Επιφυλάξεις για τις κάμερες στα σχολεία – Πού εστιάζονται οι αντιδράσεις

Προβληματισμό στις τάξεις της ΟΕΛΜΕΚ προκάλεσε η επιλογή συγκεκριμένων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας, για την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος βιντεοπαρακολούθησης, με στόχο να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της παραβατικότητας που εκδηλώνεται εντός σχολικών χώρων, κυρίως κατά τις ώρες που τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο κατέληξε στην πιλοτική εφαρμογή της δράσης αυτής σε δέκα σχολεία σε πρώτη φάση, εκ των οποίων πέντε Δημοτικά και πέντε Γυμνάσια και Λύκεια. Από πλευράς της όμως η ΟΕΛΜΕΚ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη κυρίως στην επιλογή των συγκεκριμένων σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης, εκφράζοντας προβληματισμό για τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη ώστε να επιλεγούν τα εν λόγω σχολεία.

Κι αυτό διότι, θεωρεί ότι δεν πρόκειται για σχολεία που ανήκουν στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου», όπως έχει αναφέρει το Υπουργείο. Αντίθετα, όπως μεταφέρθηκε στον «Φ» από πηγές της οργάνωσης των καθηγητών, υπάρχουν άλλες σχολικές μονάδες, οι οποίες πολύ συχνά γίνονται στόχος παραβατών και βανδάλων κι επομένως θα έπρεπε να ήταν στη λίστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα απασχόλησε την Παρασκευή τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν ότι σχετική επιστολή στάλθηκε ήδη στον αναπληρωτή διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Στέλιο Θεοφίλου. Στην επιστολή διατυπώνονται προβληματισμοί για την επιλογή των σχολείων αυτών καθώς επίσης και σημεία, για τα οποία η οργάνωση ζητά διευκρινίσεις. Όπως πληροφορούμαστε, στην επιστολή μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε σχολείο το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα αυτών που θα έχουν το κλειστό κύκλωμα βιντεοπαρακολούθησης και για το οποίο η ΟΕΛΜΕΚ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε περιοχή όπου εκ των πραγμάτων υπάρχει ήδη ισχυρή αστυνομική φύλαξη. Άρα, με αυτό το δεδομένο φαίνεται να μην το κρίνει ως σχολείο υψηλού κινδύνου καθώς επίσης δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις του.

Επίσης, η ΟΕΛΜΕΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχθεί τη διατύπωση του Υπουργείου: «Ο διευθυντής ή ο εξουσιοδοτημένος λειτουργός της κάθε σχολικής μονάδας», και προτείνει όπως η λέξη «λειτουργός» αντικατασταθεί με τη διατύπωση: «Ή πρόσωπο που εργάζεται στην κάθε σχολική μονάδα», σχετικά με το ζήτημα λειτουργίας του κυκλώματος βιντεοπαρακολούθησης.

Με αφορμή τις επιφυλάξεις της ΟΕΛΜΕΚ, ο «Φ» επικοινώνησε με τον κ. Θεοφίλου, ο οποίος ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό σε πρώτη φάση είναι πιλοτικό και μπορεί με κριτήρια να έχουν επιλεγεί αρχικά δέκα σχολεία, ωστόσο αφού λειτουργήσει και αξιολογηθεί θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε 50 σχολεία.

πηγή: Philenews