Επίδομα ασθενείας για εργαζόμενους άνω των 63 – Ψηφίζεται

Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο – Αναμένεται να ψηφιστεί ομόφωνα – Τι προνοεί

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση βρίσκεται το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το δικαίωμα των εργαζομένων άνω των 63 ετών για τη λήψη επιδόματος ασθενείας. 

Μιλώντας στην Brief, o Πρόεδρός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Εργασίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και ενδεχομένως να ψηφιστεί ομόφωνα«σύμφωνα πάντα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων κατά την συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εργασίας».

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το επίδομα ασθενείας, αίρετε μερικώς η αδικία, η οποία αφορά στην ηλικιακή ομάδα των εργαζομένων μεταξύ 63-65 χρόνων. 

«Οι εργαζόμενοι αυτής της ηλικιακής ομάδας, όταν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξής στα 63 και επιλέγουν να μην συνταξιοδοτηθούν ως έχει το υφιστάμενο πλαίσιο, δεν έχουν δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας.  Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση πλέον θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν για επίδομα ασθενείας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην νομοθεσία υπάρχουν κάποιες πρόνοιες, τις οποίες χαρακτήρισε ως «διακρίσεις».

Σημειώνεται ότι, το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τον Απρίλιο του 2021, με την Ολομέλεια να είχε αφαιρέσει αυτές τις πρόνοιες, που παρείχαν επιπρόσθετες ασφαλιστικές προϋποθέσεις για παροχή του εν λόγω δικαιώματος.

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, το νομοσχέδιο αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την  Βουλή όμως να απορρίπτει αυτή την αναπομπή, με αποτέλεσμα ο ΠτΔ να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Η απόφαση του Ανωτάτου δικαίωσε την Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η Βουλή  δεν μπορούσε να αυξήσει δικαιούχους, και άρα έξοδα του κράτους. Έτσι έκρινε αντισυνταγματική την ρύθμιση», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς, το νομοσχέδιο επανήλθε με τις συγκεκριμένες πρόνοιες (δηλαδή στην αρχική του μορφή) και λόγω της απόφασης του Ανωτάτου, η Βουλή θα κινηθεί θετικά στο να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ως έχει.

Ανεργιακό και πέναλτι 12% στην Επιτροπή Εργασίας

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι στην Επιτροπή Εργασίας βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ρύθμιση του δικαιώματος στο ανεργιακό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (63+) αλλά και το πέναλτι του 12% στις συντάξεις, ζητήματα για τα οποία «πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση».

«Αυτά τα ζητήματα συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, που καθορίστηκε για τις 4 Οκτωβρίου, σε συνάντηση της Επιτροπής Εργασίας με τον Υπουργό Εργασίας», ανέφερε καταληκτικά.

πηγή: Brief