Ελλάδα: Συμφωνία στους βασικούς άξονες των μέτρων

 

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι πλέον μένουν μόνο οι λεπτομέρειες για το τελικό πακέτο. Τόνισε ότι «αυτό που ζητάμε είναι η ρήτρα αντικατάστασης και επιμήκυνσης σε 4ετη φάση».

Υπογράμμισε δε ότι στη συζήτηση στη Βουλή θα είναι ενταγμένο όλο το πλαίσιο, δηλαδή τα μέτρα, η ανάπτυξη, η φορολογία και η φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι έχει υπάρξει συμφωνία και για αυτό δεν θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις των αρχηγών για τα μέτρα. Επίσης επεσήμανε ότι υπάρχει πρόθεση να μπουν ρήτρες επίτευξης στόχων και πως τα μέτρα θα ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό. Υπογράμμισε δε πως :«Έχω μια βάση να διαπραγματευτώ με την τρόικα».

«Ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαιώνοντας ότι επετεύχθη συμφωνία για το πακέτο μείωσης των κρατικών δαπανών μεταξύ των τριών κομματων που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

«Χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο για να επιτευχθεί παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και εξήγησε ότι «το άπλωμα των μέτρων σε 4 χρόνια τα κάνει πιο ήπια, πιο φιλικά»

Αναφέρθηκε σε μια συνολική συμφωνία η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί στους πολίτες και η οποία, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να προβλέπει την πλήρη εκταμίευση του πακέτου των 31,5 δισ.ευρώ, την ελάφρυνση όσων έχουν ανάγκη, την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού πακέτου και την εγγύηση των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

«Χρειάζεται μείωση του χρέους με τρόπο ασφαλή για την Ελλάδα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις μας με άλλες χώρες», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζοντας ότι η νέα μείωση του χρέους δεν πρέπει να γίνει κατά τον τρόπο που επιθυμεί το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε τρία μηνύματα:

1. Στους πολίτες που όπως είπε ψήφισαν φιλοευρωπαϊκά ότι «δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος γιατί θέλουμε να δικαιωθούμε στο τέλος της διαδρομής». 

2. Στους πολίτες που επέλεξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «αγωνιζόμαστε τα μέτρα να μην είναι οριζόντια, να είναι πραγματικά τα τελευταία και να πιάνουν τόπο».

3. Στους Ευρωπαίους τους οποίους κάλεσε να μην ανατροφοδοτούν τη συζήτηση ότι η Ελλάδα μπορεί και να εξωθηθεί σε έξοδο από το ευρώ. 

«Οι Ευρωπαίοι μας βοηθούν αναμφίβολα αλλά όχι τόσο και όχι όπως θα επρεπε να μας βοηθούν. Πρέπει να λένε στους πολίτες των χωρών τους ότι δεν έχουν χάσει τίποτα από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε ότι «κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους μόνο αν συνεχιστεί η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ», ενώ χαρακτήρισε «θανατηφόρα τη φράση θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ αρκεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της».

Μετά την έγκριση του πακέτου των μέτρων από του κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσουν τα μέτρα στο Euroworking Group (ένα “μίνι-γιούρογκρουπ”).

Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα στην Ελλάδα κύριοι, Κλάους Μαζοχ, Ματίας Μορς και Πολ Τόμσεν, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την Κυριακή. 

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση του κλιμακίου με  τον υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.