Εντοπίστηκε στα κατεχόμενα το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, εντοπίστηκε και στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ο “υπουργός υγείας” Αλί Πιλί σημειώνοντας ότι από 20 δείγματα που στάλθηκαν για αναλύσεις στην Τουρκία, στα 16 εντοπίστηκε το βρετανικό στέλεχος.

Από την πλευρά του, το ερευνητικό κέντρο DESAM του «πανεπιστημίου εγγύς ανατολής» (YDÜ) ανακοίνωσε ότι ως αποτέλεσμα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήρι του έχει ανιχνευθεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, SARS-CoV-2, που διαδόθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τ/κ ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, κατά την ανάλυση 17 δειγμάτων, που είχαν διαγνωσθεί με Covid-19 κατά την περίοδο Νοέμβριο 2020 και Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021, ανιχνεύθηκε σε 9 από τα 17 δείγματα η βρετανική μετάλλξη του ιού Covid-19 γνωστή ως «B117», η οποία έχει πλέον εξαπλωθεί στα κατεχόμενα.

Η μετάλλαξη του SARS-CoV-2 εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου. Στις 3 Φεβρουαρίου ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη «B117» σε 8 από τα 10 περιστατικά θετικά στη νόσο Covid-19.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις, έχει διαπιστωθεί ότι η αύξηση των καθημερινών θετικών περιστατικών της νόσου Covid-19 οφείλεται στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ίου, που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%.

Πηγή: ΚΥΠΕ