Ελλάδα: Κλειστές οι Τράπεζες, ουρές ο κόσμος

{loadposition ba_textlink}

Με κλειστές βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες και η σημερινή, επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, ενώ αναμένεται η απόφαση σήμερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την επέκταση του ELA.

Τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, που επιβλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα με στόχο να αρθούν αύριο Τρίτη, παραμένουν σε ισχύ μέχρι νεωτέρας.

Η ρευστότητα των τραπεζών φέρεται να είναι «αρκετά περιορισμένη», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ διευθυντικό στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

Οι ουρές και σήμερα για ανάληψη στα αυτόματα μηχανήματα εξυπηρέτησης (ΑΤΜ) είναι μεγάλες και λόγω έλλειψης χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ, όπως ενημερώνονται πελάτες που ζητούν από το ΑΤΜ το ελάχιστο ημερήσιο όριο των 60 ευρώ, επιλέγουν αναγκαστικά 50 ευρώ.

Παράλληλα, όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν εισπράξει τα 120 ευρώ της σύνταξης τις προηγούμενες ημέρες, θα μπορούν να τα εισπράξουν αύριο από τα γκισέ στα συγκεκριμένα καταστήματα, εφόσον δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη.

Επίσης, αναμένεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για το τι θα γίνει με το περιεχόμενο των θυρίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη ΠΝΠ αναμένεται να ορίζεται και ο τρόπος λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η ΕΚΤ και το νέο όριο αναλήψεων.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες, Κυριακή, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι η κυβέρνηση συντάσσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δεν υπάρχει πρόσβαση σε καμία θυρίδα προκειμένου «να έχουν όλοι οι πολίτες ισότιμη πρόσβαση στις θυρίδες μόλις ανοίξουν όλες οι τράπεζες».

Εν αναμονή της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ζητήσει την αύξηση της έκτακτης πιστοληπτικής γραμμής του ELA προκειμένου να επέλθει η ομαλότητα στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Πηγή: KYΠΕ