Ελληνικό ΥΠΕΞ: Οι αιτιάσεις των Τούρκων ξεφεύγουν και από την απλή λογική

Απάντηση στις πρόσφατες αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς, που αφορούν το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δια του εκπροσώπου του Υπουργείου Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει εν τω συνόλω τους τις συγκεκριμένες αναφορές της τουρκικής πλευράς, οι οποίες «ξεφεύγουν και της απλής λογικής», όπως υποστήριξε.

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως είπε, «η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια», ενώ «σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού».

«Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών», κατέληξε ο ίδιος.

πηγη:alphanews