Ένα “όχι” και ένα εικονικό “ναι” για απεσταλμένο ΟΗΕ στο Κυπριακό

Έχοντας εκ των προτέρων διασφαλίσει ότι ο Ερσίν Τατάρ θα πάει στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και θα είναι αρνητικός και στις δύο προσκλήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Χακάν Φιντάν εμφανίστηκε θετικός στο θέμα του απεσταλμένου.

Το εικονικό ναι της Τουρκίας έχει τη δική του σκοπιμότητα, και αφορά τις επικείμενες συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζοντας πως το κέντρο βάρους των συζητήσεων μετακινείται από τη Νέα Υόρκη στις Βρυξέλλες η Άγκυρα θέλει να απομακρύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις όποιες εις βάρος της κατηγορίες που αφορούν το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε τόσο την πραγματοποίηση κοινής συνάντησής  του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον διορισμό απεσταλμένου από τον κ. Γκουτέρες, ο οποίος να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ο κ. Φιντάν είπε ναι στον διορισμό απεσταλμένου και τάχθηκε κατά μιας τριμερούς συνάντησης Γκουτέρες –  Χριστοδουλίδη – Τατάρ.

Με βάση πληροφόρηση που υπήρξε από τη Γραμματεία των ΗΕ, κατά τις συναντήσεις του με τους Χακάν Φιντάν και Τατάρ, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ πίεσε πάρα πολύ για το θέμα του απεσταλμένου. Ο κ. Φιντάν είπε καθαρά ναι στον διορισμό αυτό, ωστόσο ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε κάτι τέτοιο και επέμεινε στο θέμα της “κυριαρχικής ισότητας”. Ο κ. Τατάρ είπε ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με την Τουρκία και θα επανέλθει προς τον ΓΓ του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές πάντως εξέφρασαν την εκτίμηση πως στόχος της στάσης που τηρήθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Τ/κ ηγέτη ήταν να φανεί πως η Άγκυρα έχει μια θετική προσέγγιση στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου των ΗΕ και πως εκείνος που δεν το επιθυμεί είναι ο κ. Τατάρ, αφού αυτός δεν έχει κόστος για τη στάση του αυτή.

Υπό το φως της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά και τις επαφές των ενδιαφερομένων μερών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Λευκωσία επικεντρώνεται στη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, μεταφέροντας το μήνυμα πως δεν μπορεί να προχωρήσει οτιδήποτε στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας εφόσον δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό. Σημαντική σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται η θέση της Ελλάδας να μην υπάρξει αποσύνδεση της πορείας των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό, κάτι το οποίο επιθυμεί η Άγκυρα.

Στο μεταξύ,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει μετά την επιστροφή του στην Κύπρο να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατό το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία των γεγονότων ήταν λίγο ή πολύ αναμενόμενη από την ώρα που ο ακυρώθηκε η συνάντηση Γκουτέρες-Ερντογάν. Η Λευκωσία περίμενε ότι ελάχιστες ήταν οι ελπίδες για να βγει κάτι θετικό στη συνέχεια. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ ΟΗΕ επέλεξε να είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του τονίζοντας τη δική του ταυτότητα απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα.

Συνεχίζει τον αμανέ των δύο κρατών

Στην πολιτική της λύσης στη βάση των δύο κρατών επέμεινε ο Ερσίν Τατάρ κατά την συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Κύπρου) στην Νέα Υόρκη στον οποίο έθεσε το θέμα της διάνοιξης νέου οδοφράγματος στη Μια Μηλιά ενώ δεν συζητήθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα καθώς καμία πλευρά δεν το έθεσε.

Εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα μπορεί να γίνει μέσω συνεργασίας  δύο κρατών. «Αν ισχύσει αυτό, μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε διάφορες πτυχές του Κυπριακού σε επίσημες διαπραγματεύσεις». Τόνισε δε ότι αυτή τη νέα πολιτική στηρίζει η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος από την ομιλία του στην 78η ΓΣ του ΟΗΕ, όπως έγινε και στην 77η ΓΣ, είπε ότι πρέπει ν’ αναγνωριστεί η “ανεξαρτησία” του ψευδοκράτους και μόνο υπό αυτήν προϋπόθεση μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο.

πηγή: Philenews