Ελλάδα: Πάνω από 600.000 πολίτες επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης

{loadposition ba_textlink}

Περισσότεροι από 630.000 πολίτες στην Ελλάδα ζητούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, κρίσης, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο νόμο που ψήφισε η τωρινή κυβέρνηση από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Τρία μέτρα προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος: Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (που όσο ίσχυε το παλιότερο μέτρο της έκτακτης εισφοράς, ονομαζόμενο και χαράτσι, γινόταν διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούσαν να πληρώσουν), επίδομα ενοικίου, και επίδομα σίτισης για τις πιο ασθενείς οικονομικά κοινωνικές τάξεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν 300.226 αιτήσεις, που όμως αφορούν περίπου διπλάσιο αριθμό προσώπων αφού κάθε αίτηση συμπεριλαμβάνει όλη την οικογένεια.

Από αυτές τις 300.226 αιτήσεις οι 140..366 αφορούν την επανασύνδεση ρεύματος και την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας, 90.015 το επίδομα ενοικίου και 293.786 την επιδότηση σίτισης.

Ο μεγάλος αριθμός των πολιτών που αδυνατεί να φροντίσει για την διατροφή του έχει εκπλήξει τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας που επεξεργάστηκαν και ταξινόμησαν τις αιτήσεις.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι αυτά τα νούμερα αφορούν μόνο την ακραία φτώχεια.

Το πρόγραμμα για την σίτιση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) με 135 εκατ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2015-16.

Η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που απορρέει από τον νόμο περί ανθρωπιστικής βοήθειας έχει λειτουργήσει και ως πόλος ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολλών κοινωνικών εταίρων, γεγονός που, όπως τόνισε, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

«Γιατί περισσότερο από τα 200 εκατ. ευρώ που διατίθενται από την κυβέρνηση, σημασία έχει η δύναμη της κοινωνίας, η οποία μπορεί να πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα, εάν όλοι συμβάλλουμε, ώστε κανείς να μην είναι μόνος στην κρίση».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ