Επιφυλάξεις κομμάτων για το Ν/σ των ημικρατικών

{loadposition ba_textlink}

Τα αντιπολιτευόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα συνεχίζουν να διατηρούν τις έντονες επιφυλάξεις τους, κάποια εκ των οποίων σε σχέση με τη γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου Δημόσιων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων Νόμου (ΔΟΚΕ) και κάποια άλλα για πρόνοιες του νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται κατ’ αρθρον σε κοινές συνεδρίες των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Νομικών. Μετά τη συνεδρία, τα αντιπολιτευόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα πραγματοποίησαν συνάντηση στη Βουλή κατά την οποία συζήτησαν την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναστολή της νομοθεσίας για τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών για τρία χρόνια (τέλος του 2017).

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία των δύο Επιτροπών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι αν το νομοσχέδιο περιοριζόταν στον έλεγχο και την εποπτεία των οργανισμών αυτών, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργούν υπό διαφάνεια, το ΔΗΚΟ δεν θα είχε αντιρρήσεις, όμως, συνέχισε, επιδιώκεται οι ημικρατικοί οργανισμοί να τεθούν στον απόλυτο έλεγχο της εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει τροποποιήσεις κατά τρόπο που να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των οργανισμών και η καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις διαμαρτυρίες επί του πλαισίου για τους ημικρατικούς οργανισμούς, διευκρινίζοντας ότι με το νομοσχέδιο τακτοποιείται αυτό. Πρόσθεσε εκείνο που γίνεται είναι να τακτοποιείται και εισαγάγει τις ευνόητες ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρχουν στους οργανισμούς χωρίς να αλλάζει επί της ουσίας το καθεστώς ή τον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών και αυτό, όπως είπε φαίνεται από σύγκριση με την κείμενη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, εκείνο που αλλάζει είναι η υποχρέωση για στρατηγικό σχεδιασμό, η πρόληψη για τη χρηστή οικονομική διαχείριση ώστε ο έλεγχος μην γίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή στο τέλος ψάχνοντας. Επεσήμανε επίσης ότι τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων ρυθμίζονται ήδη με νομοθεσίες και δεν θα επηρεαστούν από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναστολή στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι σε διαφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκεται η οικονομική ιστορία του τόπου και η κοινωνία. Πρόσθεσε ότι δεν κάνουμε πολιτική προς όφελος των πολιτών και των καταναλωτών. Ανέφερε ότι όπως αναφέρθηκε από πολιτικό αρχηγό, η Κύπρος σε μερικούς μήνες τελειώνει με το μνημόνιο και παρατήρησε ότι το να προσπαθούμε να ανατρέψουμε αυτή την πορεία με αυτού του είδους της πρωτοβουλίες είναι σαν να θέλουν κάποιοι να μείνουμε μόνιμα σε μνημόνιο.

Διερωτήθηκε εάν κάποιοι θέλουν να συνεχίσει ο κυπριακός λαός να χύνει εκατομμύρια στον πίθο το Δαναΐδων, όπως ήταν ΚΑ και ταμεία συντάξεων για ημικρατικούς οργανισμούς και όχι μόνο αυτών που αποκρατικοποιούνται, αλλά και αυτών που μένουν στην κυριότητα του κράτους.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι η Κυβέρνηση δεν λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Αναφέροντας ότι εξευτέλισε την αξία οργανισμών, οι οποίοι για χρόνια έδιναν στο κράτος από το κέρδη τους, θα τους δώσει στους ιδιώτες. Είπε, επίσης, ότι η Τρόικα ανέφερε πως δεν ζητά την αποξένωση του κράτους από τους ημικρατικούς οργανισμούς αλλά απαίτησαν να εξευρεθούν κεφάλαια από πόρους της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι οι Τροϊκανοί επεσήμαναν ότι στην Ολλανδία το 55% των δημοσίων οργανισμών ανήκει στο κράτος.

Αναφορικά με την πρόταση του ΑΚΕΛ για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Λαμάρης είπε ότι συνεχίζεται η διαβούλευση, ώστε εάν είναι δυνατό να συμφωνηθεί η αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα και τότε ο καθένας να τοποθετηθεί όχι με τα δεκανίκια της Τρόικας, αλλά με καθαρά πολιτικούς όρους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι το Κίνημα διαφωνεί με τη φιλοσοφία και την ουσία του νομοσχεδίου, επειδή ακυρώνει τους ημικρατικούς οργανισμούς. Παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο υπερβαίνει τις πρόνοιες του μνημονίου και θα οδηγήσει σε χρεωκοπία τους ημικρατικούς. Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση αλλού πρέπει να πάει και αλλού πάει.

Ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ ΧρυσόςΤουλούπης, που συμμετείχε στη συνάντηση των κομμάτων για την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε πως θα καταβληθεί προσπάθεια για να υπάρξει συγκερασμός των προτάσεων των κομμάτων.

«Ως ΕΔΕΚ» είπε «διαφωνούμε με τα τρία χρόνια αναστολής ιδιωτικοποιήσεων, που προτάθηκε το ΑΚΕΛ», προσθέτοντας πως το κόμμα προτείνει πρώτα να γίνει εκσυγχρονισμός των ημικρατικών οργανισμών και μετά μετοχοποίηση τους. Είπε ότι η διαχείριση θα είναι στον επενδυτή και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να ανήκει στο κράτος.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για συνάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εξετάσουν το νομοσχέδιο για Ημικρατικούς Οργανισμούς, είπε ότι το ΕΥΡΩΚΟ μπορεί να εισέλθει σε αυτό τον διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν οι δογματικές προσεγγίσεις. Δεν είμαστε δογματικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, ούτε και δογματικά εναντίον, συνέχισε, προσθέτοντας ότι εκεί και όπου χρειάζεται, διασφαλίζοντας τα ωφελήματα των εργαζομένων και το όφελος προς το κράτος, “μπορούμε να συζητήσουμε και ιδιωτικοποιήσεις”.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα δεν είναι υπέρ της ιδέας να παγώσουν τα πάντα στους ημικρατικούς οργανισμούς. Πρόσθεσε ότι όποιο νομοθέτημα και να ψηφιστεί πρέπει να εκσυγχρονίζει τους ημικρατικούς οργανισμούς, να εφαρμόζει ελέγχους που θα προάγουν τη διαφάνεια χωρίς να οδηγεί σε ξεπούλημα ή σε στραγγαλισμό. Εξέφρασε την άποψη ότι ένα μέρος του νομοσχεδίου είναι θηλιά που οδηγεί σε κρεμάλα τους οργανισμούς.

Πηγή: KYΠΕ