Έντονη ανησυχία για τα απαγορευμένα θανατηφόρα φάρμακα

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τη διεθνή επιχείρηση PANGEA VI, η οποία οδήγησε στον εντοπισμό εκατομμυρίων θανατηφόρων φαρμάκων παγκοσμίως, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο.

Σε εξονυχιστικούς ελέγχους, που έγιναν σε ταχυδρομεία όλων των επαρχιών του νησιού, εντοπίστηκαν εκατοντάδες επικίνδυνα σκευάσματα.

Η χρήση των εν λόγο φαρμάκων προϋποθέτει από γιατρό και το εμπόριο τους  διεξάγεται περισσότερο μέσω διαδικτύου.

Στην επιχείρηση, συμμετείχαν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, το τμήμα τελωνείων, το τμήμα ταχυδρομείων, το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι υγειονομικές υπηρεσίες και η αστυνομία, η οποία είχε και την ευθύνη συντονισμού.

Κατά την επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας, στα ταχυδρομεία δεμάτων Λευκωσίας, Λάρνακας Λεμεσού και Πάφου, καθώς και στις αποστολές δεμάτων, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Από τα 302 πακέτα, που επιλέχθηκαν για έλεγχο, κατασχέθηκαν ή κατακρατήθηκαν 7, τα οποία περιείχαν 1.447 τεμάχια φάρμακων, συμπληρωμάτων διατροφής όπως επίσης και καλλυντικά συνολικού βάρους 10 κιλών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και η αστυνομία καλούν το κοινό να αντιληφθεί ότι η αγοραπωλησία φαρμάκων μέσω διαδυκτίου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, καθότι μόνο το 2% περίπου των διαδικτυακών φαρμακείων λειτουργούν νόμιμα, ενώ το υπόλοιπο 98% είναι παράνομα και ανεξέλεγκτα .