Ελλάδα: Έκλεισε η συμφωνία με την Τρόικα


 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές της χώρας το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου τα εργασιακά από τα δημοσιονομικά μέτρα

Τελικώς οι συμφωνίες που η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν έχουν χαρακτηρίσει επιβεβλημένες θα κατατεθούν σε δύο ξεχωριστά σχέδια νόμου.

Την επόμενη εβδομάδα θα πάνε στη Βουλή οι αλλαγές που αξιώνει η τρόικα στα εργασιακά μαζί με τις αποκαλούμενες προαπαιτούμενες δράσεις.

Σε άλλο σχέδιο νόμου θα κατατεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα (το γνωστό πακέτο των 13,5 δισ.) μαζί με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί τα δύο σχέδια νόμου να υπερψηφιστούν από τη Βουλή πριν τις 12 Νοεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ στην Ελλάδα. 

Η συμφωνία, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, έκλεισε έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Την μεθαυριανή Παρασκευή και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου τα μέλη των υπολοίπων 16 χωρών μελών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο λεγόμενο euro working group στις Βρυξέλλες, θα ενημερωθούν από την ελληνική πλευρά για τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας.   

Τι αλλάζει στα εργασιακά

Στις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας που έκλεισαν μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπεται: 

– Πλαφόν αποζημίωσης για τους παλαιότερους εργαζόμενους τα 2.000 ευρώ (μέχρι χθες η συμφωνία είχε οροφή τα 1.800 ευρώ). Αφορά όσους δικαιούνται απαοζημίωση πάνω από 12 μισθούς και στην περίπτωσή τους το μέρος της αποζημίωση που υπερβαίνει τους 12 μισθούς θα υπολογίζεται με ανώτατο πλαφόν μισθού τα 2.000 ευρώ.

– Αποζημίωση μειωμένη κατά 50% εφ’ όσον ο χρόνος προειδοποίησης είναι 4 μήνες.

Τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ

Η Δημοκρατική Αριστερά άσκησε πίεση να κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο οι αλλαγές που αξιώνει η τρόικα στα εργασιακά, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων από την επιμονή των δανειστών να θεσμοθετηθούν και νέες επώδυνες «μεταρρυθμίσεις» της αγοράς εργασίας.

Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη επισημαίνουν πως από την πλευρά της Τρόικας δεν ασκείται πίεση για τον τρόπο που θα περάσουν. Η ΔΗΜΑΡ θέλει να καταψηφίσει με αυτόν τον τρόπο τα μέτρα στα εργασιακά, αν αυτά τελικά δεν την ικανοποιήσουν.

Υπό το πρίσμα της επίτευξης συμφωνίας, μέσα στην ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.