Έλεγχο και διαφάνεια στις τιμές των καυσίμων ζητά η Επ. Εμπορίου

{loadposition ba_textlink}

Βελτίωση του πλαισίου παρακολούθησης και ελέγχου των τιμών των καυσίμων, αλλά και διαφάνεια σε ό,τι αφορά τον καθορισμό τους, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης φαινομένων αισχροκέρδειας, επιδιώκει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η Επιτροπή, η οποία συζήτησε την Τρίτη το θέμα των τιμών των καυσίμων, έδωσε περιθώριο μερικών εβδομάδων στο Υπουργείο Εμπορίου προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των τιμών των πετρελαιοειδών, η οποία, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, παρουσιάζει «σημαντικές αδυναμίες και κενά».

«Είναι παρατηρημένο και υπάρχει γενική πεποίθηση στην κοινωνία ότι όταν υπάρχουν αυξήσεις τρέχουμε για να επιβληθούν στα πρατήρια και όταν υπάρχουν μειώσεις κινούμαστε με πάρα πολύ αργό ρυθμό. Χρειάζονται σωστές δομές και διαφάνεια για να μπορέσουμε να ελέγχουμε τις τιμές, να ξέρουμε αν είναι ορθή η αύξηση ή η μείωση, και να μπορεί ο καταναλωτής να νιώθει ασφάλεια και ότι δεν εξαπατείται» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

«Σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εμπορίου και με βάση την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ελέγχου, αλλά και με μια φιλοσοφία διαφάνειας, να μπορέσουμε να δώσουμε εκείνο το πλαίσιο μέσα στο οποίο και οι εταιρείες να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να βγάζουν το κέρδος τους και από την άλλη ο πολίτης, να μην εξαπατάται και να μη νιώθει ότι εξαπατάται» είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή και κάλεσε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τους, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το συμπέρασμα του Ελεγκτή ότι δεν διεξάγεται ικανοποιητικός έλεγχος στις τιμές των καυσίμων το οποίο, όπως είπε, ενισχύει τις ανησυχίες για αισχροκέρδεια και φανερώνει τις αδυναμίες του Υπουργείου να εφαρμόσει τη νομοθεσία.

«Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς μειώνεται οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο να μειώνονται λίγο, πολύ αργά και κατόπιν μεγάλων πιέσεων από την κοινωνία, ενώ όταν η τιμή διεθνώς αυξάνεται , άμεσα οι εταιρείες πετρελαιοειδών αυξάνουν τις τιμές των καυσίμων» είπε, προσθέτοντας πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή από τις εταιρείες πετρελαιοειδών ”δεν ήταν ικανοποιητικές”.

Από πλευράς του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης καυτηρίασε το γεγονός ότι ενώ λειτουργοί του Υπουργείου ενημέρωναν τη Βουλή ότι παρακολουθούσαν τις τιμές και ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης, κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. «Έχει όντως το Υπουργείο Εμπορίου διορθώσει αρκετές από τις ατέλειες, όμως δυστυχώς ακόμη υπάρχουν κενά στο πώς μπορεί να εντοπίσει το Υπουργείο αν όντως οι τιμές είναι υπερβολικά ψηλές» είπε.

Πρόταση νόμου κατατέθηκε από πλευράς των Οικολόγων, βάσει της οποίας η απόφαση για τον καθορισμό πλαφόν δεν θα λαμβάνεται μόνο από τον Υπουργό, αλλά θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία μια συμβουλευτική επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπούνται και οι καταναλωτές, που θα μπορούν να απευθύνονται στον Υπουργό, μέσα από την επιτροπή, για την επιβολή πλαφόν.

Το δεύτερο στοιχείο της πρότασης αφορά στην άρση της εμπιστευτικότητας σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο. Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι σήμερα η Βουλή δεν μπορεί να ζητήσει στοιχεία για τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και για τα περιθώρια «κέρδους ή αισχροκέρδειας» από τις εταιρείες, διότι «το Υπουργείο προφασίζεται εμπιστευτικότητα».

«Αυτό που πρέπει να αλλάξει πραγματικά είναι η φόρμουλα υπολογισμού της λογικής τιμής πώλησης των καυσίμων και να ελέγχεται δημοκρατικά και να υπάρχει διαφάνεια. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αισχροκέρδειας στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο κ. Περδίκης.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Στέλιος Χειμώνας, είπε ότι η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων είναι το «έσχατο μέτρο» που μπορεί να πάρει ο Υπουργός Εμπορίου, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο «έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης και όχι ελέγχου των τιμών».

Αύριο, όπως είπε, θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων με στόχο να υπάρξει διευθέτηση ώστε το Υπουργείο να λαμβάνει, ει δυνατόν, αυθημερόν, τις τιμές των φορτίων που εισάγονται και να μπορεί να προβαίνει σε καλύτερο έλεγχο. Είπε ακόμα ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η εγκατάσταση μηχανογραφικού συστήματος για να λαμβάνονται αυθημερόν πληροφορίες για τις τιμές των καυσίμων στο λιανικό εμπόριο.

Ο κ. Χειμώνας αναγνώρισε ότι το σύστημα έχει αδυναμίες, προσθέτοντας πως το Υπουργείο υιοθετεί τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή και έχει τροχιοδρομήσει σχετικές διαδικασίες, ενώ δεσμεύτηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερώσει την Επιτροπή για τις ενέργειες του Υπουργείου προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του συστήματος.

Πάντως από πλευράς τους εκπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών που παρέστησαν στη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφεραν ότι το κράτος έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του προκειμένου να προβεί σε συγκρίσεις με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να αποφασίσει αν οι τιμές είναι σωστές ή όχι.

Επίσης αναγνώρισαν ότι υπάρχει χρονική καθυστέρηση δέκα με δεκαπέντε περίπου ημερών στις αλλαγές των τιμών λόγω του τρόπου που γίνεται ο ανεφοδιασμός, ωστόσο υποστήριξαν ότι είναι «μύθος» πως οι τιμές αυξάνονται απότομα, ενώ μειώνονται με αργούς ρυθμούς.

Λέχθηκε επίσης ότι «δεν είναι οι εταιρείες που καθορίζουν τις τιμές στις ταμπέλες, αλλά οι πρατηριούχοι», επιχείρημα το οποίο απέρριψε η ΠΟΒΕΚ, η οποία εκπροσωπούσε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, λέγοντας πως «οι εταιρείες ρυθμίζουν τις χονδρικές και λιανικές τιμές».

Ένταση στην Επιτροπή

Την αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου προκάλεσε η στάση εκπροσώπου εταιρείας πετρελαιοειδών ο οποίος αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα των τιμών των καυσίμων.

Ο κ. Ζαχαρίου κάκισε τη στάση του εκπροσώπου της ξένης εταιρείας, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί και το σύνταγμα του κράτους. «Να υπενθυμίσουμε στον εκπρόσωπο της EXXON MOBIL ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα με διάφορους τρόπους να φέρει όποιο θέλει στη Βουλή» είπε.

Τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής στήριξε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης λέγοντας πως οι εταιρείες πρέπει να αντιληφθούν ότι ”δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με ασέβεια προς το νομοθετικό σώμα”.

 Πηγή: KYΠΕ