Ενώπιον Ευρωκοινοβουλίου οι τουρκικές προκλήσεις – Διαβάστε το ψήφισμα

{loadposition ba_textlink}

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συζητείται το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τους ευρωβουλευτές να αναμένεται να υιοθετήσουν ισχυρό ψήφισμα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ψήφισμα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, περιέχει πολλές σημαντικές αναφορές υπέρ της Κύπρου, αφού καλεί μεταξύ άλλων την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να ακυρώσει άμεσα την οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), αλλά και να υπογράψει χωρίς καθυστέρηση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η συζήτηση, η οποία φέρει τον τίτλο “Τουρκικές ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου”, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης ενώ οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί του κειμένου την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και σειρά τροπολογιών θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, εκτιμάται ότι, ακόμη και εάν αυτές υιοθετηθούν δεν θα επηρεάσουν την ουσία του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, εκφράζει λύπη για τις αυξανόμενες απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ΑΟΖ και την καλεί να άρει άμεσα την NAVTEX και να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Παράλληλα, το ψήφισμα καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να υπογράψει χωρίς καθυστέρηση την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά της ύδατα.

Διαβάστε το ψήφισμα 

Το κοινό σχέδιο ψηφίσματος των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας που προκαλούν εντάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνει σαφέστατο μήνυμα στην Αγκυρα, ζητώντας να σταματήσει απειλές και μονομερείς ενέργειες και να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ.

Το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Ευρωβουλή, μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις, δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί τροπολογίες από πολιτικές ομάδες, ωστόσο στη σημερινή του μορφή κρίνεται ικανοποιητικό σε σχέση με τις κυπριακές επιδιώξεις.

Πριν από την αυριανή έγκριση, θα προηγηθεί σήμερα αργά το απόγευμα συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής με τη συμμετοχή της Ιταλικής Προεδρίας και της Ύπατης Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, Φεντέρικα Μογκερίνι.

Το κοινό σχέδιο ψηφίσματος καλεί κατ΄ αρχήν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.

Το σχέδιο τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητεί φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές, ενώ ζητεί να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Τονίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της UNCLOS και καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την UNCLOS, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

Καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως την οδηγία της προς ναυτιλλομένους και να απόσχει από κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλεί επίσης την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και επαναλαμβάνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών περιλαμβάνουν το δικαίωμα για σύναψη διμερών συμφωνιών καθώς και το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με την UNCLOS.

Η Ευρωβουλή, συμμερίζεται την άποψη του ΟΗΕ, ότι η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης και πιστεύει ότι, με την κατάλληλη διαχείριση, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μπορούσε να βελτιώσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Υποστηρίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί προσφυγές στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για παραβιάσεις σε εδάφη ή ύδατα της επικράτειάς της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και θεωρεί ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαδικασία ένταξής της.

Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να πάψουν οι απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνει ότι οι ενέργειες και οι απειλές αυτές υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και ζητεί να υπάρξει σταθερότητα στην πολύ ευαίσθητη αυτή περιοχή, λόγω των προκλήσεων που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή να παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τηρούν το Κοινοβούλιο ενήμερο, ενώ αναθέτει στον Πρόεδρό της Ευρωβουλής να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών, καθώς και στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.