“Εμφύλιος” στο ΔΗΣΥ: Αβέρωφ vs Γεωργιάδη


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Σε τεντωμένο σκοινί είναι οι σχέσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Το «σύννεφο» επάνω από τους δύο άντρες είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Ο κ. Νεοφύτου μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες εκδήλωσε τη δυσφορία του εμμέσως προς τον υπουργό Οικονομικών με δύο χτυπήματα.

Το πρώτο αφορά τον Συνεργατισμό. Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωσή του κρίνει απαράδεκτες τις πολιτικές σε σχέση με αναδιαρθρώσεις δανείων και διαφωνεί με προσλήψεις, που αφορούν στελέχη της πρώην Λαϊκής. Επιφυλάξεις τηρεί και στο ζήτημα του διορισμού στελεχών της πρώην Λαϊκής σε υψηλές θέσεις στο Συνεργατικό Κίνημα.

«Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η έγκριση που δώσαμε στη Βουλή για τον διορισμό του Συμβουλίου της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, δεν σημαίνει ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις του σχετικά με τη διοικητική ανασυγκρότηση του οργανισμού», αναφέρει ο ΔΗΣΥ. Προσθέτει δε πως εύχεται «οι αποφάσεις να είναι κατάλληλες και να συμβάλουν πράγματι στη σωτηρία και αναστήλωση του συνεργατικού κινήματος. Τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, πιστώνονται ή χρεώνονται αναλόγως, στη διοίκηση».

Το δεύτερο χτύπημα μέσα σε λίγες ώρες αφορούσε τον διορισμό της Ειρένας Γεωργιάδου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας.

«Ως στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εδώ και περίπου ένα χρόνο, αλλά και ως Επίτροπος Μεταρρύθμισης, είναι και πολιτικό πρόσωπο. Ένα ζήτημα δεοντολογίας το οποίο μπορεί πάντα να εγείρεται πέραν των τυπικών κανόνων νομιμότητας, αφορά προσωπικά την ίδια» ήταν η αναφορά του κυβερνώντος κόμματος που δείχνει τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Μάλιστα ο ΔΗΣΥ κράτησε αποστάσεις από τον σάλο που προκλήθηκε για τον μισθό της κ. Γεωργιάδου στην Ελληνική Τράπεζα που φέρεται να αγγίζει τις 150.000€ τον χρόνο.

Και στις δύο περιπτώσεις τα «βέλη» της Πινδάρου κατευθύνονταν προς τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, καθώς στη μία περίπτωση ο Πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού Νικόλας Χατζηγιάννης είναι προσωπική επιλογή του κ. Γεωργιάδη, ενώ για τη δεύτερη περίπτωση τα λόγια περιττεύουν, καθώς είναι γνωστή η στενή σχέση του υπουργού Οικονομικών και της Ειρένας Γεωργιάδου. Σύμφωνα με πηγές μέσα από το κυβερνών κόμμα, η δυναμική που εμφανίζει ο κ. Γεωργιάδης και το μαξιλάρι στήριξης που προσφέρει απλόχερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει προβληματίσει τον 5ο Όροφο της Πινδάρου. Άνθρωποι που γνωρίζουν μιλώντας στην «24» χαρακτήρισαν τον Χάρη Γεωργιάδη ως «δελφίνο» της προεδρικής καρέκλας του Δημοκρατικού Συναγερμού τα επόμενα χρόνια. 

Το golden girl των 150.000€

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι πληροφορίες για το ύψος της αντιμισθίας της παραιτηθείσας Επιτρόπου Μεταρρύθμισης Ειρένας Γεωργιάδου, η οποία τοποθετείται στην προεδρία της Ελληνικής Τράπεζας. Οι καταγγελίες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ότι η ετήσια αντιμισθία της Ε. Γεωργιάδου ανέρχεται στις 150 χιλιάδες ευρώ, προκάλεσε σεισμό, καθώς είναι κατά πολύ ψηλότερη από την αντιμισθία του τέως Προέδρου της ίδιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Ανδρέας Παναγιώτου λάμβανε λίγο περισσότερα από 30.000 ευρώ τον χρόνο. Η κυβέρνηση δέχθηκε έντονα πυρά και αναγκάστηκε να βγει και να μιλήσει απορρίπτοντας τα περί εμπλοκής του Προεδρικού στην εκλογή της κ. Γεωργιάδου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας.

«Ισχυρισμοί περί επιβολής Προέδρου στην Ελληνική Τράπεζα από μέρους της Κυβέρνησης όχι μόνο είναι ανυπόστατοι, αλλά αντιθέτως προσβάλλουν τους μετόχους αυτής της εταιρείας και την πλειοψηφία των μετόχων που επέλεξαν το Διοικητικό τους Συμβούλιο». Σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ ωστόσο το Προεδρικό τής προσέφερε μαξιλάρι στήριξης: «η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε επιθυμούν ούτε επέλεξαν ούτε και θέλουν να εμπλακούν σε κανένα Δ.Σ. είτε Τραπεζών είτε του Συνεργατισμού. Αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα των μετόχων των εταιρειών αυτών και μόνο. Όσοι ισχυρίζονται ότι η κα Ειρένα Γεωργιάδου ή οποιοσδήποτε άλλος διορίστηκε κατόπιν παρέμβασης της Κυβέρνησης καλείται να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, διαφορετικά θα είναι εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη».  

Who is Who: Ειρένα Γεωργιάδου

Οι φίλοι της τη χαρακτηρίζουν ως δραστήρια. Οι εχθροί της ως πονηρή. Η Ειρένα Γεωργιάδου ωστόσο και για τις δύο πλευρές χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής. Μια τεχνοκράτης που η διαδρομή της δεν είναι «σπίτι-δουλειά-σπίτι».

Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ήταν η «στρατηγός» της προεκλογικής εκστρατείας του Χάρη Γεωργιάδη στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011. Από τα χέρια της περνούσαν όλα. Οι ομιλίες, οι επαφές, οι κινήσεις τακτικής, του τότε υποψήφιου βουλευτή και σήμερα υπουργού Οικονομικών. Με την εκλογή του κ. Γεωργιάδη στη θέση του βουλευτή, διετέλεσε επιστημονικός – κοινοβουλευτικός συνεργάτης του.

Η νίκη Αναστασιάδη στις Εκλογές του 2013, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εκτόξευση της κ. Γεωργιάδου. Διετέλεσε και οικονομικός σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη επί ενάμιση χρόνο και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Είχε λόγο και άποψη για όλους και όλα και συντόνιζε κάθε κίνηση του υπουργού Οικονομικών.

Σπούδασε Πολιτική και Οικονομικά (ΒSc – 1998) στο Πανεπιστήμιο του Bristol της Βρετανίας και κατέχει τους τίτλους Chartered Accountant (ACA – 2001) και Corporate Financier (CF – 2006) του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW). Είναι από-φοιτη της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας (1988-95).

 

* To άρθρο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24” την 1/6/2014.