Έντονο κατηγορώ κατά ΡΙΚ από υπαλλήλους του

Της Αλεξίας Καφετζή

Tις τελευταίες μέρες αναδείχθηκε σε σημαντικό βαθμό το θέμα της επιδίκασης σε δημοσιογράφο του ΡΙΚ αποζημιώσεων ύψους 1.000.000 ευρώ. Το δικαστήριο θεώρησε ότι σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοΐζου, οφείλονται στις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο ΡΙΚ. Η κ. Λοΐζου έδωσε δικαστικούς αγώνες για πάνω από μια δεκαετία μέχρι να δικαιωθεί, αφού διοίκηση και διεύθυνση του ΡΙΚ αρνούνταν οποιαδήποτε ευθύνη για το δράμα που βίωσε. Έτσι τώρα το ΡΙΚ έχει να καταβάλει το όχι ευκαταφρόνητο ποσό του ενός εκατομμυρίου και επιπλέον τόκους και δικηγορικά έξοδα.

Όμως οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΡΙΚ έναντι υπαλλήλων του δεν περιορίζονται στο θέμα της κ. Λοΐζου. Με αφορμή την υπόθεση αυτή βγαίνουν στο φως κι άλλες περιπτώσεις. Σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προϊστάμενου της αθλητικής υπηρεσίας του ΡΙΚ Δώρου Νικολάου, το ΡΙΚ «κοροϊδεύει περίπου 25 συνταξιούχους τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.» Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Νικολάου: «Δυο- τρεις ασχολούμαστε με το θέμα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μας, πριν διοριστούμε σε μόνιμες θέσεις. Πέρσι αφυπηρέτησαν 12 υπάλληλοι και δεν πήραν ούτε εφ’ άπαξ ούτε σύνταξη από το ΡΙΚ! Φέτος και του χρόνου αφυπηρετούν άλλοι 120 και το ΡΙΚ δεν γνωρίζει πόσα χρόνια υπηρεσίας έχει ο καθένας για να τους δώσει αυτά που δικαιούνται! Διευθυντικά στελέχη, δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, να βρουν, δηλαδή, πόσα πρέπει να πάρει κάθε εργαζόμενος! Και αυτά τα διευθυντικά στελέχη βρίσκονται ΑΚΟΜΑ στο ΡΙΚ και στις θέσεις τους.»

Στο θέμα παρενέβη άλλη μια πρώην υπάλληλος του ΡΙΚ, η κ. Σούλα Ναύτη εξαπολύοντας βαρύτατες κατηγορίες κατά στελεχών του ΡΙΚ. Ειδικότερα γράφει: «Μερικοί από τους ιθύνοντες του ΡΙΚ ήξεραν να καταληστέψουν το ταμείο ευημερίας των υπαλλήλων του ΡΙΚ. Στοιχεία όμως για μερικούς συναδέλφους δεν βρήκαν για να τα περιλάβουν στα συντάξιμα χρόνια. Έλεος!»

Σε παρέμβασή του ο παλιός δημοσιογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής της τηλεόρασης του ΡΙΚ Παύλος Παύλου, ευχήθηκε το νέο Συμβούλιο του ΡΙΚ να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση στο θέμα της Ευδοκίας όπως και το θέμα που αναδεικνύει ο Δώρος Νικολάου.

Αλλά και η μουσική παραγωγός Θεανώ Σταύρου εδώ και καιρό γράφει ότι το ΡΙΚ αρνείται να της καταβάλει συνταξιοδοτικά και άλλα ωφελήματα. Σε τελευταία ανάρτησή της δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες: «Εμείς οι 6 που αφυπηρετήσαμε (η πρώτη αφυπηρέτηση έγινε τον Ιανουάριο του 2023) δεν πήραμε δεκάρα τσακιστή μέχρι σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2024 από την επαγγελματική σύνταξη του ΡΙΚ ούτε το εφάπαξ μας όπως ορίζει ο Νέος Συνταξιοδοτικός Νόμος!! Εμείς οι 6 έχουμε υποστεί ζημιές με την καθυστέρηση της εφαρμογής του Νόμου τόσο οικονομικές, κοινωνικές, οικογενειακές όσο και ψυχολογικές!!!»

Η κ. Σταύρου αναφέρει ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο αφού, όπως γράφει «λείπουν από τα αρχεία του ΡΙΚ οι πληρωμές μας από το 1990 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002. Ποιος εξαφάνισε από τα αρχεία τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εργασία μας στο ΡΙΚ; ΠΟΙΟΣ; Μας ανάγκασαν να επισκεφθούμε το Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να πάρουμε ό,τι αποδείξεις μπορούσαμε τουλάχιστον από το 1995 μέχρι το 2002 και από το 1995 και πιο πριν δεν μπορέσαμε να πάρουμε στοιχεία ούτε από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις! Θυσία έγινε ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ κ. Κέντας να τρέχει, αν και δεν ήταν στα καθήκοντά του να σώσει την κατάσταση έστω με ΙΔΙΩΤΕΣ και να προχωρήσει με όποιον τρόπο η υλοποίηση του Νόμου και χωρίς τη βοήθεια σχεδόν ΚΑΝΕΝΟΣ! Κανείς όμως δεν γνωρίζει ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ! Και για τις ζημιές που έχουμε υποστεί εμείς οι 6 υπάλληλοι από ανεύθυνους, απληροφόρητους, αδιάφορους, ανάξιους, αναξιόπιστους, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ».

Τέλος η κ. Σταύρου δίνει την πληροφορία ότι οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ, ΕΥΡΙΚ και ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ ΣΕΚ προγραμματίζουν προειδοποιητική στάση εργασίας τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και αν χρειαστεί να κλιμακώσουν τα μέτρα. Ωστόσο αναφέρει ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός και διερωτάται: «Ποιός τους διορίζει; Με τι προσόντα; Τους ελέγχει κανείς; Θα υποστούν τις συνέπειες; Θα αφήσουν το ΡΙΚ να φτάσει στον πάτο όπως τις Κυπριακές Αερογραμμές; Μας πήρατε για ηλίθιους;»