Ένας Γόρδιος δεσμός που θα κοπεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο

Ο Γόρδιος Δεσμός που δεν λύθηκε για χρόνια, θα κοπεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – Μάχη Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή

Του Μανώλη Καλατζή

Δεν μπορεί πλέον κανείς να μιλάει για πρόθεση, παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη τη Κυριακή στην «Καθημερινή», ξεκαθάρισε κάθε σκιά και διέλυσε κάθε αμφιβολία. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί σύντομα, χωρίς να είναι σίγουρο αν αυτό θα συμβεί πριν ή μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Παρά το ότι το θέμα των εκλογών, εκ πρώτη όψεως, δεν σχετίζεται με την υπόθεση της αντιπαράθεσης Νομικής – Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έχει πολιτική διάσταση, καθώς εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει θέμα συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο. Οι πληροφορίες της Cyprus Times αναφέρουν πως από τη στιγμή που ανοίχτηκε ο θέμα και δημοσιοποιήθηκε η απόφαση, θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει η διαδικασία για να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Προεργασία χρόνων

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Cyprus Times, το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για να στηριχτεί η αίτηση στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι μια δουλειά που πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Η αρχική πρόθεση είχε εκφραστεί από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λόγω των συνεχών παρεμβάσεων του Γενικού Ελεγκτή σε θέματα της Εκτελεστικής Εξουσίας, αλλά και λόγω της «τρομοκρατίας» που ασκούσε στη Δημόσια Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται αποφάσεις και να μην υλοποιούνται έργα που είχαν θεωρηθεί επείγοντα και απαραίτητα.

Στη συγκέντρωση του υλικού που κατά τη Νομική Υπηρεσία τεκμηριώνει ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συμμετείχε και ο Σάββας Αγγελίδης από την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας, μετά από οδηγίες του τέως Προέδρου.

Η διαδικασία για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, δεν είχε προχωρήσει λόγω της παρουσίας του Κώστα Κληρίδη στο τιμόνι της Νομικής Υπηρεσίας και της στενής σχέσης που είχε με τον Γενικό Ελεγκτή, καθώς ο ένας έκανε τα στραβά μάτια σε υποθέσεις του άλλου οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ελεγχθούν.

Αν κάποιος αναζητήσει τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Νομική Υπηρεσία την περίοδο Κώστα Κληρίδη, θα διαπιστώσει ότι ήταν ουσιαστικώς ανύπαρκτες, ως προς τα ευρήματα, παρά το ότι είχαν ξοδευτεί δεκάδες εκατομμύρια για τις έρευνες για την οικονομία, είχαν γίνει προσλήψεις παιδιών Εισαγγελέων, είχαν σβηστεί «λαπόρτα» προσώπων του περιβάλλοντος του τότε Γενικού Εισαγγελέα κλπ.

Αντιστοίχως η Νομική Υπηρεσία, απέφευγε να γνωματεύει με τρόπο που θα ενοχλούσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συνεργαζόμενη μαζί του ακόμα και παρασκηνιακά και παρατύπως για διαμόρφωση γνωματεύσεων που ζητούσαν υπουργεία και σχετίζονταν με αιτήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όλα αυτά ήταν γνωστά και είχαν δημοσιοποιηθεί και γραφτεί.

Όταν αποχώρησε ο Κώστας Κληρίδης, από τη Νομική Υπηρεσία, και πάλι δεν προχώρησε η διαδικασία, λόγω συμβουλών προς τον Νίκο Αναστασιάδη, για αποφυγή περαιτέρω αναταραχής λόγω άλλων ανοικτών υποθέσεων.

Το πρόβλημα το κληρονόμησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά το ότι ως Υπουργός Εξωτερικών, ήταν από τα λίγα μέλη της κυβέρνησης που δεν είχε συγκρουστεί με τον Γενικό Ελεγκτή.

Τι θα κάνουν κυβέρνηση και κόμματα

Αναμένεται πως η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δημοσίως θα τηρήσουν αποστάσεις από την διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά στην πραγματικότητα θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ο Πρόεδρος δεν έχει κρύψει την ενόχληση του για τον τρόπο με τον οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ασκεί τα καθήκοντα του σε σχέση με τον ίδιο, διαπιστώνοντας ότι συχνά επιχειρεί να τον απαξιώσει, εμφανίζοντας τον ως «διεφθαρμένο». (έλεγχος στη προεδρική κατοικία, μεταφορά των παιδιών του Προέδρου με υπηρεσιακό αυτοκίνητο, επιδόματα όταν ήταν διπλωμάτης κλπ).

Αποστάσεις θα τηρήσουν και τα περισσότερα κόμματα, καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να διαιωνιστεί η αντιπαράθεση δύο κορυφαίων ανεξάρτητων  θεσμών του κράτους. Άλλωστε το ΑΚΕΛ και στο παρελθόν (επί Α. Κυπριανού) είχε ταχθεί υπέρ της αντικατάστασης του Γενικού Ελεγκτή με Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς όμως να βρει την απαιτούμενη ανταπόκριση από τον ΔΗΣΥ (επί Α. Νεοφύτου). Επίσης στο παρελθόν το ΔΗΚΟ το οποίο είχε μια ιδιάζουσα σχέση με τον Γενικό Ελεγκτή και βρισκόταν στην αντιπολίτευση, δεν ήταν πρόθυμο να συναινέσει. Σήμερα το ΔΗΚΟ μετέχει στη κυβέρνηση και έχει πάρει αποστάσεις από τις πρακτικές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα κόμματα θα επιλέξουν να μην λάβουν θέση και να επικαλεστούν την ανάγκη μη παρέμβασης σε μια δικαστική διαδικασία.

Οι άλλοι θεσμοί

Αν και όταν η υπόθεση φτάσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να αξιοποιήσει και τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις του Γενικού Ελεγκτή με τους άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, όπως με την Επίτροπο Διοικήσεως, το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την Επίτροπο Νομοθεσίας (επί Λ. Κουρσουμπά), όπως και με τα διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες του κράτους.

Επίσης θα αξιοποιηθούν εκθέσεις του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, όπως αυτές για την Εθνική Φρουρά, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονταν απόρρητα στοιχεία για την ασφάλεια του κράτους και παρά του είχε  ζητηθεί να αποφύγει την αποκάλυψη τους.

Στο πλαίσιο της αδυναμίας ή της απροθυμίας του Γενικού Ελεγκτή να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες, θα αξιοποιηθούν οι διαφωνίες του με τον Γενικό Εισαγγελέα, επί νομικών θεμάτων, αλλά και η αποκάλυψη του περιεχομένου καταγγελιών που έφταναν ενώπιον του, πριν καν αυτές εξεταστούν, με αποτέλεσμα να διασύρονται πρόσωπα και θεσμοί.

Και δικαστικές αποφάσεις

Στον φάκελο με τα στοιχεία που θα υποστηρίξουν την αίτηση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υπάρχουν επίσης αναφορές σε δικαστικές αποφάσεις. Η μία αφορά διαδικασία πειθαρχικής δίωξης υπαλλήλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τον κ. Μιχαηλίδη να παίζει τον ρόλο του ερευνητή, του κατηγόρου και του δικαστή και η άλλη δικαστική απόφαση που αφορούσε τον πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου Ανδρέα Χασαπόπουλο. Παρά το ότι το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει «σύγχυση στο μυαλό» του κ. Χασαπόπουλου και το υπουργικό συμβούλιο είχε εισηγηθεί τη διενέργεια πειθαρχικής δίωξης, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αρνήθηκε να το πράξει. Αυτή η ιδιαίτερη μεταχείριση συνδέεται και με τη δημιουργία της σελίδας «Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» στο Facebook την οποία διαχειρίζεται ο κ. Χασαπόπουλος για να επιτίθεται σε ανθρώπου που ασκούν κριτική στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την προφανή ανοχή – αν όχι ενθάρρυνση – του Γενικού Ελεγκτή.

Σε δύο μέτωπα η αντίδραση Οδυσσέα

Ο Γενικός Ελεγκτής αναμένεται πως θα αμφισβητήσει το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρήσει με αίτημα παύσης του, υποστηρίζοντας πως αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που η ένσταση απορριφθεί θα προβάλλει το δημόσιο συμφέρον ως τον λόγο για την εν γένει συμπεριφορά του. Παραλλήλως θα επιχειρήσει να κινητοποιήσει τους πολίτες οι οποίοι σε μετρήσεις κοινής γνώμης φαίνεται να τον υποστηρίζουν.

Ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεση του ο Γενικός Ελεγκτής και για αυτό το αποτέλεσμα της «μάχης» είναι επί του παρόντος δύσκολο να προβλεφθεί.

Ο Γενικός Ελεγκτής έχει ήδη συστήσει ομάδα ιδιωτών νομικών, η οποία επίσης έχει κάνει προεργασία, προβλέποντας τα σενάρια που ενδεχομένως θα τεθούν προϊόντος του χρόνου.

CT