«Έλεγχος κυβέρνησης»: Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

{loadposition ba_textlink}

Ανέλαβε ένα από τα δυσκολότερα πόστα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, με την ανεργία να εκτινάσσεται σε ποσοστά ρεκόρ για την Κυπριακή Δημοκρατία, και την ίδια να πρέπει να «μαζέψει» τα «ασυμμάζευτα» σε επιδόματα, θέματα ανεργίας, προβλήματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παράπονα για τις κοινωνικές υπηρεσίες του Κράτους.

Επιτυχίες:

Αν και της ασκήθηκε έντονη κριτική περί Πόθεν Έσχες του ΕΕΕ, «μάζεψε» για πρώτη φορά από το 1960 σε ένα Μητρώον τους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος, καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν γνώριζε ποιος παίρνει τί, πόσα επιδόματα, αλλά και τί ύψους.

Αποτυχίες:

• Οι ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία αποτελούν σαφή αποτυχία για οποιοδήποτε υπουργείο Εργασίας, καθώς μαρτυρούν ότι όσοι σπεύδουν σε αυτά, δεν έχουν εισοδήματα, δεν εργοδοτούνται πουθενά. Κατά συνέπεια τα κοινωνικά παντοπωλεία αποτελούν γι΄αυτούς την μοναδική λύση.

• Έχει αποτύχει μέχρι τώρα στο ωράριο των καταστημάτων. Συμφωνούμε να είναι ανοιχτά όλες τις μέρες και τις ώρες τα καταστήματα, αλλά πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα για να μην ευνοούνται καταφανώς τα μεγάλα καταστήματα απέναντι στα μικρά. Στη Μεγάλη Βρετανία είναι υποχρεωμένα τα μεγάλα καταστήματα παντού να πληρώνουν διπλά μεροκάματα για τις Κυριακές και δεν μένουν ανοιχτά ποτέ πάνω από 8 ώρες. Και τα μικροκαταστήματα παίρνουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Γι’ αυτό εκεί, για παράδειγμα, δουλεύουν και τα μικρά μαγαζιά, μπακάλικα, φρουταρίες και ούτω καθεξής. Άρα δεν έχει κάνει αρκετά για να βοηθήσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις να δουλέψουν.

Μεγάλοι στόχοι:

Τα αναπτυξιακά έργα, τα οποία και σαφώς θα ανοίξουν θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, – το δήλωσε και η ίδια στην συνέντευξή της στην «24» – ότι τα σχέδια ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας είναι μια μεγάλη ανάσα, αλλά όχι η λύση για τους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά και
φυσικά κανένα εισόδημα.

Εργοδοτούνται νέοι με την κρατική ενίσχυση στον μισθό τους, ωστόσο αυτό που ήδη υφίσταται, αλλά και που αποτελεί υπέρτατο στόχο, είναι η μόνιμη απασχόλησή τους αφότου ολοκληρωθεί το σχετικό εκάστοτε πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν.

Τι αναμένουν οι πολίτες:

Δικαίωμα σε εργασία και κυρίως αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!