Εκτακτο Eurogroup για τον προϋπολογισμό και το ενδεχόμενο νέων μέτρων στην Ελλάδα

Βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων.

Ο προϋπολογισμός του 2014 και το ενδεχόμενο λήψης ή μη πρόσθετων μέτρων πρόκειται να κριθεί στο έκτακτο Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου και ενώ μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες εξακολουθούν να παραμένουν στον “αέρα” μετά την απόφαση της τρόικας να διακόψει την αξιολόγηση του προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν της μηνιαίας τακτικής συνεδρίασης της Ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Νταϊσελμπλουμ έκρινε απαραίτητο να συγκαλέσει και αυτή την έκτακτη Σύνοδο, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών «να περάσουν από κόσκινο» τα σχέδια προϋπολογισμού των χωρών-μελών πριν πάρουν τον δρόμο για έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Η στενότερη αυτή εποπτεία προβλέπεται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με την οποία τα κράτη – μέλη λογοδοτούν στις κοινοτικές αρχές για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Πάντως, με το «τάιμ άουτ» που επέβαλαν στην Ελλάδα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος να μη δοθεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, εφόσον η Αθήνα δεν αναλάβει τάχιστα πρωτοβουλίες για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που εκτιμάται σε 2,8 δισ. ευρώ για το 2014.

Στην άρνηση της Αθήνας για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η τρόικα απαντά με το αίτημα για άμεσο λουκέτο σε περισσότερους φορείς του Δημοσίου.

Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις που θα υιοθετήσει η Κομισιόν στις 5 Νοεμβρίου, από τις οποίες αναμένεται μια σαφής εικόνα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιστροφής στην ανάπτυξη την επόμενη διετία.

Από τα στοιχεία αυτά θα εξαρτηθούν και τα περιθώρια ευελιξίας της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ωστόσο, σε περίπτωση που το Eurogroup βγάλει «κόκκινη» κάρτα στο οικονομικό επιτελείο στις 22 Νοεμβρίου, τότε η Αθήνα θα κληθεί -έως το τέλος Νοεμβρίου- να παρουσιάσει τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στόχων.

Μισό εκατομμύριο ευρώ χωρίζει κυβέρνηση – τρόικα

Πηγές της Ευρωζώνης αποσαφήνισαν στην Ημερησία ότι το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση της συζήτησης επί του χρηματοδοτικού κενού μόνον όταν υπάρξει ενημέρωση από το τεχνικό κλιμάκιο, που παρέμεινε επί ελληνικού εδάφους, ότι υπάρχουν αξιόπιστα σημεία σύγκλισης για να γεφυρωθεί το χάσμα στο χρηματοδοτικό κενό.

Τις τελευταίες ημέρες η ψαλίδα φαίνεται να έχει κλείσει, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι απαιτούνται μέτρα ύψους 700 εκατ. ευρώ και την τρόικα να ανεβάζει τον πήχη στο 1,2 δισ. ευρώ.

Βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων με αιχμή την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, στο πλαίσιο της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τρόικα πιέζει ώστε οι ελληνικές αρχές να επισπεύσουν την παρουσίαση σχεδίου που θα αφορά την αξιοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας, δηλαδή αυτής η οποία δεν βρίσκεται στα πλάνα αποκρατικοποιήσεων ακίνητης περιουσίας που ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία, και διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακίνητων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την τιτλοποίηση ή την άμεση αποκρατικοποίηση. Επί του παρόντος, περίπου 80.000 δημόσια ακίνητα είναι υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η κατάσταση αυτών των ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστη, ή ανεπαλήθευτη. Αυτό συνεπάγεται σπατάλες και περιορίζει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την εξασφάλιση εισοδήματος από αυτήν, εκτιμά η Επιτροπή, η οποία αναμένει λεπτομερές σχέδιο που θα πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση της κατάστασης των ακινήτων και τα βήματα που απαιτούνται για τη γρήγορη προετοιμασία τους για εκμετάλλευση από το κράτος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επιπρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας στην ολοκλήρωση των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και τρόικας είναι η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Μάλιστα, όπως τόνιζαν, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι μαραθώνιες και μπορεί να κρατήσουν ίσως και πάνω από δύο μήνες, τότε θα μετατεθεί στις καλένδες η λήψη σημαντικών κοινοτικών αποφάσεων για την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αλλά και την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Περισσότερα στο news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.