Έντονη αντίδραση κρατουμένων για το «κούρεμα» στις προεδρικές χάρες-Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις

Έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους κρατουμένους προκάλεσε το γεγονός ότι μέσα στις προεδρικές χάρες, υπήρχαν 13 εξαιρέσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των κρατουμένων να μην επωφεληθεί μείωση της ποινής ενόψει της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τέτοιες εξαιρέσεις, οι οποίες καθορίστηκαν μετά από διαβουλεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργείο Δικαιοσύνης και του Αναπληρωτή Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, ενώ τις προηγούμενες φορές, από την προεδρική χάρη εξαιρούνταν οι σεξουαλικά αδικοπραγούντες κατά ανηλίκων και όσοι καταδικαστήκαν σε δια βίου φυλάκισης.

Συγκεκριμένα οι δεκατρείς εξαιρέσεις είναι:

 1. Δια βίου φυλάκιση (σ.σ δεδομένου πως η φυλάκιση είναι δια βίου η μείωση ποινής είναι άνευ αξίας για αυτό δεν δίδεται γενικότερα)
 2. Φόνο
 3. Ανθρωποκτονία
 4. Απόπειρα φόνου
 5. Ναρκωτικά (σ.σ ο μεγαλύτερος αριθμός των κρατουμένων)
 6. Σεξουαλικά αδικήματα
 7. Συναφή αδικήματα λαθρεμπορίου μεταναστών
 8. Εμπορίας προσώπων
 9. Αρπαγής, παράνομης κατακράτησης ανηλίκων
 10. Διαφθορά (σ.σ δεν υπάρχει ούτε και ένας κρατούμενος που να εκτίει ποινή φυλάκισης για τα εν λόγω αδικήματα)
 11. Αδικήματα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης
 12. Όσων εκκρεμεί Έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
 13. Όσων έτυχαν ήδη προηγούμενα, για το ίδιο αδίκημα, μείωσης ποινής

Στη πρώτη του αντίδραση ο Σύνδεσμος φυλακισμένων εκφράζει την απογοήτευσή του , αφού όπως αναφέρει έγινε το αντίθετο με τα όσα είχαν συζητηθεί.

Σε επιστολή που αποστέλλει η πρόεδρος του Συνδέσμου, Άννα Αντωνίου, προς το Προεδρικό αναφέρει πως άτομα εντός της Κυβέρνησης αντιμετώπισαν το θέμα, με τρόπο άδικο και άνισο, και χωρίς να λάβουν υπόψιν όλους τους παράγοντες.

Την ίδια ώρα, ο σύνδεσμος αναφέρει πως, κάποια άτομα ενώ θα έπρεπε να εξαιρεθούν, έλαβαν χάρη και μάλιστα αποφυλακίστηκαν. Συνεπώς, όπως αναφέρεται, φαίνεται πως η χάρη δόθηκε στην βάση άλλων κριτηρίων, ενώ ο σύνδεσμος προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή

Σήμερα ενημερωθήκαμε ανεπίσημα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι σήμερα 21/03/23 εξασκήθηκε από τον Προέδρο της Δημοκρατίας το Συνταγματικό Έθιμο της Προεδρικής Χάρης με τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν αναμέναμε και σε κάθε περίπτωση εντελώς αντίθετο με τα όσα είχαν συζητηθεί σε προηγουμένη κάτ. ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Συνδέσμου και του Προεδρικού.

Πάρα τις επιστολές του Συνδέσμου και τις συναντήσεις που έχουν γίνει απευθείας με το Προεδρικό αναφορικά με το πιο πανω ζήτημα, φαίνεται ότι το Προεδρικό δεν έχει λάβει υπόψη καμία από τις εισηγήσεις του Συνδέσμου και το κυριότερο φαίνεται απο τα όσα έχει αποφασίσει τελικά να μην έχει τύχει οποιαδήποτε διαβούλευση με τον Σύνδεσμο ο οποίος εκπροσωπεί τους κρατουμένους και τα δικά τους άτομα.

Άτομα εντός της Κεντρικής Φυλακής αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά άδικο και άνισο τρόπο χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ορθοί παράγοντες όπως χαμηλός δείκτης επικινδυνότητας, η αναμορφωτική πορεία, οι προσωπικές ή οικογενειακές περιστάσεις και οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, δημιουργώντας τεράστιες διακρίσεις και ανεπανόρθωτη βλάβη σε όλους τους επηρεαζόμενους μέσα και εξω από τη Φυλακή.

Πάρα του ότι η γενική εξαίρεση όλων αυτών των κατηγοριών παραβιάζει όλες τις αρχές που θέλαμε ως Σύνδεσμος να προστατευτούν, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι στην τελική ούτε αυτές εφαρμοστήκαν αφού υπάρχουν άτομα τα οποία ενώ θα έπρεπε να εξαιρεθούν εντούτοις έλαβαν χάρη και μάλιστα αποφυλακίστηκαν.

Συνεπώς φαίνεται ότι τα άτομα που τελικά επιλέχθηκαν για να λάβουν προεδρική χάρη δεν επιλέχθηκαν ούτε στη βάσει των κριτήριων που θέλει να παρουσιάσει εικονικά το Προεδρικό αλλά στη βάσει άλλων κριτήριων των οποίων κανένας δεν γνωρίζει.

Αποφάσεις οι οποίες όπως προειδοποιήσαμε επηρεάζουν μεγάλη ομάδα ατόμων εκτός και εντός της Κεντρικής Φυλακής.

Στη βάσει των πιο πανω, ο Σύνδεσμος έχει αποφασίσει να καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις άμεσα με λεπτομέρειες των οποίων θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.

Οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να ακουστούμε.

πηγή: Reporter