Επέκταση σχεδίου ρύθμισης Μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτοπισμένων από Κεντρικό Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών ζητά η Επιτροπή Προσφύγων

Της Αλεξίας Καφετζή

Προς αναθεώρηση το σχέδιο επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα

Δρομολογείται η αναθεώρηση του προγράμματος επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα, καθώς και των κινήτρων επανεγκατάστασης νέων ζευγαριών. Το αναθεωρημένο σχέδιο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία θα το συζητήσει σε συνεδρία της στις 5 Μαρτίου 2024, παρουσία της Υφυπουργού Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, οι βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου και κατέθεσαν σχετικές εισηγήσεις.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, προεδρεύων της Επιτροπής Προσφύγων, ανέφερε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του σχεδίου και εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της εκτελεστικής εξουσίας ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του σχεδίου προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση της παροχής περισσότερων κινήτρων και της διευκόλυνσης των διαδικασιών.

Ακόμη, ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για την «τεράστια πολιτική και κοινωνική σημασία του εγχειρήματος», προσθέτοντας ότι κατατέθηκαν στην Επιτροπή Προσφύγων εισηγήσεις για βελτίωση του σχεδίου, καθώς και τα προβλήματα που αυτό παρουσιάζει. «Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη της επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους, με την Υφυπουργό Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, αναφέρθηκε ότι διαμορφώθηκε ο σκελετός του σχεδίου. «Αναμένεται η κατάθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων», πρόσθεσε.

Επίσης, οι βουλευτές ζητούν την επέκταση του σχεδίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των εκτοπισθέντων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ).

Ο Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σε δύο αποτελέσματα, «ένα πολύ θετικό και ένα αρνητικό».

 

Το πολύ θετικό αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι ότι αρχικά το σχέδιο είχε αποτέλεσμα, το οποίο διαφέρει ανά πιστωτικό ίδρυμα, ως προς τις εξοφλήσεις και τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι η επέκταση του σχεδίου για μερικούς μήνες ήταν αποτυχία, δήλωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι χρειάζεται δομημένη συζήτηση για τους λόγους της αποτυχίας.