Επιλύεται το πρόβλημα της χορήγησης φαρμάκων

Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν για την χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, κατά πλάκα σκλήρυνση και άλλους των οποίων η ζωή είχε κινδυνεύσει λόγω της μη έγκαιρης λήψης της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής μετά τις καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για θανάτους ασθενών ή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω ελλείψεων φαρμάκων. Στην Επιτροπή διευκρινίστηκε ότι οι θάνατοι θαλασσαιμικών καταγράφηκαν από το 2007 έως το 2012 (δέκα θάνατοι) και ένας θάνατος το 2013 και ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τους ακριβείς λόγους. Επίσης λέχθηκε ότι ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση έχουν καταλήξει σε τροχοκάθισμα λόγω επιβάρυνσης της υγείας τους.

Στην Επιτροπή τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας του Κέντρου Αίματος αλλά και της συμβουλευτικής επιτροπής για το αίμα. Εντός ενός μήνα το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει στη Βουλή προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων και διαφόρων κενών.

Όπως λέχθηκε, η συμβουλευτική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει τα τελευταία τουλάχιστον εννέα χρόνια και αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη για να διαπιστωθούν οι λόγοι.

Η Πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου Ναταλία Μιχαηλίδου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι θαλασσαιμικοί δεν ζουν χωρίς αίμα και από αυτό εξαρτάται η ζωή και η διαβίωσή τους ενώ διατύπωσε τη δυσαρέσκειά της γιατί δεν δόθηκε, όπως είπε, επαρκής χρόνος για να εκφραστούν οι απόψεις του Συνδέσμου. Για το θέμα των ελλείψεων του φαρμάκου Exjade και το θάνατο ασθενών, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι υπήρξε αμφισβήτηση δεδομένων για θάνατο ασθενών από την μη έγκαιρη χορήγηση του φαρμάκου ή της λήψης σε χαμηλότερες δόσεις.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λένια Ττακούσιη Χριστοφόρου εξέφρασε την απογοήτευσή της για το ότι ένα κράτος, στερεί το δικαίωμα της θεραπείας, όπως ανέφερε, επικαλούμενο οικονομικούς λόγους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για θανάτους θαλασσαιμικών πολύ πρόσφατα λόγω ελλείψεων φαρμάκων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού όπως εξήγησε, οι θάνατοι καταγράφηκαν από το 2007 ως το 2012 και τα αίτια θανάτου δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ζήτησε πλήρη στοιχεία για τους θανάτους αυτούς και που οφείλονται.

Ανέφερε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο παράταση 15 ημερών για να ολοκληρωθεί η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα από την οποία θα διαφαίνονται όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις στους τρόπους παροχής των φαρμάκων.  Σε παρατήρηση ότι τα προβλήματα αυτά δημιουργούνται λόγω της περικοπής των επτά εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό από τη Βουλή, ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και ότι σημασία έχει πως το θέμα βαίνει προς επίλυση.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι στην Επιτροπή τέθηκαν ερωτήματα για το κόστος του φαρμάκου Exjade για τους θαλασσαιμικούς καθώς υπάρχει πληροφόρηση ότι το 2011 ακυρώθηκε συγκεκριμένη προσφορά για το φάρμακο και ότι το 2013, λόγω αυτής της απόρριψης όπως είπε, αναγκάστηκε το κράτος να πληρώσει επιπλέον 600,000 ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να είχε δαπανηθεί για την χορήγηση του φαρμάκου σε άλλους ασθενείς. Μίλησε για την ανάγκη να γίνεται σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Για το Κέντρο Αίματος η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι εντοπίστηκαν κενά από την ΕΕ στην διαφύλαξη του αίματος αλλά υπάρχουν όπως είπε και κενά διοίκησης ενώ κατήγγειλε περιπτώσεις λειτουργών που δεν προσέρχονται σωστά στην εργασία τους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη αναφέρθηκε και αυτή με τη σειρά της σε κάποια κενά στη διαφύλαξη του αίματος αλλά και στο θέμα της δομής του Κέντρου Αίματος και της συνεργασίας με τις τράπεζες αίματος των νοσοκομείων.

Για το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα η κ. Μισιαούλη εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το ‘ήθος και την συμπεριφορά στην επιτροπή υγείας’ λέγοντας ότι αναμένετο να δοθεί λόγος στους παρευρισκόμενους αλλά αυτό δεν έγινε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι διαδικασίες σε σχέση με τα φάρμακα κρίνονται ως ανεπαρκείς, αναποτελεσματικές, χρονοβόρες και μη αξιόπιστες. Δυστυχώς όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, όλα τα κενά και τις αδυναμίες τα πληρώνουν οι ασθενείς και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Χριστόδουλος Καϊσής σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για επίλυση όλων των προβλημάτων και των ελλείψεων. Είπε ότι με την έγκριση του κονδυλίου από το Υπουργικό θα γίνει η εξασφάλιση των φαρμάκων.

Πηγή: KYΠΕ