Ενότητα και ενημέρωση ζητάει ο Λιλλήκας

 

“Θεωρώ ως ύψιστης σημασίας”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “το να ενημερωθούν οι πολίτες και δεν μπορεί οι πολίτες να ευρίσκονται στο σκοτάδι και οι αποφάσεις να λαμβάνονται ερήμην τους, για ζητήματα που αφορούν το μέλλον τους και το μέλλον των  παιδιών τους”.

Κληθείς από δημοσιογράφο μετά το μνημόσυνο του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, να σχολιάσει απάντηση που του εδόθη δημοσίως από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου σχετικά με το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων και ότι θα προκληθεί ζημιά στην κυπριακή υπόθεση εάν εγερθεί αυτο το ζήτημα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “όσοι λένε πως θα ανοίξουμε θέμα Βάσεων, αφού λυθεί το Κυπριακό, ουσιαστικά δίδουν κίνητρα στην Αγγλία να διατηρεί το Κυπριακό άλυτο, για να μην ανοίξει ποτέ θέμα Βάσεων”.

“Αρα”, πρόσθεσε, “θα πρέπει να αντιστρέψουμε τη λογική, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα στην Αγγλία να αλλάξει την πολιτική της”.

“Είναι αδιάβαστος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως ο κ. Στεφάνου, “εάν κοιτάξει τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου του 2007, θα βρει απόφαση του Υπουργικού, με την οποία η Κυβέρνηση αποφάσιζε τότε να ανοίξει το θέμα των Βάσεων και, μάλιστα, ανέθεσε σε δύο ξένους εμπειρογνώμονες, δύο καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι και παρέδωσαν δύο ολοκληρωμένες μελέτες για το καθεστώς των Βάσεων και για το τι θα μπορούσε να πράξει η κυπριακή Κυβέρνηση”.

“Γνωρίζω”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “ότι αυτές τις δύο μελέτες ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, την ημέρα που παρέδιδε την εξουσία στον Δημήτρη Χριστόφια, του τις παρέδωσε για αξιοποίησή τους, δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση, από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε, το πρώτο πράγμα, που φρόντισε να κάνει, ήταν να διαβεβαιώσει τους Βρετανούς ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα Βάσεων και αυτή είναι, δυστυχώς, η ωμή αλήθεια”.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τη δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τα θέματα οικονομίας, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι “ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πόλων για το ζήτημα της οικονομίας, είναι και αντιπαραγωγικός και ζημιογόνος”.

“Δεν κατατίθενται προτάσεις”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “για να υπάρξει μια κοινή βάση συνεννόησης” και ορθό είναι να υπάρξει μία συνεννόηση ή σύγκληση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “.

“Από τις πληροφορίες που διαρρέουν στον Τύπο, διότι επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “φαίνεται ότι στους όρους του μνημονίου πιθανόν να παρεισφρήσουν και πρόνοιες, που να δεσμεύουν τους υδρογονάνθρακές μας”.

“Είναι ζητήματα”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “τα οποία δεν άπτονται μόνον της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου για το μέλλον, αλλά άπτονται και γεωστρατηγικών συμφερόντων και των προοπτικών εξισορρόπησης του ισοζυγίου δυνάμεων στην περιοχή μας, προς όφελος της Κύπρου”.

“Αυτά τα ζητήματα”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “δεν μπορούν να τα διαχειρισθούν οι κυβερνώντες μακριά από τους πολίτες και γι’ αυτό ζητώ”, πρόσθεσε, “να γίνει ενημέρωση από την Κυβέρνηση σε όλη την κοινωνία των πολιτών και να ζητηθεί και η άποψη και η γνώμη των πολιτών”.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, για τις προεδρικές εκλογές και τους υποψηφίους που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τα μηνύματα από τους πολίτες που φθάνουν κοντά του “είναι διαφορετικά” από τις εκτιμήσεις του κ. Κατσουρίδη.

“Εκείνο που διαπιστώνουμε ημέρα με την ημέρα”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “είναι ότι το κίνημα της οργής και της κοινωνικής αγανάκτησης διογκώνεται κατά του κατεστημένου και απαιτεί αλλαγές, απαιτεί νέα πορεία και αυτό είναι που θα δώσει και το νικηφόρο αποτέλεσμα για την υποψηφιότητά μου”.

“Είμαι πεπεισμένος”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “ότι και ο κόσμος του ΑΚΕΛ δεν θα ήθελε να βρεθεί, μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με μία  νεοφιλελεύθερη πολιτική, για αυτό και για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να υποστούν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της κρίσης από μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία ενσαρκώνει ο Νίκος Αναστασιάδης, η επιλογή τους θα είναι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, η οποία μπορεί στο δεύτερο γύρο να είναι νικηφόρα”.

 

Πηγή από ΚΥΠΕ