Ένοχος για διαφθορά o πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

 

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ κρίθηκε ένοχος σε μία υπόθεση διαφθοράς, αλλά αθωώθηκε ως προς δύο άλλες, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Ο Ολμερτ δικάστηκε κατηγορούμενος για τρεις υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν την εποχή της θητείας του ως δημάρχου της Ιερουσαλήμ το διάστημα 1993-2003 και ως υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας από το 2003 μέχρι το 2006 που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ τον έκρινε ένοχο για δωροληψία κατά τη θητεία του ως υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας και η ποινή του θα ανακοινωθεί αργότερα. Ο 66χρονος πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πενταετή ποινή φυλάκισης.

Ο Εχούντ Ολμερτ αθωώθηκε για άλλες δύο κατηγορίες διαφθοράς , στις υποθέσεις Ταλάνσκι και Rishon Tours.

Η μια υπόθεση αφορούσε την καταγγελία ότι δωροδοκήθηκε με μεγάλα ποσά–περισσότερα από 150.000 δολάρια– από τον αμερικανο-εβραίο επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι και ότι δεν τα δήλωσε όπως απαιτεί ο νόμος.

Σύμφωνα με την δεύτερη κατηγορία που αντιμετώπιζε, ο Ολμερτ χρέωνε διπλά, κάποιες φορές και τριπλά, φιλανθρωπικά ιδρύματα και δημόσιους οργανισμούς για ταξίδια που πραγματοποιούσε στο εξωτερικό για δικές τους υποθέσεις αποσπώντας συνολικά περισσότερα από 92.000 δολάρια.

Η κατηγορία αυτή αναφέρεται στην αποκαλούμενη “Υπόθεση Rishon Tours” για την οποία κατηγορείται ο Ολμερτ ότι χρέωνε διπλά και τριπλά για πτήσεις στο εξωτερικό και ότι χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να πληρώνει τα αεροπορικά εισιτήρια της οικογένειάς του.

Στην τρίτη υπόθεση για την οποία κρίθηκε ένοχος ο Όλμερτ κατηγορείται ότι ευνοούσε επιχειρηματίες πελάτες του φίλου του και πρώην συνεργάτη του Ούρι Μέσερ, ο οποίος υπέβαλλε αιτήσεις για κρατική χρηματοδότηση και παροχή άλλων προνομίων στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας επί υπουργίας του.

Ο Ολμερτ αρνείται την ενοχή του

Οι κατηγορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το 2008, οδήγησαν στην παραίτηση του Ολμερτ από την πρωθυπουργία και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργός στο Ισραήλ καταδικάζεται για διαφθορά.

Ο Ολμερτ αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες για την υπόθεση που αφορά την κατασκευή πολυτελούς κτιριακού συγκροτήματας σε λόφο στην Ιερουσαλήμ.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι εκατομμύρια δολάρια σε μίζες καταβλήθηκαν στον Ολμερτ, όταν ήταν δήμαρχος από το 1993 ως το 2003, και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους για να διασφαλιστεί η έγκριση κατασκευής του συγκροτήματος αυτού, γεγονός που επίσης αρνείται ο ίδιος.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz περιέγραψε την ετυμηγορία στην ιστοσελίδα της ως “συντριπτική ήττα” για την εισαγγελία, ενώ η δημοφιλής ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynet χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δίκης “νομικό σεισμό”.

Το Ισραήλ έχει ήδη βιώσει την φυλάκιση πρώην επικεφαλής κράτους. Ο πρώην πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ καταδικάστηκε πέρυσι για τον βιασμό μιας συνεργάτιδός του όταν ήταν υπουργός στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την σεξουαλική παρενόχληση δύο γυναικών βοηθών του στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας από το 2000 ως το 2007. Ξεκίνησε να εκτίει την επταετή ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.