Επανεκκινεί ο διάλογος για το πέναλτι του 12% – Ενημερώνει τους εταίρους ο Παναγιώτου

Αναθερμαίνεται όπως όλα δείχνουν, σύντομα, ο κοινωνικός διάλογος για το ενδεχόμενο στοχευμένης ελάφρυνσης της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα στο 63ο έτος, αν και τελικές αποφάσεις, που θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων, θα πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη του χρόνου.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Πόλα Σπόντα στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως αρχικά υποστήριξε ο υπουργός, έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία της τελικής εισήγησης για το θέμα, η οποία αποτελεί κατά τον ίδιο αναβαθμισμένη και βελτιωμένη έκδοση της προηγούμενης, με βάση τα όσα άσκουσε το Υπουργείο Εργασίας στον διάλογο που προηγήθηκε μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου και πως θα επιδιωχθεί το συντομότερο να την παρουσιάσουμε.

Σε επίμονη ερώτηση της δημοσιογράφου πότε θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τη βελτιωμένη πρόταση και πότε θα δει ο Υπουργός Εργασίας τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα, ο κ. Παναγιώτου απάντησε πως επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας είναι εντός των προσεχών ημερών να προβεί σε επαφές για την ενημέρωση που χρειάζεται για το θέμα, όπως και για άλλα ανοιχτά ζητήματα.

Ο Γιάννης Παναγιώτου πρόλαβε, πάντως, πριν τις διευκρινιστικές ερωτήσεις για το πότε θα παρουσιάσει την πρόταση, να εκτιμήσει πως «εντός της φετινής χρονιάς θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τις νομοθετικές αλλαγές που χρειάζεται ώστε οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν εργαστεί για πάρα πολλά χρόνια από την σημερινή έκταση της αναλογιστικής μείωσης».

Τοποθετώντας, έτσι, χρονικά την προώθηση νομοσχεδίου για τη στοχευμένη ελάφρυνση που προωθείται και που δεν θα αφορά όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, περί τα τέλη του χρόνου.

Η ίδια φιλοσοφία

Περαιτέρω, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως η πρόταση θα βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία, όπως η προηγούμενη εισήγηση, που κρίθηκε από τις συντεχνίες ανεπαρκής.
Επανέλαβε δε πως στόχος παραμένει η ελάφρυνση που θα υπάρξει να αφορά εκείνους που έχουν εργαστεί για παρά πολλά χρόνια. Σε αντίθεση περίπτωση, είπε, θα σήμαινε στην πράξη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο έτος που βρίσκεται σήμερα στο 63ο έτος, με το κόστος να είναι τεράστιο και το οποίο με τη σειρά του θα συνεπάγετο αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και περιορισμό της βιωσιμότητας του ΤΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εργασίας απορρίπτει την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης. Με την πρόταση που προωθείται, η ελάφρυνση δεν θα είναι καθολική για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν στο 63%, παρά μόνο αυτούς που έχουν συνεισφέρει για πάρα πολλά χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό καθορίστηκε και συγκεκριμένο κόστος, με τον υπουργό Εργασίας να αναφέρει επίσης πως δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησής του. Οι όποιες διαφοροποιήσεις στην αρχική πρόταση αναμένεται να εστιάζουν στις προϋποθέσεις και κριτήρια που αρχικά τέθηκαν (44 χρόνια) προκειμένου κάποιος να ελαφρυνθεί από τη μείωση του 12%.

Υπολογισμοί του υπουργείου, βάσει της περσινής του πρότασης, ήταν πως με αυτήν θα επωφεληθούν γύρω στις 10.000 συνταξιούχους – από τους περίπου 40 περίπου χιλιάδες που έχουν αποχωρήσει με πέναλτι στο 63ο έτος, δηλαδή ένας στους τέσσερις, οι οποίοι θα λάβουν αύξηση της σύνταξής τους κατά περίπου 800 ευρώ ετησίως περίπου.

πηγή: Philenews