”Το Ελιξίριο του Ερωτα” στο 15ο Pafos Aphrodite Festival

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Με μια όπερα, η οποία αγγίζει το βαθύ συναίσθημα του έρωτα μέσα από ένα τρόπο κωμικό, σε μια εποχή όπου η Ευρώπη ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, το 15ο Pafos Aphrodite Festival, προτείνει μια ευχάριστη ανάπαυλα στο άγχος της καθημερινότητας. Όλα αυτά, με την όπερα «Ελιξίριο του Έρωτα» σε δύο πράξεις του Gaetano Donizetti την οποία θα ερμηνεύσουν σε μια συμπαραγωγή η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και ο Λυρικός Οργανισμός «Opera Futura» από τη Βερόνα στις 7,8 και 9 Σεπτεμβρίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου υπό τη διεύθυνση του Francesco Pasqualetti.

Σε χαιρετισμό του σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος είπε πως «πρέπει να τονιστεί ότι η συνεργασία της εταιρείας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υπήρξε πάντοτε γόνιμη και παραγωγική σε όλα τα επίπεδα».  

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι «υπάρχουν βέβαια πάντοτε τα περιθώρια να ενισχυθεί περαιτέρω η προστιθέμενη αξία του θεσμού με την ενεργότερη εμπλοκή του κυπριακού καλλιτεχνικού δυναμικού έτσι που κάποτε να καταστεί δυνατό, με βάση τα εχέγγυα, τις εμπειρίες και τις πολιτιστικές μας δυνατότητες, να έχουμε ως Κύπρος τις δικές μας οπερατικές παραγωγές».

«Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός της συμμετοχής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου στη φετινή διοργάνωση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών της εταιρείας για υλοποίηση του στόχου της για διοργάνωση στο μέλλον μιας κυπριακής καθόλα παραγωγής», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας “Pafos Aphrodite Festival”, Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, είπε ότι το φετινό φεστιβάλ «ενσαρκώνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που προσδιορίζεται από σημαντικά γεγονότα με πρώτο το ότι διοργανώνεται στη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 γεγονός που ο θεσμός του φεστιβάλ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για την μεγάλη επιτυχία της πόλης και επαρχίας μας».

Και αυτό γιατί, «μέσα από την πορεία του ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, το Pafos Aphrodite Festival αναδεικνύει τις δυνατότητες της Πάφου στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τις προοπτικές και τους προσανατολισμούς της Κύπρου στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη», είπε ο κ. Βέργας.

Ανέφερε πως «το γεγονός ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση σε μια συμπαραγωγή του Pafos Aphrodite Festival και του λυρικού οργανισμού Opera Futura από τη Βερόνα, ανταποκρίνεται στους στόχους μας για προώθηση και συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών μας για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος και του ιδρυτικού στόχου της Εταιρείας, που είναι η διοργάνωση στο εγγύς μέλλον μιας αμιγώς κυπριακής παραγωγής».

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Αλέκος Ορουντιώτης είπε ότι το Φεστιβάλ «Αφροδίτη», εκτός από τη θετική δράση που επιτελεί στον τομέα του πολιτισμού και της μουσικής, συμβάλλει ουσιαστικά σε διάφορους τομείς ανάπτυξης και ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Ανέφερε πως «το Φεστιβάλ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει, όχι μόνο η Πάφος αλλά και η Κύπρος γενικότερα διότι η Κύπρος δεν προσφέρει μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά η πλούσια και μακραίωνη ιστορία της την καθιστά αναμφισβήτητα κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού, τον οποίο οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να εμπλουτίζουμε».

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σημείωσε το γεγονός ότι «φέτος, για πρώτη φορά στη 15χρονη ιστορία του Φεστιβάλ Αφροδίτη Πάφου συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η οποία θα καλύψει το ορχηστρικό μέρος των παραστάσεων».

Όπως είπε, «πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του θεσμού, αφού η κυπριακή συμμετοχή στη φετινή παραγωγή, που προηγουμένως περιοριζόταν στη συμμετοχή μικρού αριθμού τραγουδιστών, παίρνει άλλη διάσταση».

O Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Guito Cerboni αναφέρθηκε στη διμερή διάσταση της φετινής συμπαραγωγής μεταξύ της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus και του ιταλικού λυρικού οργανισμού Opera Futura από τη Βερόνα, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Σημείωσε ότι «μουσικοί και καλλιτέχνες από την Ιταλία και την Κύπρο θα συνεργαστούν για να αναδημιουργήσουν ένα κομμάτι ομορφιάς και όπως ο Πλάτωνας δίδαξε, ότι είναι όμορφο είναι και καλό, ‘καλός καγαθός’ και εμείς κάτω από αυτές τις δύσκολες στιγμές, χρειαζόμαστε βαθιά κάτι όμορφο και καλό που μας θυμίζει ότι είμαστε ανθρώπινα όντα».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την οικονομική κρίση η οποία κτύπησε και τον πολιτισμό, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι όσο κι αν μας δυσκολεύουν τα οικονομικά δεδομένα είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε επιστρατεύοντας την ευρηματικότητά μας χωρίς να μην υπάρχουν συνέπειες στην ποιότητα.

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι «αντιθέτως η παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αναβαθμίζει την προσπάθεια να εντάξουμε σε αυτή την πολύ επιτυχημένη και διαχρονική προσπάθεια του φεστιβάλ αυτού, και τους δικούς μας καλλιτέχνες και τους δικούς μας δημιουργούς και φέτος ίσως να είναι και η πιο ποιοτική χρονιά από τις άλλες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου είπε ότι «λάβαμε υπόψη τα δεδομένα τα οικονομικά και κάναμε μια συμπαραγωγή που όχι μόνο αναβαθμίσαμε την ποιότητα αλλά θα δώσουμε το μήνυμα ότι θέλουμε να διατηρήσουνε τον θεσμό και ενόψει της πορείας μας μέχρι το 2017 χρονιά που η Πάφος θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου είπε πως «το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η συνεργασία από πλευράς της Ιταλίας είναι μια ένδειξη, μια πιστοποίηση του υψηλού επιπέδου της Συμφωνικής μας Ορχήστρας γιατί η Ιταλία είναι η ‘μάνα’ της όπερας και έχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας». «Σας διαβεβαιώνω ότι φέτος όχι μόνο δεν θα είναι χαμηλότερη η ποιότητα αλλά θα είναι πολύ ψηλότερη γιατί συνεργαζόμαστε με τους πιο φτασμένους», τόνισε.

Η Διευθύντρια της εταιρείας του Φεστιβάλ Στέλλα Σιέπη είπε ότι υπάρχουν «κάποιες προτάσεις ώστε η φετινή παραγωγή να ταξιδέψει και εκτός Κύπρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με άλλους λυρικούς οργανισμούς ενώ στις σκέψεις του Φεστιβάλ είναι και η δημιουργία λυρικής χορωδίας που είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί θα έχει τις δικές τις παραγωγές η Κύπρος και η Συμφωνική της Ορχήστρα τις οποίες μάλιστα θα εξάγει».

Πρόσθεσε ότι «φέτος επειδή επιλέξαμε κωμική όπερα, η Πάφος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα το 2017 και αποτελεί μια συμπαραγωγή η φετινή διοργάνωση αυξήθηκε το ενδιαφέρον και στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχουν ήδη προπωληθεί πολλά εισιτήρια που είναι μειωμένα κατά 10 ευρώ ανά κατηγορία».

Με μια ακόμη αισιόδοξη νότα έκλεισε η διάσκεψη Τύπου και αφορά την απόφαση των διοργανωτών όπως άνεργοι νέοι με την επίδειξη κάρτας ανεργίας να παρακολουθήσουν την τελική πρόβα της όπερας πριν από την πρεμιέρα.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ