Ελλάδα: Αβεβαιότητα για συμφωνία με τους εταίρους

{loadposition ba_textlink}

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ώστε να αρχίσει και πάλι η χρηματοδότηση της οικονομίας αποτυπώνεται με ιδιαίτερα ανησυχητικό τρόπο, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, στην πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα για τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Μάρτιο, ο σχετικός δείκτης ο οποίος μετρά τις επιδόσεις και προσδοκίες στη Βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, μειώθηκε από τις 96,8 στις 92,7 μονάδες στην τελευταία Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στον κλάδο της Βιομηχανίας αποτυπώνονται οι δυσμενέστερες επιχειρηματικές προσδοκίες. Υπάρχει οριακή βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο τις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές.

Όμως, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, που είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έπεσε κατακόρυφα τώρα κατά περίπου 10 μονάδες. Εκτιμάται ότι αυτή η πτώση παρέσυρε προς τα κάτω και το Γενικό Δείκτη που καταγράφει το οικονομικό κλίμα στη χώρα τη δεδομένη στιγμή.

Δυσμενές το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με έρευνα.

Κατά τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το εάν θα επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, «περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία που είχε καταγραφεί στα νοικοκυριά και όχι στις επιχειρήσεις».

Η πτώση του Δείκτη, συμπληρώνουν, θα συνεχιστεί όσο θα παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα επηρεάσει και το ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας ενώ είναι λογικό ότι, λένε, ότι όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για μια δυνητική συμφωνία, θα επηρεάζεται και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Στους επιμέρους κλάδους προβλέπονται τα εξής:

• Στη Βιομηχανία, επιδείνωση της παραγωγής τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αυξάνεται οριακά και τις εκτιμήσεις για τις αρνητικές παραγγελίες και τη ζήτηση να αμβλύνονται ελαφρά.
• Στις Υπηρεσίες, βελτίωση για την τρέχουσα, αλλά περισσότερο για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση. Στις επιχειρήσεις, ελαφρώς δυσμενέστερες.
•  Στο Λιανικό Εμπόριο, ελαφρά ανάκαμψη για τις τρέχουσες πωλήσεις, βραχυπρόθεσμη θετική εξέλιξη, και αναχαίτιση της ρευστοποίησης των αποθεμάτων.
• Στις Κατασκευές, λιγότερο δυσμενείς εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, με τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
• Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ περιορίζεται και η πρόθεση για αποταμίευση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ