Επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων Ιρλανδίας – Πορτογαλίας

Η “ειδική και διακριτική” μεταχείριση της Ισπανίας, έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, των οποίων οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των Μνημονίων τους.

Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο των διαπραγματεύσεων και για άλλα κράτη.

Το δημοσίευμα της γαλλικής “Le Figaro”, που κάνει λόγο για τις αντιδράσεις Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, επικαλείται δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, το όνομα του οποίου δεν δίνεται ωστόσο στη δημοσιότητα.

Μετά τη συμφωνία για την Ισπανία στο Eurogroup του Σαββάτου, το Δουβλίνο εξέφρασε σύμφωνα με το δημοσίευμα τη βούληση του να θέσει επί τάπητος και να αλλάξει τους όρους του Μνημόνιο.

“Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας”, αναφέρει ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την “Le Figaro”.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έθεσε ευθέως το ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας μάλιστα να εξεταστεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα της Ιρλανδίας, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο Μνημόνιο που θα σημαίνουν ισότιμη μεταχείριση.

Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας, έφτανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%.

Συμπληρωνόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που δε σημαίνει ίση μεταχείριση, όπως υποστηρίζουν Ιρλανδοί αξιωματούχοι.

Πιέσεις και από την Πορτογαλία

Η παροχή βοήθειας στις Ισπανικές τράπεζες έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην Πορτογαλία. Η κοινή γνώμη πιέζει τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο να αντιμετωπίζει πλέον πιέσεις για να βελτιώσει τους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη χώρα του τον Μάιο του 2011.

Αν και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είχε σε πρώτη φάση απορρίψει την οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου βοηθείας της Πορτογαλίας, δεν αποκλείει πλέον την πιθανότητα να ζητήσει η χώρα του επαναδιαπραγμάτευση.

“Αν υπάρξει κάποιος ειδικός όρος που θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια”, το ενδεχόμενο αυτό είναι παραπάνω από πιθανό, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

“Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας”, καταγγέλλει από την πλευρά του ο Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, ο οποίος ζήτησε από τον Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα να “έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ισπανίας, είναι ήδη γνωστό ότι η Μαδρίτη αναμένεται να λάβει 100 εκατ. ευρώ από τους μηχανισμούς στήριξης, χωρίς όμως να εμπλακεί άμεσα το ΔΝΤ. Τους όρους μάλιστα, θα τους επαναδιαπραγματευτούν απευθείας οι τράπεζες. Μάλιστα, η ισπανική κυβέρνηση δεν υποχρεούται από το Μνημόνιο να καταφύγει σε επαχθή μέτρα, κάτι που συνέβη άλλωστε σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και φυσικά στη χώρα μας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος, αν και δεν χορηγεί πόρους, και οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως έχει δηλώσει ο Χοακίν Αλμούνια.

Η λέξη “Μνημόνιο” άλλωστε, διατηρήθηκε για καθαρά νομικούς λόγους στη δήλωση του Eurogroup για την Ισπανία, αλλά συνοδεύεται μόνο από μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αμφιβολίες από Στίγκλιτς

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός κοινού τραπεζικού συστήματος, ενώ πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό. “Το σύστημα σημαίνει ότι το ισπανικό κράτος διασώζει τις ισπανικές τράπεζες και οι ισπανικές τράπεζες διασώζουν το ισπανικό κράτος”, δήλωσε ο οικονομολόγος. “Πρόκειται για οικονομικά βουντού. Δεν θα έχει αποτελέσματα”, πρόσθεσε.