Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ΕΕ – Ρωσίας στο ενεργειακό, καθώς το σχέδιο που καταρτίζει η Κομισιόν και προβλέπει – μεταξύ άλλων – την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οδηγεί τη Μόσχα στην λήψη άκρως επιθετικών αποφάσεων.
Η Ρωσία, διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της, Αλεξάντερ Νόβακ, προειδοποίησε ότι όσες χώρες υιοθετήσουν τη θέση αυτή, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Μάλιστα, ο κ. Νόβακ έκανε λόγο για «παρανοϊκές θέσεις», λέγοντας πως «πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς και μάλιστα μιας τόσο σημαντικής αγοράς όσο το πετρέλαιο».
«Υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για έκτακτα μέτρα σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορεί επίσης να υπάρξει κάτι σχετικά με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε στο Reuters η Μέχτιλντ Βέρσντερφερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να περιγράψει τις ιδέες της Επιτροπής σχετικά με τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε η Βέρσντερφερ.
Αυτό θα γίνει λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητήσουν την αντίδρασή τους στην αύξηση των τιμών της ενέργειας που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών για τον ερχόμενο χειμώνα.
«Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να φορολογηθούν τα έκτακτα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες από την άνοδο των τιμών ενέργειας», δήλωσε η Μέχτιλντ Βέρσντερφερ. Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για τους εθνικούς τους φόρους και η Επιτροπή δήλωσε τον Μάιο ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να φορολογήσουν τα κέρδη των εταιρειών από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ιταλία έχει ήδη εισαγάγει μια έκτακτη εισφορά για την ενέργεια. Οποιοσδήποτε φόρος σε επίπεδο ΕΕ θα χρειαζόταν έγκριση και από τις 27 χώρες μέλη, ένας υψηλός πήχης για έγκριση.
Ορισμένοι ηγέτες χωρών απαιτούν περισσότερη δράση της ΕΕ για τη συγκράτηση του κόστους. Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Τσεχική Δημοκρατία είναι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ, ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα θέλουν η Ευρώπη να αποσυνδέσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου.
Η Επιτροπή εξετάζει επίσης την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός ΕΕ. Η κυρία Βέρσντερφερ δήλωσε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν ένα πιο μακροπρόθεσμο μέτρο και ότι οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν «συγκεκριμένες επιλογές», μετά την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν.
Σε πτώση η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Περαιτέρω πτώση πρόκειται να παρουσιάσει την Παρασκευή η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς διαμορφώνεται στην προημερήσια αγορά στα 543,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 582,94 ευρώ σήμερα και 697,41 ευρώ χθες).
Η ζήτηση καλύπτεται κατά 38,6 % από μονάδες φυσικού αερίου, 19,7 % λιγνίτες, 17,2 % Ανανεώσιμες Πηγές και 13,5 % εισαγωγές.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας διαμορφώνονται σήμερα κοντά στα χθεσινά επίπεδα (240 ευρώ ανά μεγαβατώρα) εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ για μέτρα αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωσξ Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και η συνεπακόλουθη «έκρηξη» των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων από πλευράς της Ε.Ε. και αλλαγές στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, ωστόσο, είναι πόσο αποφασιστικά θα κινηθούν οι Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή κρίση και να εξορθολογήσουν τους μηχανισμούς τιμολόγησης ενέργειας στο μπλοκ.
Οι «φωνές» που ζητούσαν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα, αναγκάζοντας την τσεχική προεδρία της Ε.Ε. να ανακοινώσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η δρομολόγηση μιας ευρωπαϊκής «απάντησης» κρίθηκε αναγκαία και λόγω των ενεργειακών παιχνιδιών του Κρεμλίνου, καθώς οι συνεχείς μειώσεις των παραδόσεων φυσικού αερίου λόγω «εργασιών συντήρησης» αλλά και οι διάφορες διακοπές παροχών οδηγούν τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος από ρεκόρ σε ρεκόρ.
πηγή: CNN Greece