Επιστήμονες ανακάλυψαν στην Σουηδία μυστηριώδη πετρογλυφικά 2.700 ετών

Σε μια απότομη μεριά ενός βράχου στη δυτική Σουηδία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα συναρπαστικό εύρημα: περίπου 40 βραχογραφίες που απεικονίζουν πλοία, ανθρώπους και μορφές ζώων και χρονολογούνται πριν από περίπου 2.700 χρόνια.

Τα βραχογραφήματα ήταν σκαλισμένα σε μια επιφάνεια από γρανίτη που κάποτε υπήρξε μέρος ενός νησιού, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έκαναν τα σκαλίσματα ενώ στέκονταν σε μια βάρκα ή από μια πλατφόρμα κατασκευασμένη σε πάγο, δήλωσε ο Martin Östholm στο Live Science, διευθυντής της έρευνας στο Foundation. for Documentation of Rock Carvings του Bohuslän, ο οποίος είναι ένας από τους αρχαιολόγους που ανακάλυψαν τα βραχογραφήματα.

dd61689c0260ceba6d0e24ddd05e90d8.jpg
Τα βραχογραφήματα περιλαμβάνουν απεικονίσεις πλοίων, ανθρώπων και μορφών ζώων, συμπεριλαμβανομένων τετράποδων πλασμάτων που μπορεί να είναι άλογα. (Image credit: Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings)

Το Bohuslän είναι ήδη γνωστό για τα βραχογραφήματα του, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης της Εποχής του Χαλκού στο Tanum, έναν χώρο Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Η ομάδα έψαχνε για νέα βραχογραφήματα στην περιοχή όταν συνάντησε το βράχο που ήταν καλυμμένος με βρύα. Παρατήρησαν κάποιες γραμμές πάνω του που έμοιαζαν να είναι ανθρώπινης κατασκευής, έτσι αφαίρεσαν τα βρύα, αποκαλύπτοντας τα βραχογραφήματα από κάτω.

“Η επιφάνεια του βράχου είναι πολύ απότομη για να σταθείς”, είπε ο Östholm, “οπότε η ομάδα έπρεπε να δουλέψει σε μια πλατφόρμα για να κάνει την αρχαιολογική της ανακάλυψη”.

Τα βραχογραφήματα περιλαμβάνουν απεικονίσεις πλοίων, ανθρώπων και μορφών ζώων, συμπεριλαμβανομένων τετράποδων πλασμάτων που μπορεί να είναι άλογα.

Το μεγαλύτερο δείχνει ένα πλοίο που έχει μήκος 13 πόδια (4 μέτρα), είπε ο Östholm, σημειώνοντας ότι πολλά από τα βραχογραφήματα έχουν μήκος μεταξύ 12 και 16 ίντσες (30 έως 40 εκατοστά).

491237d047aa390ead98f41fb3b6138c.jpg
Τα βραχογραφήματα ανακαλύφθηκαν στις αρχές Μαΐου και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Östholm. (Image credit: Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings)

«Οι άνθρωποι σκάλισαν σκληρές επιφάνειες του βράχου από γρανίτη για να δημιουργήσουν τα βραχογραφήματα», είπε ο Östholm.

Αυτή η δράση εξέθεσε ένα λευκό στρώμα από κάτω, κάνοντας τα βραχογραφήματα πολύ ορατά, ακόμη και από την ηπειρωτική χώρα ή τα διερχόμενα πλοία.

“Δεν είναι σίγουρο γιατί οι άνθρωποι δημιούργησαν τα γλυπτά, είπε, αλλά μπορεί να χρησίμευαν για να σηματοδοτήσουν την ιδιοκτησία τους”.

«Εάν τα βραχογραφήματα κατασκευάστηκαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να πουν μια ιστορία», είπε ο James Dodd, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και στο Κέντρο Έρευνας Rock Art του Tanums Hällristningsmuseum Underslös στη Σουηδία.

«Μερικά από τα μοτίβα – συμπεριλαμβανομένων αρμάτων, καροτσιών και φιγούρων ζώων – απεικονίστηκαν πολλές φορές», σημείωσε.

«Με βάση την επανάληψη των μοτίβων, είναι πιθανό αυτή η συλλογή φιγούρων να σχηματίζει μια αφήγηση», είπε ο Dodd στο Live Science. Μελέτες άλλων βραχογραφιών στην περιοχή έχουν δείξει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά το ακριβές νόημα σε αυτή την περίπτωση είναι αβέβαιο, πρόσθεσε.

Τα βραχογραφήματα ανακαλύφθηκαν στις αρχές Μαΐου και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Östholm.

πηγή: CNN Greece