Εντυπωσιακό απολίθωμα δεινοσαύρου βρέθηκε στη Χιλή

Μία έγκυος ιχθυόσαυρος ανακαλύφθηκε σε παγετώνα της Χιλής με τους επιστήμονες να μιλούν για την ανακάλυψη της χρονιάς.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά απολιθώματα ιχθυόσαυρων που έχουν βρεθεί ποτέ στον κόσμο, ανακάλυψαν χιλιανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διατηρημένο απολίθωμα που βρέθηκε στον παγετώνα Τίνταλ, στο βόρειο τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στη Χιλή.

Οι επιστήμονες ονόμασαν τον θηλυκό αυτό ιχθυόσαυρο «Φιονία», και παρατήρησαν ότι ήταν έγκυος όταν έχασε τη ζωή της. Μάλιστα, τα έμβρυα είναι «άθικτα» στο τεράστιο απολίθωμα.

Το απολίθωμα μήκους 4 μέτρων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη των ιχθυόσαυρων που περιπλανήθηκαν στους ωκεανούς πριν από 90-250 εκατομμύρια χρόνια.

Η επικεφαλής της ομάδας Τζούντιθ Πάρδο, είπε ότι «είναι ο μόνος έγκυος ιχθυόσαυρος που χρονολογείται πριν από 129-139 εκατομμύρια χρόνια» που έχει βρεθεί στον κόσμο. Για αυτό, άλλωστε, έκανε λόγο για «απίστευτα σημαντική ανακάλυψη».

Η Πάρδο, παλαιοντολόγος στο ερευνητικό κέντρο GAIA, ανακάλυψε το απολίθωμα πριν από μια δεκαετία, αλλά οι ακραίες κλιματικές συνθήκες και η δυσπρόσιτη περιοχή καθιστούσαν περίπλοκη την διαδικασία για την εξόρυξη του απολιθώματος. Οι επιστήμονες χρειάστηκαν 31 ημέρες για να αποσπάσουν το απολίθωμα, το οποίο μετέφεραν με ελικόπτερο.

Το απολίθωμα πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα σε έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρίο Σέκο, στη νότια Χιλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ