Επ. Προεδρίας: “Οι περισσότερες υποθέσεις αγνοουμένων δεν έχουν διερευνηθεί”

{loadposition ba_textlink}

Οι περισσότερες υποθέσεις αγνοουμένων δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί και διακριβωθεί, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί η τύχη ακόμα περίπου 1.039 Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, ενώ παραμένει σωρεία προβλημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά στο τεράστιο θέμα της ελλιπούς και τεκμηριωμένης πληροφόρησης των οικογενειών, για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα στην τουρκική εισβολή Δημήτρη Χριστοδούλου, ο κ. Φωτίου είπε πως μόνο σε ένα μικρό ποσοστό από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της ΔΕΑ, έχουν εντοπιστεί λείψανα.

«Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αναλώθηκε σημαντικός χρόνος χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην απαίτησή μας όπως επιτέλους επιτραπεί από τον κατοχικό στρατό η πρόσβαση στα αρχεία του, όπου με βεβαιότητα υπάρχει η αναγκαία πληροφόρηση για διακρίβωση ίσως όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων. Και, βέβαια, πληροφόρηση που να καλύπτει και το τεράστιο θέμα της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής, με στόχο να συγκαλυφθεί το αποτρόπαιο έγκλημα της εν ψυχρώ εκτέλεσης συμπατριωτών μας, όπως συνέβη με την περίπτωση των 70 Ασσιωτών που οι σοροί τους ρίφθηκαν σε πηγάδια στην τοποθεσία Ορνίθι της Αφάνειας, καθώς και των 29 Εθνοφρουρών που συνελήφθησαν στην περιοχή Χαλεύκας και υπολείμματα των λειψάνων τους εντοπίστηκαν σε σημείο μεταξύ των χωριών Τζιάους και Κορνόκηπου. Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλες πολλές περιπτώσεις που έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης από τον τουρκικό στρατό», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι αναμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης της Τουρκίας που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός θα επιτρέψει στη ΔΕΑ τη διενέργεια εκταφών, στα επόμενα τρία χρόνια, σε 30 σημεία εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών των κατεχομένων εδαφών μας.

«Η ανακοίνωση αυτή της Τουρκίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική, όμως θα πρέπει να αναμένουμε να διαφανούν στην πορεία οι πραγματικές προθέσεις και τα αποτελέσματα. Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για το πρόβλημα των αγνοουμένων και απέναντι στις οικογένειες είναι τεράστιες και δεν εξαντλούνται με την κίνησή της αυτή. Εάν πράγματι η Τουρκία έχει λάβει την πολιτική και ανθρωπιστική απόφαση για λύση του προβλήματος των αγνοουμένων, θα πρέπει να προβεί σύντομα σε άλλες πιο ουσιαστικές και σημαντικές ενέργειες. Πρώτιστα, θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του 2001 για το πρόβλημα των αγνοουμένων. Εμείς αναμένουμε και θα αναμένουμε από την Τουρκία πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι σε κάθε περίπτωση παρακολουθούν και πιέζουν για την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, με την απαίτηση να ριφθεί άπλετο φως σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις αγνοουμένων.

«Και αυτό, παράλληλα με τις έντονες, επίσης, προσπάθειές μας για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει στηρίξει τη διαδικασία των διεξαγόμενων συνομιλιών, μετατρέποντας σε πράξεις τις περί καλών προθέσεων διακηρύξεις της υπέρ της επίλυσης του προβλήματος. Από πλευράς μας, έχουμε καταστήσει σαφές πως στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων», συμπλήρωσε.

«Με αυτή τη λύση, η οποία θα είναι προς το συμφέρον και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και προς το συμφέρον της ασφάλειας και της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή, θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας και θα οδηγήσουμε την Κύπρο σε μια νέα εποχή που να υπόσχεται πολύ περισσότερα για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενιές», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε, παράλληλα, ότι σήμερα με πόνο ψυχής απευθύνουν το ύστατο χαίρε και αποδίδουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Δεκανέα του 361 Τ.Π. Δημήτρη Χριστοδούλου, τα λείψανα του οποίου εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

«Σαράντα ένα χρόνια από την προδοσία και τη σταύρωσή της, η μαρτυρική Κύπρος συνεχίζει να θάβει παλληκάρια της που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, όπως και για την αξιοπρέπεια όλων μας. Σήμερα, αποχαιρετούμε με τιμή και ευγνωμοσύνη, για την προσφορά και τη θυσία του, ακόμα ένα από αυτά τα παλληκάρια. Τον Δημήτρη Χριστοδούλου. Αιώνια η μνήμη του», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ