Επ. Νομικών: Ζητά τροποποιήσεις στο νόμο για αποκατάσταση προσώπων

 

{loadposition ba_textlink}

Νομοσχέδιο που αφορά την παροχή δυνατότητας σε καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα που έχουν στα χέρια τους απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι δεν έτυχαν δίκαιης δίκης, να αποταθούν εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ζητήσουν “θεραπεία”, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών.

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται “ο περί Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Αποκατάσταση Προσώπων που Καταδικάστηκαν σε Ποινικές Υποθέσεις (Αποτελεσματική Εφαρμογή Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) Νόμος του 2013”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Επιτροπή συζητά “την παροχή δυνατότητας σε κάποιον καταδικασθέντα για ποινικό αδίκημα, ο οποίος προσέφυγε στο ΕΔΑΔ και το οποίο έκρινε ότι δεν είχε δίκαιη δίκη για οποιοδήποτε λόγο, να αποταθεί εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει θεραπεία η οποία, μεταξύ άλλων, μπορεί να συνίσταται σε απόφαση του Ανωτάτου να ακυρώσει την τελική απόφαση καταδίκης και είτε να επανεξετάσει την υπόθεση, είτε να ζητήσει από το κατώτερο δικαστήριο να την ξαναδεί”.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμψών, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δύο ποινικές υποθέσεις αυτού επειδή δεν υπάρχει στην Κύπρο ο εν λόγω μηχανισμός.

“Θα πρέπει με αυτό το νομοθέτημα να δίδεται το δικαίωμα σε ανθρώπους που αδικήθηκαν σε επίπεδο δίκαιης δίκης να προσφύγουν στο Ανώτατο που θα αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης” εξήγησε.

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζητά τροποποιήσεις του περί παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων νόμου, ώστε με τη λήψη της παράτασης που δόθηκε στην παραγραφή να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες και τυχόν περιπλοκές ώστε η δικαιοσύνη να λειτουργήσει καλύτερα.

Μετά τη συζήτηση των άρθρων του νόμου που χρήζουν τροποποίησης από την Επιτροπή, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών δήλωσε ότι η Επιτροπή Νομικών είχε δεσμευτεί να μην δώσει άλλη παράταση στις παραγραφές αγώγιμων δικαιωμάτων και με τα δεδομένα που έχει ενώπιον της δεν πρόκειται να αλλάξει τη δέσμευση της.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι όσοι είχαν αγώγιμα δικαιώματα και η προθεσμία έγερσης αγωγής εξέπνευσε, δηλαδή το αγώγιμο δικαίωμα τους παραγράφεται, θα πρέπει πριν το τέλος του έτους να καταθέσουν αγωγές.

Ερωτηθείς εάν η παρούσα οικονομική κατάσταση ενδείκνυται για έγερση μαζικών αγωγών, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί. Πρόσθεσε ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι ένα ζήτημα που επαφίεται πλέον στους οργανισμούς που έλκουν αγώγιμο δικαίωμα ή που ρυθμίζεται με ειδικές νομοθεσίες.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ