρτητο εργαστήριο εκκόλαψης μουσικών στον κόσμο. 99 απόφοιτοι του έχουν αποσπάσει 229 βραβεία Grammy έως σήμερα. Εκεί, σε ένα διάλειμμα, μου μίλησε για την μουσική του, τα όνειρα του και μου έλυσε όλες τις απορίες για αυτή την ενδιαφέρουσα μίξη που τον ακολουθεί σε ότι κάνει στην ζωή του.

Πρώτη απορία ήταν τα άπταιστα ελληνικά του αλλά θεώρησα ότι ήταν καλύτερο να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, κάμποσα χρόνια πριν γεννηθεί ο Ελευθέριος. Η μητέρα του η Ελένη Κορομβλή, με ρίζες από την Τσαγκαράδα στο Πήλιο και την Κεφαλλονιά, ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και φεύγει για μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια. Εκεί θα γνωριστεί με τον Λόρενς Μουκούκα από την Ζάμπια, τον οποίο και θα ερωτευθεί και θα τον ακολουθήσει στην Αφρική μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Εκεί θα έρθει στην ζωή, 22 ακριβώς χρόνια πριν ο Ελευθέριος, ο οποίος παίρνει το όνομα του Έλληνα παππού του και στην συνέχεια οι αδελφές του Μαρία και Αννέτα. Όταν ο Λευτέρης ήταν οχτώ χρονών οι γονείς του θα χωρίσουν αλλά η Ελένη θα παραμείνει στην Λουσάκα ως αρχιτέκτονας μαζί με τα τρία παιδιά της ώστε να μην απομακρυνθούν από τον πατέρα τους. “Τα καλά ελληνικά μου τα χρωστάω τόσο στην μητέρα μου όσο και στο ότι όλα μου τα σχολικά χρόνια παρακολούθησα μαθήματα στο απογευματινό ελληνικό σχολείο της Λουσάκα δύο φορές την εβδομάδα” θα πει στο WE του news247 o Ελευθέριος ο οποίος ακόμη και σήμερα είναι ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας και της ενορίας του.

Παράλληλα όμως με τα ελληνικά είχαν αρχίσει και οι σπουδές του στην μουσική στην οποία από πολύ μικρή ηλικία είχε καταλάβει ότι είχε έφεση. “Σε ηλικία εφτά χρονών άρχισα να μαθαίνω ηχογράφηση και στα 14 μου κλασικό πιάνο. Ωστόσο, όταν ήμουνα 11 χρονών άρχισα να γράφω τραγούδια. Στην αρχή ήταν hip-hop και rap όμως στα 17 μου έχοντας και τις σπουδές μου στην κλασική μουσική άρχισα να συνθέτω και άλλα είδα καταλήγοντας στην ηλεκτρονική χορευτική μουσική γιατί με εκφράζει καλύτερα και γιατί μέσα από αυτή μπορώ να περάσω τα στοιχεία της πλούσιας μουσικής παράδοσης, τόσο της ελληνικής όσο και αυτής της Ζάμπια στις συνθέσεις μου”.

Τον ρωτάω για την σχέση του με την ελληνική μουσική:“Μου αρέσει πολύ η παραδοσιακή μουσική, όχι μόνο να ακούω αλλά και να χορεύω” λέει γελώντας, “αγαπημένος μου χορός είναι ο τσάμικος. Επίσης τα ρεμπέτικα του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη αλλά και η βυζαντινή μουσική και οι ψαλμωδίες. Ο αρχιεπίσκοπος μας στην Ζάμπια, ο σεβασμιότατος Ιωακείμ, ψέλνει πραγματικά πάρα πολύ ωραία. Τώρα από τους σύγχρονους ξεχωρίζω τους Μάριο Φραγκούλη, Νταλάρα, Κότσιρα και Μαχαιρίτσα. Προσωπικά, μπορεί τώρα να γράφω μουσική για το διεθνές κοινό, θέλω όμως πάρα πολύ να γράψω ειδικά για το ελληνικό κοινό αργότερα, αφού μελετήσω καλύτερα την ελληνική μουσική”.

Με κλασικές σπουδές, ελληνικά και αφρικανικά ακούσματα και αγάπη για την house και την χορευτική μουσική πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η μουσική ταυτότητα του. “Όχι απαραίτητα, προσωπικά θεωρώ καλό ότι υπάρχουν όλα αυτά μέσα μου. Είμαι μόλις 22 χρονών και πιστεύω ότι όταν θα έχω σπουδάσει όλη την μουσική που μου αρέσει θα έχω αφομοιώσει στοιχεία μέσα στην δική μου μουσική και αυτό θα προκαλέσει την δημιουργία κάτι μοναδικού”

Δηλώνει επίσης φαν της Eurovision και ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα μιας και η μουσική του “κολλάει” με τον διαγωνισμό.

Στην Ελλάδα έχει έρθει ήδη εφτά φορές και πριν από δύο καλοκαίρια έπαιξε μάλιστα μουσική στο χωρίο της μητέρας του, στην Τσαγκαράδα. Έχει επισκεφτεί τα ξαδέλφια του σε Βόλο και Αθήνα με τα οποία κρατάει στενή επαφή και έχει καταφέρει να κάνει εκδρομές στην Μύκονο και την Βόρεια Πελοπόννησο. “Πρώτα ο Θεός”, έκφραση την οποία την χρησιμοποιεί συχνά στην συζήτηση μας “μία από τις επόμενες φορές που θα έρθω θα πάω στην Κεφαλλονιά, όπου επίσης έχει ρίζες η μητέρα μου καθώς και στην Σαντορίνη και στην Σκιάθο”. Αν και στην Ελλάδα έρχεται μόνο ως επισκέπτης δεν κρύβει την στεναχώρια του για την ύφεση και αναφέρει ότι προσπαθεί όπου βρίσκεται να υπερασπίζεται την δεύτερη πατρίδα του.

Τον ρωτάω αν σε κάποια από αυτές τις επισκέψεις του στην Ελλάδα βίωσε τον ρατσισμό. “Έχω ακούσει για τα ρατσιστικά επεισόδια στην Ελλάδα, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι έχω αντιμετωπίσει κάποια πρόβλημα. Συνήθως, η εμπειρία μου είναι, ότι οι άνθρωποι μπορεί στην αρχή να σε κοιτάζουν λίγο περίεργα, αλλά μόλις τους μιλήσω ελληνικά, με δέχονται”.

Στην Ζάμπια θα επιστέψει από την Βοστόνη σε μερικούς μήνες για να συνεχίσει την μουσική του δουλειά καθώς εκεί είναι πλέον ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της ηλεκτρονικής μουσικής. Παράλληλα ετοιμάζεται για να συμμετάσχει στο πρώτο του μεγάλο μουσικό φεστιβάλ στους καταράκτες της Βικτώριας, στο Vic Falls Carnival , ένα από τα μεγαλύτερα που πραγματοποιούνται στην Αφρική και συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.