Ελλάδα: Αναζήτηση ισχυρής Κυβέρνησης

neadimokratia

 

Το γεγονός αυτό θα δώσει το έναυσμα για την διαδικασία της πρώτης διερευνητικής εντολής από τον Κάρολο Παπουλια στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Η μείωση των ποσοστών των κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής είναι εντυπωσιακή, σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
 

Μετά από εκείνο το πρωτόγνωρο 19% που είχαν λάβει πριν 40 ημέρες, προσγειώθηκαν και πάλι σε ένα φυσιολογικό, για ελληνικές βουλευτικές εκλογές, ποσοστό της τάξεως του 6%.
 

Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα:
 

Επτακομματική Βουλή, με οριακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με το 100% των καταμετρημένων ψήφων, αλλά και ενισχυμένο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε η εθνική κάλπη της κρισιμότερης εκλογικής αναμέτρησης μετά την Μεταπολίτευση.

 
Το μήνυμα του εκλογικού σώματος ήταν ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης και όχι η αυτοδυναμία συγκεκριμένου κόμματος.

 
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει ποσοστό 29,66%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά και φτάνει στο ποσοστό 26,89%.

 
Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό που φθάνει στο 12,29%.

 
Τέταρτο κόμμα αναδεικνύονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν ποσοστό 7,51%, ενώ η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 6,92% και ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 6,24%.

 
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 4,51%, έχοντας σημειώσει ορατή μείωση στην απήχησή του στο εκλογικό σώμα.

 
Η Δημιουργία ξανά/ Κονωνική Δράση δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,58%, ενώ το ΛΑΟΣ παραμένει επίσης εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων με ποσοστό 1,58%.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, οι Οικολόγοι Πράσινοι χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους και συγκεντρώνουν μόλις 0,88%.

 
Να σημειωθεί ότι από το 34,9% τον Μάιο, η αποχή σε αυτές τις εκλογές έφτασε στο 37,7% , ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές της επαρχίας, η αποχή ξεπέρασε ακόμα και το 50%.

 

Οι βουλευτές Επικράτειας που εκλέχθηκαν:
 

Οι Ντόρα Μπακογιάννη, Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται ο Μανώλης Γλέζος, η Θεανώ Φωτίου και ο Δημήτρης Τσουκαλάς.

 
Από το ΠΑΣΟΚ οι Πύρρος Δήμας, ενώ η Φώφη Γεννηματά μένει εκτός.

 
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκλέγεται ο Τέρενς Κουϊκ.

 
Από τη Χρυσή Αυγή εκλέγεται ο Χρήστος Παππάς. 

 
Από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ τέλος από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης.