Επ. Προεδρίας: “Καμία καθυστέρηση στο θέμα των αγνοουμένων”

{loadposition ba_textlink}

Σε ομιλία του ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, σημείωσε ότι σαράντα και πλέον χρόνια πέρασαν από τη θυσία του Μιχάλη Ζήνωνος, η οποία, παραμένοντας αδικαίωτη, λειτουργεί ως ασίγαστη φωνή στο υποσυνείδητό μας και μας επιβάλλει να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη δικαίωσή του. “Να ενδυναμώσουμε δηλαδή τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας, ώστε να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας” και τόνισε ότι “μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία του”.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε, επίσης ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τη μνήμη μας να ξεθωριάσει και να μας οδηγήσει στη συμφιλίωση με τα τετελεσμένα της εισβολής, την κατοχή, τον σφετερισμό των πατρογονικών εστιών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Αναφερόμενος στη θυσία του Ζήνωνος, ο Επίτροπος είπε ότι μέσα στη διάλυση του 1974 δεν ετάφη με τις δέουσες τιμές ο ηρωικώς πεσών εκείνου του προδομένου πολέμου. Κατά τρόπο ανάρμοστο και αντίθετο προς τις προγονικές μας παραδόσεις παλληκάρια που αναδείχθηκαν ήρωες στα πεδία της άνισης αναμέτρησης με τον Αττίλα ετάφησαν πρόχειρα σε ομαδικούς τάφους και σε χαρακώματα. Άγνωστοι, χωρίς στοιχεία, χωρίς τη δέουσα αναγνώριση, χωρίς τον οφειλόμενο έπαινο της πατρίδας.

Ο Ζήνωνος εγκλωβίστηκε εντός της οικίας του στο Καζάφανι όπου και παρέμεινε, εσώκλειστος. Το απόγευμα της επομένης μέρας, 23 Ιουλίου 1974, αποφάσισε να εγκαταλείψει το χωριό και να μεταβεί στον Άγιο Επίκτητο με σκοπό να συναντήσει τη σύζυγό του, όπου είχε μεταβεί με μία εκ των θυγατέρων τους..

“Μόλις όμως διάνυσε απόσταση τριών-τεσσάρων σκαλών συναντήθηκε με ομάδα ενόπλων Τούρκων, οι οποίοι μόλις τον είδαν τον πυροβόλησαν στο στήθος και τον φόνευσαν. Στη συνέχεια ο Ζήνωνος τάφηκε από εγκλωβισμένο κάτοικο Καζαφανίου, κοντά σε μια ελιά. Το όνομά του είχε τοποθετηθεί στον κατάλογο πεσόντων της τουρκικής εισβολής”.

Η εκταφή των οστών του πεσόντα πραγματοποιήθηκε το 2010. Πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, με βάση τις οποίες έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των οστών του Ζήνωνος.

“Σήμερα, ο Μιχάλης Ζήνωνος παραδίδεται στους εναπομείναντες δικούς του, εδώ στην προσφυγιά, ως μια ελάχιστη ανακούφιση για τους ανθρώπους του που όλα αυτά τα χρόνια του πόνου και της αγωνίας, δεν είχαν ένα τάφο να αποθέσουν λίγα λουλούδια αγάπης και τιμής στον αγαπημένο τους”, τόνισε ο κ. Φωτίου, ο οποίος σημείωσε πως απαίτηση της κυπριακής κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων και να αποδοθούν τα λείψανά τους στους εναπομείναντες εν ζωή συγγενείς τους.

“Έχει παρέλθει από τότε πάρα πολύ χρόνος και δεν επιτρέπεται άλλη καθυστέρηση. Είναι κατοχυρωμένη διεθνώς η απαίτηση των συγγενών να πάρουν όλες τις απαντήσεις που ζητούν για την τύχη των αγαπημένων τους. Εξάλλου, τα γεγονότα για τις ευθύνες βοούν και η αλήθεια είναι εκεί και δεν μπορεί να αποκρυβεί”, είπε.

“Οι ευθύνες της τουρκικής πλευράς είναι τεράστιες στο θέμα των αγνοουμένων, όπως τεράστιες είναι και για το γεγονός ότι η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη, παραβιάζοντας τον Χάρτη και τις αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και όλων των συμβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε τέλος.

Πηγή: KYΠΕ