Επ. Οικονομικών: Κοινή πρόταση για συζήτηση στις 6/11 θέματος κουρεμένων καταθετών/ταμείων

Στην επεξεργασία κοινής πρότασης για αυτεπάγγελτη συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία και στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του θέματος για σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, των κουρεμένων καταθετών της Τράπεζας Κύπρου, των κατόχων αξιογράφων και των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, θα προβούν στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Αυτό αποφασίστηκε σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συζήτησε σχετική πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από κοινού στις 7 Ιουλίου του 2017 από τον Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και τον Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών αλλά και σχετικά θέματα που ενέγραψαν προς συζήτηση στις 3 Οκτωβρίου του 2016 και στις 16 Ιανουαρίου του 2017 οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να συζητήσουν κεκλεισμένων των θυρών το κατά πόσον η Επιτροπή θα ήταν καλό να εκδώσει κοινή ανακοίνωση επί του θέματος και να μην προβεί ο κάθε ένας βουλευτής σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας. Τελικά αποφασίστηκε να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση των μελών της Επιτροπής, τα οποία προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Η πρόταση νόμου που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής αφορούσε «την σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που απώλεσαν καταθέσεις πέραν των πρώτων εκατόν χιλιάδων ευρώ, των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου των οποίων οι καταθέσεις μετετράπησαν σε μετοχικό κεφάλαιο, των κατόχων αξιογράφων των πιο πάνω τραπεζικών ιδρυμάτων και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου».

Επιπλέον, τα θέματα προς συζήτηση που έθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ ήταν «η δυνατότητα σταδιακής αποζημίωσης των πληγέντων συμπολιτών μας ως αποτέλεσμα του κουρέματος καταθέσεων και του κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας, με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος του εκάστοτε ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού», καθώς και «η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των διαφόρων κατηγοριών συμπολιτών μας (καταθέτες και μέτοχοι Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου, Ταμεία Προνοίας, κάτοχοι Αξιογράφων), των οποίων τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοοικονομικού τομέα και της Κυπριακής οικονομίας γενικότερα».

Στην αρχική του τοποθέτηση κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «χρειάζεται από όλους μας όσο μπορούμε να αποπροεκλογικοποιήσουμε το θέμα» με μία παραδοχή ότι όλες ανεξαίρετα οι πολιτικές δυνάμεις σε κάποιο χρονικό διάστημα είδαν με συμπάθεια το θέμα και ότι «δεν μπορεί αυτό το θέμα να μείνει μετέωρο».

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είπε ότι έχουν καταγραφεί τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της Επιτροπής και θα μεταφερθούν στον πολιτικό προϊστάμενο του ΥΠΟΙΚ «για να δούμε πώς θα ανταποκριθούμε».

Αναφορικά με την πρόταση νόμου, ο κ. Παντελή είπε ότι εκ πρώτης όψεως παρουσιάζει κάποια συνταγματικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα».

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Μιχάλης Στυλιανού είπε ότι τα όσα συζητούνται «δεν αφορούν το ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΚΤ, παρά ταύτα η ΚΤ βλέπει θετικά οποιαδήποτε προσπάθεια της πολιτείας να αποκαταστήσει όσους πλήγηκαν» από την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2013.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση για το πολύκροτο θέμα που κατά καιρούς όλοι είχαμε μιλήσει, δηλαδή για όσους είχαν πληγή τα μέγιστα από τη χρηματοοικονομική εξυγίανση του 2013, προσθέτοντας ότι «σε ένα συναινετικό κλίμα είπαμε πως θα πρέπει να μελετηθούν οι διάφορες ιδέες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί και στα πλαίσια δημιουργίας ενός ταμείου θα μπορούν μέσα από αυτές τις ιδέες να παραχθούν εκείνα τα έσοδα που να αρχίσει μια σταδιακή, μακροπρόθεσμη και μερική αποκατάσταση της φερεγγυότητας αυτών των ανθρώπων».

«Ό,τι είναι να γίνει χωρίς πλειοδοσία, χωρίς λαϊκισμούς, θα μπορεί να γίνει σε συνεργασία τόσο της εκτελεστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μείζον κατά την άποψη του «αν θέλουμε το συντομότερο δυνατό να θέσουμε σε ισχύ ένα τέτοιο μηχανισμό που να αποκαθιστά έστω εν μέρει τις αδικίες που είχαν γίνει το 2013».

Ο κ. Κουλλά είπε ακόμη ότι «αν συζητούμε σήμερα κάτι τέτοιο που είναι καθολική απαίτηση όλων, είναι ακριβώς γιατί η οικονομία έχει υπεραποδώσει σε σχέση με όλες τις προβλέψεις του παρελθόντος».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «από το Μάρτιο του 2013 όταν ο Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον Γιούνκερ και άλλους στο Γιούρογκρουπ προέβησαν στο κούρεμα καταθέσεων – αυτή την πρωτοφανή παράνομη πράξη – είχαν αναληφθεί πολιτικές δεσμεύσεις με βάση τις οποίες οι κουρεμένοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και άλλοι επηρεαζόμενοι, περιλαμβανομένων και ταμείων προνοίας θα αποζημιώνονταν από την Κυβέρνηση».

«Ο εμπαιγμός που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είναι άνευ προηγουμένου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι «με ένα τρόπο συγκροτημένο πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια αποκατάστασης για όλους εκείνους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες κατηγορίες επηρεαζόμενών από το κούρεμα όπως είναι οι οικογενειάρχες και επιχειρηματίες που επί σειρά ετών πλήρωναν και εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους και από το Μάρτιο του 2013 κατέστησαν αφερέγγυοι, θύματα και αυτοί του κουρέματος και της διαχείρισης εν γένει που έγινε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ΔΗΣΥ».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το θέμα αυτό «ταλανίζει την κοινωνία για τεσσεράμισι χρόνια και βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ένα μόλις μήνα πριν από το κλείσιμο της Βουλής ένεκα των προεδρικών εκλογών και ασφαλώς μοιραία και αναπόδραστα», όπως είπε, «κάποιος θα διερωτηθεί γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα».

Ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή και των αρχική τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής «έχει διαφανεί ότι ο ίδιος (ο Πρόεδρος της Επιτροπής) δεν επιμένει σε αυτούσια την πρόταση που κατέθεσε, έχει αναγνωρίσει ότι προκύπτουν θέματα νομιμότητας και συνταγματικότητας και εν γένει έχει αναγνωριστεί ότι υπάρχει και ζήτημα πρακτικής εφαρμογής όλων αυτών των εξαγγελιών».

Είπε ότι από χθες το απόγευμα και σήμερα έχει ξεσηκωθεί μια θύελλα συζητήσεων ότι περίπου με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και της Συμμαχίας Πολιτών θα επιλυόταν τελεσίδικα αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

«Η κατάληξη και επί αυτού είναι ομόφωνη, είναι να τεθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προ των ευθυνών της και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση κατά πόσο έχει ολοκληρωμένη, υλοποιήσιμη, κοστολογημένη πρόταση για αποζημίωση όλων αυτών των ομάδων ή απλά θα τους παραπέμψει εκ νέου στις ελληνικές καλένδες», πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ήταν κάθετο, «και προτάσεις έχει για εμπλουτισμό της συζήτησης, και εισηγήσεις για διεύρυνση των επηρεαζομένων οργανωμένων συνόλων, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα συναινέσουμε στη συνέχιση της κοροϊδίας», προσθέτοντας ότι είμαστε στο παρά ένα του κλεισίματος της Βουλής και αμφιβάλουμε κατά πόσον είναι χρονικά εφικτό να ψηφιστεί οτιδήποτε στις εναπομείνασες 30 ημέρες αλλά επειδή θέλουμε και αυτή την φορά να ξεκαθαρίσουμε τη δική μας θετική πρόθεση και προδιάθεση θα δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα»

«Από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι θέλει να προειδοποιήσει ότι «αυτός ο Πρόεδρος είναι εκείνος ο οποίος στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 παραμονές προεδρικών εκλογών δεσμευόταν ρητά, ξεκάθαρα και απαρέγκλιτα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν επρόκειτο να υπογράψει μνημόνιο που θα περιλάμβανε κούρεμα καταθέσεων».

«Δεσμεύτηκε, τότε, αποδεσμεύθηκε για τεσσεράμισι χρόνια, σήμερα δεσμεύεται ενώπιον του λαού, ας μην ξεγελαστεί ο λαός από τον Νίκο Αναστασιάδη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής αξιοπιστίας αυτού του Προέδρου».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι από τις 3 Οκτωβρίου του 2016 το ΔΗΚΟ είχε υποβάλει για συζήτηση το αυτεπάγγελτο θέμα που αφορούσε την αξιοποίηση 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμείο στο οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη βοήθεια σε όλο αυτό τον κόσμο ο οποίος με τις δικές του θυσίες, είτε αυτοί είναι καταθέτες της Λαϊκής ή της Τράπεζας Κύπρου είτε είναι κάτοχοι αξιογράφων είτε είναι μέτοχοι είτε είναι ταμεία προνοίας, σώθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η κυπριακή οικονομία».

«Θεωρήσαμε καλό ότι ήρθε η ώρα εφόσον η οικονομία το επέτρεπε και χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά να υποβάλουμε αυτή την θέση για να την συζητήσουμε μαζί με την Κυβέρνηση ώστε να βρούμε εκείνους τους τρόπους να δημιουργήσουμε αυτό το ταμείο υπέρ αυτού του κόσμου που με τα δικά του υστερήματα έσωσε την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στις 16 Ιανουαρίου του 2017 είχε υποβάλει ακόμη ένα θέμα για συζήτηση, ακούοντας όλες αυτές τις προτάσεις οι οποίες υποβάλλονταν από τους εμπλεκόμενους στα διάφορα κόμματα και τις διάφορες υποσχέσεις που διαβάζαμε και πρόσθεσε ότι «στόχος ήταν να μαζέψουμε όλες αυτές τις εισηγήσεις από όπου και αν προέρχονταν» για να συζητηθούν ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών, της ΚΤ, του Γενικού Εισαγγελέα και ακόμη και του Γενικού Ελεγκτή για να δούμε ποιες από αυτές τις ιδέες/εισηγήσεις είναι υλοποιήσιμες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, οικονομικά, νομικά και άλλα.

«Δυστυχώς πέρασε ένας χρόνος από αυτές τις εισηγήσεις και δεν μπήκαν για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ενώ σήμερα έστω αργοπορημένα βλέπουμε να μπαίνουμε αυτές οι εισηγήσεις μαζί με την πρόταση νόμου που περίπου έχει μια παρόμοια φιλοσοφία», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «ανεξάρτητα αν η οποιαδήποτε κατάθεση αυτών των προτάσεων για συζήτηση σήμερα γίνεται παραμονές των εκλογών, ανεξάρτητα αν υπάρχει οποιαδήποτε προεκλογική σκοπιμότητα από οποιονδήποτε, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή αυτές τις ιδέες μαζί με το ΥΠΟΙΚ και αναμένουμε από την Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό να είναι ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών για να τοποθετηθεί για να ξέρουμε όλοι πριν τις εκλογές και να κλείσει το θέμα πριν τις εκλογές ξέροντας τις θέσεις της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων».

«Στόχος είναι αν μπορούμε να πούμε ότι θεωρούμε δίκαιο το αίτημα αυτών των ομάδων του πληθυσμού, θέλουμε να βρούμε τρόπους να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε στην Επιτροπή το ταχύτερο δυνατό και έστω σε ένα μήνα που έχει μείνει πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα μπορούν να γίνουν», ανέφερε, εκφράζοντας την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ να συζητήσει το θέμα «και να καταλήξουμε πριν τις εκλογές».

Ερωτηθείς γιατί δεν αποφασίστηκε η έκδοση κοινής ανακοίνωσης από την Επιτροπή, ο κ. Βότσης είπε ότι θεωρήθηκε ότι η έκδοση ανακοίνωσης «θα ήταν πλεονασμός» και ότι αυτό δεν οφειλόταν στο ότι υπήρξε διαφωνία.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε πρόταση που θα μπορέσει να φέρει δικαιοσύνη για τα θύματα του κουρέματος των καταθέσεων, αλλά και για τα άλλα θύματα της τραπεζικής απάτης».

Όμως, πρόσθεσε, «αυτές οι προτάσεις πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να αποδίδουν πραγματική δικαιοσύνη και προπαντός να μην εντάσσονται σε ένα προεκλογικό σχεδιασμό, να μην είναι προεκλογικές φούσκες».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «που πρέπει να αποφύγουμε είναι να μην έχουμε μετά από το κούρεμα και το ξύρισμα». Διότι, πρόσθεσε, «θα είναι πραγματικά εμπαιγμός για όλους αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν μια μορφή δικαιοσύνης να γίνεται αυτή συζήτηση μόνο και μόνο για χάριν εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ