{loadposition ba_textlink}
Επιπρόσθετα με το συνέδριο αποδήμων προωθείται η διοργάνωση ενός περιφερειακού συνεδρίου, με τη συμμετοχή μελών της ομογένειας των τριών χωρών, αλλά και αξιωματούχων από την εκάστοτε χώρα. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου, το πρώτο τέτοιο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάιο ή Σεπτέμβριο.
Στόχος του περιφερειακού συνεδρίου, κατά τον κ. Φωτίου, είναι η υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης για τη συνεργασία μεταξύ οργανωμένων συνόλων των τριών χωρών, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το εβραϊκό λόμπι είναι σημαντικό.
Για το θέμα έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Αμανατίδη, ενώ ο κ. Φωτίου μεταβαίνει σύντομα στο Ισραήλ για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Ο κ. Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του, στη Λευκωσία, με την Avital Leibovich, Διευθύντρια της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) στην Ιερουσαλήμ, όπου πάρθηκε μια πρώτη απόφαση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Leibovich είπε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ».
Αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία, αλλά και στις διμερείς επαφές με τη Λευκωσία, λέγοντας ότι οι χώρες μοιράζονται πολλές κοινές αξίες και συμφέροντα.
«Η τριμερής συνεργασία και οι διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν μόλις πριν μερικές εβδομάδες είναι απλώς ένα σημάδι της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» είπε η κ. Leibovich. Πρόσθεσε ότι «έχοντας μια Μέση Ανατολή που αλλάζει, πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν το δεσμό».
Ερωτηθείσα για τη μορφή της συνεργασίας, είπε ότι η λίστα των θεμάτων που συζητήθηκε κατά την τριμερή στη Λευκωσία, στα τέλη Ιανουαρίου, είναι πολύ μεγάλη και έπεται συνέχεια, ενώ η ίδια διαβλέπει μεγάλη προοπτική σε αυτή τη συνεργασία.
Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι στόχος της εμπλοκής της διασποράς είναι η προώθηση των συμφερόντων των τριών χωρών, η συνεργασία πάνω σε θέματα ασφάλειας και η σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη συνάντηση με την κ. Leibovich πάρθηκε μια πρώτη απόφαση για διοργάνωση ενός περιφερειακού συνεδρίου, με τη συμμετοχή της ομογένειας αλλά και αξιωματούχων από την εκάστοτε χώρα, είπε μετά το τέλος της τρίτης κατά σειρά συνάντησης που είχε με τη Διευθυντήρια του AJC.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ποια είναι η προσδοκία, είπε ότι «ο στόχος είναι να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Συναντίληψης» για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ οργανωμένων συνόλων των τριών χωρών, ώστε να υπάρχει μια πιο στενή συνεργασία και αλληλοβοήθεια.
Εξήγησε ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οργανώσεις της διασποράς έχουν ήδη καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Αυτό θέλουμε να το κάνουμε και αλλού. Και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το εβραϊκό στοιχείο είναι σημαντικό», είπε.
Μέσω της συνεργασίας, οι οργανώσεις θα μπορούν από κοινού να προωθούν τα συμφέροντα των τριών χωρών, όπως αυτά προκύπτουν από την τριμερή συνεργασία, αλλά και να αναδεικνύουν το ρόλο της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σκοπός είναι «οι τρεις οργανωμένες διασπορές, μέσα από τις διασυνδέσεις τους, να ενώσουν δυνάμεις για να προωθηθούν τα συμφέροντα» είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, ενώ έκανε λόγο και για αλληλοϋποστήριξη στα εθνικά προβλήματα και στην περίπτωση της Κύπρου, στο Κυπριακό.
Ερωτηθείς για το υφιστάμενο ετήσιο συνέδριο αποδήμων, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε καινοτομίες, όπως την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής του, στα τέλη Ιουλίου αντί τέλη Αυγούστου.
Στόχος, είπε, είναι να έχουν τη δυνατότητα περισσότεροι απόδημοι συμπατριώτες μας να λαμβάνουν μέρος, ενώ έκανε λόγο και για διαφοροποίηση της θεματολογίας, μέσα από ειδικές συνεδρίες (sessions), πέραν του Κυπριακού.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ενίσχυση του συνεδρίου με θεματικές συνεδρίες για το ρόλο της διασποράς, τη νεολαία, τις συνεργασίες με άλλες οργανώσεις της διασποράς και τους απόδημους επιχειρηματίες.
Για το τελευταίο, μίλησε για την προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη με το ΚΕΒΕ, ώστε να διοργανωθούν συνέδρια αποδήμων επιχειρηματιών στην Κύπρο, με το πρώτο να απευθύνεται σε ομογενείς από τις ΗΠΑ αλλά και σε Αμερικανούς συνεργάτες τους, για να διερευνηθεί η προοπτική επενδύσεων στην Κύπρο.
Πηγή: KYΠΕ