Ενώπιον του Δήμου Λευκωσίας πρόταση για Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

The Mayor of Nicosia Michalakis Zampelas(R) awards the key to the city to renowed Greek composer Mikis Theodorakis at the town hall in Nicosia, Cyprus, Wednesday, October 12, 2005. Mikis Theodorakis is in Cyprus for a series of events honouring his 80th birthday.(AP Photo/Philippos Christou)

Κατατέθηκε από τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη

Πρόταση για να τιμηθεί ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης κατέθεσε η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στον Δήμο Λευκωσίας, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε αφού οι υπόλοιπες δημοτικές ομάδες και ο δήμαρχος Κ. Γιωρκάτζης, αν και δεν εξέφρασαν τη διαφωνία τους, ζήτησαν παράταση 15 ετών. Όπως υποστήριξαν, για να εξετάσουν ενδεχομένως και άλλες προτάσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν.

Η πρόταση της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ ήταν συγκεκριμένη, ζητώντας να υιοθετηθεί απ’ όλες τις δημοτικές ομάδες και να ληφθεί ομόφωνη απόφαση από την Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου όπως το Δημοτικό Θέατρο ονομαστεί σε Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη, η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στη διαχρονική, ανιδιοτελή προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο και το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του στον Πολιτισμό. Σημειώνεται ότι ο Μίκης Θεοδωράκης, κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του 20ού αιώνα, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την παγκόσμια καταξίωση, αναγνώριση και εκτίμηση για το έργο του. Υπήρξε ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής της Δημοκρατίας και Ελευθερίας αφιερώνοντας τη ζωή και το έργο του στις ιδέες της παγκόσμιας ειρήνης, της οικουμενικότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Ο Μίκης Θεοδωράκης αγάπησε, πόνεσε, αγωνίστηκε και συνδέθηκε με την Κύπρο, όπου για τη δράση του αυτή το 2005, ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τον τίμησε με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ’ και ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας, τον τίμησε με την παραχώρηση του κλειδιού της πόλης.

Αν και δεν εκφράστηκε καμία διαφωνία για το σκεπτικό της πρότασης της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν ήταν έτοιμη να ψηφίσει τη συγκεκριμένη απόφαση και ζήτησε αναβολή της λήψης απόφασης, ζητώντας όπως το θέμα οδηγηθεί ενώπιον της Πολιτιστικής Επιτροπής για να μελετηθούν, όπως υποστήριξαν και άλλες προτάσεις! Τη θέση για αναβολή λήψης απόφασης στήριξε και η δημοτική ομάδα του ΔΗΚΟ, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύης και των Οικολόγων. Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ διαφώνησε με την αναβολή του θέματος και εκφράζει λύπη γιατί ο Δήμος Λευκωσίας δεν παρουσιάστηκε έτοιμος να υιοθετήσει μια πρόταση, η οποία είναι τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη και τιμά με τον καλύτερο τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη. Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα αναμένει να δει τι εισηγήσεις ενδεχομένως να κατατεθούν -υπήρξε δέσμευση ότι μετά από δύο εβδομάδες το θέμα θα επανέλθει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου- και ανάλογα θα τοποθετηθεί χωρίς να παρεκκλίνει από τη βασική αρχή ότι ο Μίκης Θεοδωράκης θα πρέπει να τιμηθεί από το δήμο της πρωτεύουσας όπως πραγματικά του αξίζει.

πηγή: διάλογος