Επ. Εμπορίου: Απλοποίηση διαδικασιών για άντληση ευρωπαϊκών κονδυλιών

Οι διαδικασίες αυτές, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία ζήτησαν από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας απλοποίηση των διαδικασιών, καθυστερούν την άντληση των ευρωπαϊκών κονδυλιών από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρία, σε δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να εξευρεθούν τρόποι, για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε πως η Κύπρος διέρχεται μια κρίσιμη οικονομική περίοδο, κατά την οποία η άντληση κεφαλαίων και κονδυλίων, τα οποία θα διοχετευτούν στην αγορά από τα ταμεία της ΕΕ, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, για να προσθέσει πως τα μέλη της Επιτροπής επέμειναν σήμερα πως πρέπει τάχιστα τα συγκεκριμένα κονδύλια να διοχετεύονται στην αγορά.

«Η απλοποίηση των διαδικασιών, η κατάργηση της γραφειοκρατίας, η άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση στις επιχειρήσεις, οι οποίες επιζητούν και διεκδικούν αυτά τα κονδύλια είναι εκ των ον ουκ άνευ. Θεωρούμε ότι κάθε ευρώ που μπορούμε να αντλήσουμε από τα ταμεία της ΕΕ και τα οποία μπορούν να διοχετευτούν στην αγορά και τις επιχειρήσεις πρέπει να γίνεται με τον πιο ορθολογικό και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε πως τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου ζήτησαν όπως υπάρξει αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων, με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να υπάρχει τέτοια αποτελεσματικότητα, που να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ, αλλά πολύ περισσότερο αυτά χρήματα να φτάνουν έγκαιρα στους δικαιούχους.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα «η πηγή άντληση των κεφαλαίων και η διοχέτευση φρέσκου χρήματος στην αγορά μπορεί να γίνει πλέον από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και από τα ευρωπαϊκά ταμεία», δηλώνοντας πως «είναι μεγάλη πρόκληση να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αντλήσουμε αυτά τα κονδύλια, τα οποία και δικαιούμαστε και αποτελούν πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία».

Είπε ακόμα πως υπάρχει τεράστιο πεδίο δράσης και αναμένουν ότι οι υπηρεσίες το κράτος και τα διάφορα ιδρύματα θα εστιάσουν την προσοχή τους όχι με τον τρόπο που γνώριζαν μέχρι σήμερα να εργάζονται με αργούς ρυθμούς, αλλά με σύγχρονους, ευρωπαϊκούς και απαιτητικούς και αποτελεσματικούς ρυθμούς, για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα υπό τις περιστάσεις.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Κύπρος μέχρι το 2020 έχει στη διάθεση της 900 εκ. ευρώ στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, δηλαδή το 95% των κονδυλιών θα προέρχεται από ευρωπαϊκά ταμεία και το υπόλοιπο 5% από εθνικούς πόρους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως «πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα να τα διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ικανοποιούνται οι υποχρεώσεις που έχουμε έναντι αυτών των προγραμμάτων και της ΕΕ και ταυτόχρονα να μπορούν οι επιχειρήσεις να βοηθούνται ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτών των κονδυλίων».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως «επιβάλλεται άμεσα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες», συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους σε δύο μήνες να επανέλθουν στη Βουλή αφού διαβουλευθούν μεταξύ τους και να φέρουν εισηγήσεις, έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, είπε πως άμεσα το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας θα πρέπει να προχωρήσει στη διευκόλυνση των όσων αιτούνται επιχορήγησης των ερευνών, αλλά παράλληλα ανέφερε, των υπηρεσιών των οποίων οι ίδιοι παρέχουν.

Όπως είπε, τέλος, «δεν είναι δυνατόν, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, που πρέπει να διευκολύνουμε τους πάντες να έρχονται στον τόπο μας ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και ανάπτυξη, το ΙΠΕ να υποβάλλει όλους τους αιτητές σε τέτοια χρονοβόρα διαδικασία».

Πηγή: KYΠΕ