Επαναφορά της μάσκας από αύριο Παρασκευή – Οι εξαιρέσεις

38 μέρες άντεξε η χώρα μας χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης όμικρον να φέρνει τα πάνω κάτω. Τα επιδημιολογικά δεδομένα κυρίως των τελευταίων 3 ημερών ανάγκασαν τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής να εισηγηθούν την επαναφορά της μάσκας. Έτσι ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα πήγε χθες Τετάρτη (06/07) στο Υπουργικό με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Από αύριο,Παρασκευή, θα πρέπει τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω να ξαναβάλουν την μάσκα τους.
Η μεγάλη διασπορά κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι κυκλοφορούσαν με συμπτώματα χωρίς να χρησιμοποιουν την μάσκα τους ήταν αυτό που κτύπησε καμπανάκι στο Υπουργείο Υγείας και το ανάγκασε να φέρει τη συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης μέσα σε 10 μέρες από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου εντοπίστηκαν σχεδόν 20χιλιάδες κρούσματα από σύνολο 147.623 εξετάσεων εκτοξεύοντας το ποσοστό θετικότητας στο 13%.

25 Ιουνίου – 5 Ιουλίου

19,503 Θετικά περιστατικά

147,623 εξετάσεις

Ποσοστό θετικότητας: 13%

«Δυστυχώς αρκετοί συνάνθρωποί μας κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ είχαν συμπτώματα. Άρα υπήρξε μεγάλη αναμετάδοση του ιού τις τελευταίες μέρες και άρα προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την αναμετάδοση και την ίδια στιγμή δεν στερούμε οποιαδήποτε ελευθερία από τον κόσμο», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Από τις ανακοινώσεις υπήρξαν για άλλη μια φορά οι εξαιρέσεις οι οποίες ωστόσο είναι ελάχιστες. Με το πρόστιμο για μη συμμόρφοση να είναι στα 300 ευρώ.

«Εξαιρούνται τα άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, τα άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα… άτομα που αθλούνται, ψήστες μάγειρες….άτομα με ανατομικές γναθοπροσωικές δυσμορφίες», ανέφερε ο Σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Οι εξαιρέσεις στη χρήση μάσκας

-Οικίες
-Άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε
-Άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με οικογένεια
-Άτομα που αθλούνται
-Ψήστες,μάγειρες
-Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές
-Άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα
-Άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό

Με τον Υπουργό να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι και αυτή τη φορά ο κόσμος θα τηρήσει τα νέα μέτρα και να τόνίζει ότι έγινε προσπάθεια τις τελευταίες μέρες από το Υπουργείο ώστε ορισμένες νοσηλείες ελαφράς μορφής να παρέχονται σε κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση στα δημόσια. Προς αυτό τον σκοπό ήδη το υπουργείο έχει έρθει σε συμφωνία με 2 ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Καταληκτικά σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω λήψη μέτρων ωστόσο την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει συνάντηση με την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή και αν υπάρξουν εισηγήσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

πηγή: OMEGALIVE